skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować baklawę po turecku, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:

Przesiać czterysta gramów mąki do obszernej miski i dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 3:

Wlej pół łyżeczki soli do miski.
Krok 4:

Rozbij i dodaj dwa jaja kurze do miski.
Krok 5:

Wlej sto mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski.
Krok 6:

Dodaj pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do wspólnej miski i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 7:

Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski z zebranym ugniatanym ciastem i kontynuuj ugniatanie przez około trzy minuty.
Krok 8:

Zbieramy ciasto w bryłę, po czym wkładamy je do torby i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 9:

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy je na stole, a następnie wyciągamy w opaskę uciskową, którą z kolei kroimy i dzielimy na dwadzieścia cztery identyczne kawałki.
Krok 10:

Z każdego kawałka ciasta robimy Kolobok i wkładamy je do torby.
Krok 11:

Po posypaniu stołu odrobiną skrobi, po kolei ugniatamy każdą kulkę ciasta.
Krok 12:

Rozwałkuj na bardzo cienką i przezroczystą tortillę.
Krok 13:

Wlej trzysta gramów posiekanego orzecha włoskiego i sto gramów cukru pudru do głębokiej miski.
Krok 14:

Dobrze wymieszaj orzechy z cukrem pudrem, a nadzienie do baklawy jest gotowe.
Krok 15:

Rozłóż i równomiernie rozprowadź jedną łyżkę przygotowanego nadzienia na każdym tortilli.
Krok 16:

Za pomocą dwóch pałeczek zawijamy nadziewane ciasta w bułki.
Krok 17:

Zbieramy rolki na patykach w rodzaj akordeonu.
Krok 18:

Usuń bułki z patyczków i rozłóż je na wysmarowanej odrobiną masła blasze do pieczenia.
Krok 19:

Wlej bułki stopionym masłem i umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni. Aby przygotować syrop cukrowy, zagotuj czterysta mililitrów wody w rondlu, wlej dwieście gramów cukru i jedną trzecią łyżeczki kwasu cytrynowego, a następnie wymieszaj i gotuj syrop przez około dwadzieścia pięć minut.
Krok 20:

Po trzydziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, dajemy baklavie trochę czasu na ostygnięcie i polewamy ją gotowanym i schłodzonym syropem cukrowym.
Krok 21:

Udekoruj baklawę na wierzchu zmielonymi pistacjami i przykryj serwetką kuchenną, Usuń blachę do pieczenia w chłodnym miejscu, aby syrop dobrze się wchłonął przez osiem do dziesięciu godzin.
Krok 22:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
Baklava Turecki przepis jest Prosty-wyrafinowany i pyszny! Turecka baklava z orzechami to dokładny przepis na słodycze, które wszyscy kochają! Rozpływa się w ustach w kilka sekund! Kuchnia turecka to wypieki o wyjątkowych właściwościach smakowych, których analogi nie istnieją na świecie! Nawet hollywoodzkie aktorki uwielbiają orientalne słodycze, które dają nieziemską przyjemność. Przepis na baklawę, w rzeczywistości jest to prosty deser Dostępny dla wszystkich do przygotowania. Proponowana Baklava to prosty przepis, który może powtórzyć każda gospodyni domowa. Tureckie słodycze zasłużenie cieszą się ogromną popularnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g


