baklava z ciasta francuskiego z orzechami po turecku

Dostępny dla wszystkich i łatwy do zrobienia deser! Świetny przepis na przygotowanie orientalnej słodyczy mącznej w domu, która mile zaskoczy swoim dobrym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 24 g
węglowodany 54 % 35 g
370 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować baklawę po turecku, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać czterysta gramów mąki do obszernej miski i dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pół łyżeczki soli do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij i dodaj dwa jaja kurze do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sto mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do wspólnej miski i zacznij wyrabiać ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski z zebranym ugniatanym ciastem i kontynuuj ugniatanie przez około trzy minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zbieramy ciasto w bryłę, po czym wkładamy je do torby i wkładamy do lodówki na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy je na stole, a następnie wyciągamy w opaskę uciskową, którą z kolei kroimy i dzielimy na dwadzieścia cztery identyczne kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z każdego kawałka ciasta robimy Kolobok i wkładamy je do torby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po posypaniu stołu odrobiną skrobi, po kolei ugniatamy każdą kulkę ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj na bardzo cienką i przezroczystą tortillę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej trzysta gramów posiekanego orzecha włoskiego i sto gramów cukru pudru do głębokiej miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj orzechy z cukrem pudrem, a nadzienie do baklawy jest gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż i równomiernie rozprowadź jedną łyżkę przygotowanego nadzienia na każdym tortilli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Za pomocą dwóch pałeczek zawijamy nadziewane ciasta w bułki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zbieramy rolki na patykach w rodzaj akordeonu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Usuń bułki z patyczków i rozłóż je na wysmarowanej odrobiną masła blasze do pieczenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej bułki stopionym masłem i umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni. Aby przygotować syrop cukrowy, zagotuj czterysta mililitrów wody w rondlu, wlej dwieście gramów cukru i jedną trzecią łyżeczki kwasu cytrynowego, a następnie wymieszaj i gotuj syrop przez około dwadzieścia pięć minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po trzydziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, dajemy baklavie trochę czasu na ostygnięcie i polewamy ją gotowanym i schłodzonym syropem cukrowym.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj baklawę na wierzchu zmielonymi pistacjami i przykryj serwetką kuchenną, Usuń blachę do pieczenia w chłodnym miejscu, aby syrop dobrze się wchłonął przez osiem do dziesięciu godzin.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

Baklava Turecki przepis jest Prosty-wyrafinowany i pyszny! Turecka baklava z orzechami to dokładny przepis na słodycze, które wszyscy kochają! Rozpływa się w ustach w kilka sekund! Kuchnia turecka to wypieki o wyjątkowych właściwościach smakowych, których analogi nie istnieją na świecie! Nawet hollywoodzkie aktorki uwielbiają orientalne słodycze, które dają nieziemską przyjemność. Przepis na baklawę, w rzeczywistości jest to prosty deser Dostępny dla wszystkich do przygotowania. Proponowana Baklava to prosty przepis, który może powtórzyć każda gospodyni domowa. Tureckie słodycze zasłużenie cieszą się ogromną popularnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy