skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne bułeczki, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Przesiać do miski objętościowej sześćset gramów mąki pszennej.
Krok 3:
Wlej osiem gramów suchych drożdży, jedną trzecią łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 4:
Dodaj do miski dziesięć gramów proszku do pieczenia i pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 5:
Dodaj pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski.
Krok 6:
Włóż dwa żółtka do miski.
Krok 7:
Wlej trzysta mililitrów ciepłego kefiru do wspólnej miski i zagniataj ciasto przez około siedem minut.
Krok 8:
Dodaj trochę oleju roślinnego do miski z ciastem.
Krok 9:
Smarujemy ciasto olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa i przykrywamy serwetką przez siedemdziesiąt pięć minut.
Krok 10:
Po upływie czasu smarujemy powierzchnię roboczą stołu olejem roślinnym i rozprowadzamy ciasto, które następnie dokładnie ugniatamy rękami.
Krok 11:
Podziel ciasto na czternaście identycznych kawałków.
Krok 12:
Wlej jedną pełną łyżeczkę cynamonu do miski ze stu gramami cukru.
Krok 13:
Dobrze wymieszaj cukier z cynamonem.
Krok 14:
Ugniataj każdy kawałek ciasta na dość cienką tortillę o grubości trzech milimetrów.
Krok 15:
Posmaruj każdą tortillę odrobiną oleju roślinnego.
Krok 16:
Rozłóż i równomiernie rozprowadź cukier cynamonowy na każdej tortilli.
Krok 17:
Mocno naciskając, zwiń każdą tortillę w rolkę.
Krok 18:
Dobrze łącz końce i krawędzie każdej rolki.
Krok 19:
Cofając się od podstawy rzędu jednego centymetra, przecinamy rolki ostrym nożem.
Krok 20:
Rzucamy jeden powstały pasek wokół drugiego.
Krok 21:
Warkocz dwa powstałe paski.
Krok 22:
Zawiń i zawiąż warkocz w węzeł, a następnie uformuj bułki.
Krok 23:
Posyp blachę do pieczenia niewielką ilością mąki i rozłóż na niej powstałe bułki, które następnie przykrywamy serwetką i wkładamy do proofingu na dwadzieścia do trzydziestu minut.
Krok 24:
Po upływie czasu smarujemy bułki ubitym jajkiem kurzym i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.
Krok 25:
Po dwudziestu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika i smarujemy je przygotowanym syropem cukrowym.
Krok 26:
Daj ugotowanym bułkom trochę czasu na ostygnięcie i połóż je na talerzu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
cóż, bardzo prosty przepis! Takie wypieki można słusznie nazwać królewskimi - bułeczki cukrowe z cynamonem! Dziś proponuję spróbować bułek maślanych z cynamonem, których przepis zaskoczy nawet doświadczoną gospodynię domową. Ciasto drożdżowe okazuje się jak puszysty. Każdy, kto zrobi takie słodkie bułeczki cukrowe, otrzyma niezrównaną muffinę. Ich oryginalny i wyrafinowany smak spodoba się wszystkim koneserom cynamonu-szlachetnej i zdrowej przyprawy. Zaskocz swoje receptory!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g