ciasto Królewskie na twarogu i maśle

ciasto Królewskie doceni każdy-zarówno lekarz, jak i młoda mama! Niesamowity. Takie królewskie ciasto to kolejny przepis na pieczenie, o którym mówi się, że wszystko, co genialne, jest proste. Cały proces sprowadza się do ugniatania-wylewania-nalewania-pieczenia. Nawet z dziećmi w kuchni lub szybko na obiad (lub jedno i drugie) możesz zrobić takie ciasto raz lub dwa.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 55 % 32 g
293 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj połowę cukru do miękkiego masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Palcami szybko zmiel wszystko w okruchy. Ciasto jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia w dużej misce rozbij jajka. Potrzebujesz 3 dużych jaj lub 4 mniejszych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka mikserem lub trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuując ubijanie, dodaj cukier pozostały po cieście i cukier waniliowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj ubijanie, dodaj twaróg. Jeśli nie lubisz ziaren twarogu w pieczeniu, najpierw wytrzyj go blenderem lub sitem. Ubij wszystko dobrze, aż będzie gładkie. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż dzieloną formę pergaminem i posmaruj olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż połowę ciasta na dnie formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spłaszcz i ubij. Zrób mały bok.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż drugą część ciasta równą warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto jest gotowe do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj ciasto na złoty kolor w piekarniku przez około 50 minut w 180 stopniach. Wskaźnik gotowości - złote ciasto na skórce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Niech ciasto całkowicie ostygnie w formie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie zdejmij bok i, jeśli chcesz, przenieś go na piękny królewski talerz.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wytnij i spróbuj.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy