eklery orzechowo-karmelowe

cudownie pyszne, niemożliwe piękne! Delikatne ciasta z chrupiącą, słodką skórką z aromatycznymi orzechami i dużą ilością zwiewnego, lekkiego, Delikatnego, karmelowego kremu!!! Połączenie jest po prostu idealne!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 34 % 17 g
węglowodany 56 % 28 g
313 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj krem, ponieważ potrzebuje czasu na stabilizację. Potrzebne składniki: Krem o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Masło o zawartości tłuszczu 82 %. Żelatyna i woda do namoczenia. Wanilina, sól, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do pęcznienia. Śmietanę Łączę z masłem i podgrzewam, aż będzie gorąca. Wlać cukier do rondla z grubym dnem i utopić, aż będzie bursztynowy. Nie przeszkadzając, ale po prostu tocząc się z boku na bok. Ważne!!! cukier nie prześwietla, w przeciwnym razie krem będzie gorzki. Gdy cały cukier się rozpuści, wlewam gorącą śmietanę z mlekiem i bez wyjmowania z ognia mieszam do uzyskania gładkości. Zdejmij z ognia i dodaj sól i wanilinę. Mieszać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przecedzam przez sito. Pozwól mi lekko ostygnąć i dodaj spuchniętą żelatynę. Uderzam blenderem zanurzeniowym. Zamykam folią w kontakcie i wkładam do lodówki na 12 godzin w celu stabilizacji. Po upływie czasu ubijam mikserem przez 3-4 minuty, aż będzie puszysty,przewiewny. Krem powinien być jednolity o przyjemnym, pięknym kolorze! Tak!! Gotowy do spożycia! Przenoszę do torby cukierniczej z taką dyszą do napełniania ciast!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto parzone. Dla niego będziesz potrzebować: Mleko i woda w równych proporcjach. Jajka 100 g. to 2 szt. kategorii C1. Masło o zawartości tłuszczu 82 %. Mąka. Sól, cukier, wanilina.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem łączę wodę, mleko, sól, cukier, wanilinę, masło i wysyłam do pieca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na średnim ogniu doprowadzam masę do wrzenia. Powinien dobrze gotować, ale nie długo!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlewam całą mąkę na raz i aktywnie parzę ciasto. Możesz usunąć z ognia, zwykle po prostu trochę zmniejszam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I suszę ciasto przez 3-4 minuty...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na dnie powinna powstać taka aksamitna skorupa, nazywana jest również "mąką". Zdejmuję z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przez kilka minut pozwalam ciastu ostygnąć, a następnie za każdym razem dodaję jajka, dobrze mieszając, aż będą gładkie. To będzie trudne, ale możliwe!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W końcu okazuje się takie ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dla wygody przenoszę do torby cukierniczej, uwalniając wszystkie pęcherzyki powietrza, aby nie przeszkadzały podczas osadzania. Daję 1 godzinę odpoczynku!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kolejne ciasto zostanie pokryte syropem cukrowym. Dla niego będziesz potrzebować: Woda i cukier.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszam i gotuję przez 1 minutę. Pozwól mi ostygnąć!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Więcej orzechów będzie na wierzchu. Możesz wziąć absolutnie każdy. Dziś mam orzechy laskowe. Z orzechem też bardzo nam się podobało;)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Suszę na patelni, ale nie smażę!! tylko po to, żeby pozbyć się łuski. Rozdrabniać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Będę sadzić ciasta za pomocą takiej dyszy. Ubieram torbę w torebkę, ponieważ ciasto jest wystarczająco gęste i jedna torba może nie wytrzymać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą ciasta na krawędziach mocuję papier do pieczenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zasadzam ciasta...

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jeśli są ostre krawędzie, wygładzam palcem zwilżonym wodą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Nakładam syrop. Jeśli ostygnie i zastygnie, możesz trochę podgrzać.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp orzechami na wierzchu. To, co spadło w pobliżu, poruszam się za pomocą łopatki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180-185 stopni i pieczę przez 20 minut, następnie obniżam temperaturę do 160 i pieczę kolejne 15-20, tryb góra-dół, bez konwekcji. Nie otwieraj piekarnika!!!

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Do złotej, rumianej skorupy!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Na ruszcie pozwalam całkowicie ostygnąć.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Napełniam kremem.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    I możesz spróbować!

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Chrupiąca, słodka Skórka z aromatycznymi orzechami i dużą ilością Delikatnego, przewiewnego, lekkiego kremu karmelowego. Połączenie jest idealne!!! Smacznego!! I dobry nastrój dla wszystkich!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy