skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj krem, ponieważ potrzebuje czasu na stabilizację. Potrzebne składniki: Krem o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Masło o zawartości tłuszczu 82 %. Żelatyna i woda do namoczenia. Wanilina, sól, cukier.
Krok 2:
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do pęcznienia. Śmietanę Łączę z masłem i podgrzewam, aż będzie gorąca. Wlać cukier do rondla z grubym dnem i utopić, aż będzie bursztynowy. Nie przeszkadzając, ale po prostu tocząc się z boku na bok. Ważne!!! cukier nie prześwietla, w przeciwnym razie krem będzie gorzki. Gdy cały cukier się rozpuści, wlewam gorącą śmietanę z mlekiem i bez wyjmowania z ognia mieszam do uzyskania gładkości. Zdejmij z ognia i dodaj sól i wanilinę. Mieszać
Krok 3:
Przecedzam przez sito. Pozwól mi lekko ostygnąć i dodaj spuchniętą żelatynę. Uderzam blenderem zanurzeniowym. Zamykam folią w kontakcie i wkładam do lodówki na 12 godzin w celu stabilizacji. Po upływie czasu ubijam mikserem przez 3-4 minuty, aż będzie puszysty,przewiewny. Krem powinien być jednolity o przyjemnym, pięknym kolorze! Tak!! Gotowy do spożycia! Przenoszę do torby cukierniczej z taką dyszą do napełniania ciast!
Krok 4:
Przygotuj ciasto parzone. Dla niego będziesz potrzebować: Mleko i woda w równych proporcjach. Jajka 100 g. to 2 szt. kategorii C1. Masło o zawartości tłuszczu 82 %. Mąka. Sól, cukier, wanilina.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem łączę wodę, mleko, sól, cukier, wanilinę, masło i wysyłam do pieca.
Krok 6:
Na średnim ogniu doprowadzam masę do wrzenia. Powinien dobrze gotować, ale nie długo!
Krok 7:
Wlewam całą mąkę na raz i aktywnie parzę ciasto. Możesz usunąć z ognia, zwykle po prostu trochę zmniejszam.
Krok 8:
I suszę ciasto przez 3-4 minuty...
Krok 9:
Na dnie powinna powstać taka aksamitna skorupa, nazywana jest również "mąką". Zdejmuję z ognia.
Krok 10:
Przez kilka minut pozwalam ciastu ostygnąć, a następnie za każdym razem dodaję jajka, dobrze mieszając, aż będą gładkie. To będzie trudne, ale możliwe!
Krok 11:
W końcu okazuje się takie ciasto.
Krok 12:
Dla wygody przenoszę do torby cukierniczej, uwalniając wszystkie pęcherzyki powietrza, aby nie przeszkadzały podczas osadzania. Daję 1 godzinę odpoczynku!
Krok 13:
Kolejne ciasto zostanie pokryte syropem cukrowym. Dla niego będziesz potrzebować: Woda i cukier.
Krok 14:
Mieszam i gotuję przez 1 minutę. Pozwól mi ostygnąć!
Krok 15:
Więcej orzechów będzie na wierzchu. Możesz wziąć absolutnie każdy. Dziś mam orzechy laskowe. Z orzechem też bardzo nam się podobało;)
Krok 16:
Suszę na patelni, ale nie smażę!! tylko po to, żeby pozbyć się łuski. Rozdrabniać.
Krok 17:
Będę sadzić ciasta za pomocą takiej dyszy. Ubieram torbę w torebkę, ponieważ ciasto jest wystarczająco gęste i jedna torba może nie wytrzymać.
Krok 18:
Za pomocą ciasta na krawędziach mocuję papier do pieczenia.
Krok 19:
Zasadzam ciasta...
Krok 20:
Jeśli są ostre krawędzie, wygładzam palcem zwilżonym wodą.
Krok 21:
Nakładam syrop. Jeśli ostygnie i zastygnie, możesz trochę podgrzać.
Krok 22:
Posyp orzechami na wierzchu. To, co spadło w pobliżu, poruszam się za pomocą łopatki.
Krok 23:
Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180-185 stopni i pieczę przez 20 minut, następnie obniżam temperaturę do 160 i pieczę kolejne 15-20, tryb góra-dół, bez konwekcji. Nie otwieraj piekarnika!!!
Krok 24:
Do złotej, rumianej skorupy!
Krok 25:
Na ruszcie pozwalam całkowicie ostygnąć.
Krok 26:
Napełniam kremem.
Krok 27:
I możesz spróbować!
Krok 28:
Chrupiąca, słodka Skórka z aromatycznymi orzechami i dużą ilością Delikatnego, przewiewnego, lekkiego kremu karmelowego. Połączenie jest idealne!!! Smacznego!! I dobry nastrój dla wszystkich!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g