furtki żytnie z ziemniakami

Prosty przepis z dostępnych składników i jaka jest historia! Gotuj! Furtki to danie kuchni karelskiej. I tak ich nazwę ktoś kojarzy z & quot;otwieraj powoli furtkę", bo nie wie skąd ona pochodzi. Inni mówią, że nazwa pochodzi od słowa "Kalita" (w czasach współczesnych Kolyada), kiedy w noc przed Bożym Narodzeniem pukali do furtek, śpiewali piosenki i prosili gości. Mówią też, że w jakimś dialekcie jest słowo portfel, które brzmi jak "Kalita"... Ale same gospodynie karelskie mówią, że nazwa tego wypieku pochodzi od słowa ryba (w języku Karelskim kale lub Kala) - furtki wyglądają jak ryby. W dzisiejszych czasach czasami są okrągłe, a wcześniej były tylko w kształcie elipsy z ostrymi narożnikami-co nie jest rybą?!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 68 % 28 g
201 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i gotuj ziemniaki, aż będą całkowicie ugotowane. W procesie Solim.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść wodę i zmiażdż ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie dobrze zmiażdż i pozwól mu ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z mąki i kefiru w misce zaczynamy wyrabiać ciasto. W zależności od mąki kefir może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Lub dostosuj gęstość ciasta mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj ugniatanie na stole.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól ciastu odpocząć pod ręcznikiem. Jeśli pomieszczenie jest suche, lepiej owinąć je folią, aby się nie zacieniało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na kiełbasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pociąć na podkładki (18-20 szt.)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trochę je docieramy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą wałka do ciasta cienko rozwałkuj ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż puree na środku i ściśnij krawędzie, tworząc bok.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obficie doprawiamy kwaśną śmietaną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś na blachę do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec w 220 stopniach przez 15 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zjedz furtki z zupą lub mlekiem. Najsmaczniejsze są gorące, ale wieczorem można je zostawić na śniadanie. Również bardzo smaczne!

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy