skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz i gotuj ziemniaki, aż będą całkowicie ugotowane. W procesie Solim.
Krok 2:
Spuść wodę i zmiażdż ziemniaki.
Krok 3:
Dodaj mleko i masło.
Krok 4:
Ponownie dobrze zmiażdż i pozwól mu ostygnąć.
Krok 5:
Z mąki i kefiru w misce zaczynamy wyrabiać ciasto. W zależności od mąki kefir może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Lub dostosuj gęstość ciasta mąką.
Krok 6:
Kontynuuj ugniatanie na stole.
Krok 7:
Pozwól ciastu odpocząć pod ręcznikiem. Jeśli pomieszczenie jest suche, lepiej owinąć je folią, aby się nie zacieniało.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto na kiełbasę.
Krok 9:
Pociąć na podkładki (18-20 szt.)
Krok 10:
Trochę je docieramy.
Krok 11:
Za pomocą wałka do ciasta cienko rozwałkuj ciasta.
Krok 12:
Rozłóż puree na środku i ściśnij krawędzie, tworząc bok.
Krok 13:
Obficie doprawiamy kwaśną śmietaną.
Krok 14:
Przenieś na blachę do pieczenia.
Krok 15:
Piec w 220 stopniach przez 15 minut.
Krok 16:
Zjedz furtki z zupą lub mlekiem. Najsmaczniejsze są gorące, ale wieczorem można je zostawić na śniadanie. Również bardzo smaczne!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g