Szybki chleb drożdżowy

bardzo prosty i pyszny chleb pochodzi z rosyjskiej wioski! Uczniowie dostali się na praktykę do wioski, osiedlili ich u starej babci. Wieś była tak głucha, że nie było nawet sklepu. Jedzenie jest całkowicie naturalne i przyjazne dla środowiska. Chleb przywieziono 20 km z centrum miasta. Nasi uczniowie nie byli zdezorientowani i piekli szybki chleb w wiejskim piekarniku. A babcia nauczyła się używać suchych drożdży. Przepis kulinarny dostałem od aktorów.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 80 % 40 g
213 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szybki chleb drożdżowy? Wymieszaj suche drożdże z mąką, aby uzyskać równomierne rozprowadzenie. 

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę podgrzaną do 30 stopni do głębokiego naczynia, dodaj sól, cukier granulowany,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę pszenną z drożdżami,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto i na koniec wlać olej roślinny. Ciasto powinno być jednorodne, a nie sztywne. Zostaw go pod ręcznikiem, pozwól mu się podnieść. Ugniataj go raz, wypuść nadmiar powietrza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj Bochenek. Nasmaruj blachę do pieczenia, wykonaj nacięcia poprzeczne na górze nożem. Rozłóż produkt i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzej piekarnik (lub piekarnik), umieść w nim blachę do pieczenia z bochenkiem. Przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba wodą, aby się nie popękał. Po pół godzinie, jeśli przestrzegasz reżimu temperatury 200 stopni, szybki chleb będzie gotowy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy