bułeczki z cukrem cynamonowym na kefirze

wspaniałe i niezrównane słodkie wypieki! Wspaniały przepis na robienie niesamowitych bułek cukrowych z cynamonem, które z pewnością przypadną do gustu wielu mile zaskoczą ich oryginalnym i wyrafinowanym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 73 % 41 g
258 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne bułeczki, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać do miski objętościowej sześćset gramów mąki pszennej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej osiem gramów suchych drożdży, jedną trzecią łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do miski dziesięć gramów proszku do pieczenia i pięćdziesiąt gramów cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż dwa żółtka do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trzysta mililitrów ciepłego kefiru do wspólnej miski i zagniataj ciasto przez około siedem minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę oleju roślinnego do miski z ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy ciasto olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa i przykrywamy serwetką przez siedemdziesiąt pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu smarujemy powierzchnię roboczą stołu olejem roślinnym i rozprowadzamy ciasto, które następnie dokładnie ugniatamy rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na czternaście identycznych kawałków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej jedną pełną łyżeczkę cynamonu do miski ze stu gramami cukru.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj cukier z cynamonem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugniataj każdy kawałek ciasta na dość cienką tortillę o grubości trzech milimetrów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj każdą tortillę odrobiną oleju roślinnego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż i równomiernie rozprowadź cukier cynamonowy na każdej tortilli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mocno naciskając, zwiń każdą tortillę w rolkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze łącz końce i krawędzie każdej rolki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Cofając się od podstawy rzędu jednego centymetra, przecinamy rolki ostrym nożem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rzucamy jeden powstały pasek wokół drugiego.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Warkocz dwa powstałe paski.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zawiń i zawiąż warkocz w węzeł, a następnie uformuj bułki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp blachę do pieczenia niewielką ilością mąki i rozłóż na niej powstałe bułki, które następnie przykrywamy serwetką i wkładamy do proofingu na dwadzieścia do trzydziestu minut.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Po upływie czasu smarujemy bułki ubitym jajkiem kurzym i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po dwudziestu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika i smarujemy je przygotowanym syropem cukrowym.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Daj ugotowanym bułkom trochę czasu na ostygnięcie i połóż je na talerzu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Takie wypieki można słusznie nazwać królewskimi - bułeczki cukrowe z cynamonem! Dziś proponuję spróbować bułek maślanych z cynamonem, których przepis zaskoczy nawet doświadczoną gospodynię domową. Ciasto drożdżowe okazuje się jak puszysty. Każdy, kto zrobi takie słodkie bułeczki cukrowe, otrzyma niezrównaną muffinę. Ich oryginalny i wyrafinowany smak spodoba się wszystkim koneserom cynamonu-szlachetnej i zdrowej przyprawy. Zaskocz swoje receptory!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy