placki z jajkiem kurzym i zieloną cebulą

NAJLEPSZA muffinka na wspaniały obiad z rodziną! Idealny przepis na przygotowanie przepysznych ciast na kefirze z nadzieniem z zielonej cebuli z jajkami kurzymi, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 34 % 10 g
154 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować wspaniałe ciasta w piekarniku, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pięćset gramów przesianej mąki i osiem gramów suchych drożdży do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pół łyżeczki soli i jedną łyżeczkę cukru do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jedno jajko kurze i dodaj do wspólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trzysta mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do miski i dokładnie mieszając zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z ciastem i kontynuuj wyrabianie ciasta przez kolejne dwie minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ciasto w misce niewielką ilością oleju roślinnego i przykryj serwetką, Usuń na godzinę w ciepłe miejsce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj dość drobno trzysta gramów zielonej cebuli i włóż do głębokiej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski z cebulą, a następnie ugniataj i zmiażdż ją tłuczkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekane gotowane jaja kurze wkładamy do miski na cebulę i dobrze mieszamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj czarny pieprz do miski z cebulą i jajkiem do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą stołu i rozłóż ciasto, które następnie dokładnie zagniatamy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dzielimy ciasto na kilka identycznych części, z których formujemy porcje kulek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugniatamy każdą kulkę ciasta na tortillę, dodając trochę oleju roślinnego do powierzchni roboczej stołu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż wymaganą ilość przygotowanego nadzienia na każdym cieście.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż mały kawałek masła na nadzieniu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze łącz i formuj ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż placki na blasze do pieczenia posypanej niewielką ilością mąki i odstaw na trzydzieści minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po upływie czasu smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy blachę do piekarnika rozgrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po dwudziestu minutach wyłącz piekarnik i pozostaw w nim blachę do pieczenia z pasztecikami na pięć minut, po czym wyjmujemy blachę do pieczenia, układamy placki na naczyniu i podajemy na ciepło.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

świeżość wiosny i kompleks witamin! Prosty przepis-placki z jajkiem i zieloną cebulą-pachnące i pyszne! Najbardziej budżetowe-ciasta na kefirze są jak puch! Polecam zrobić ciasto na placki, dokładnie tak. Gwarantuję, że w piekarniku otrzymasz idealne placki. Proponowany przepis na ciasta był już wielokrotnie testowany i jest udany. Pamiętaj, aby przygotować ciasto drożdżowe z moim sekretnym składnikiem, aby cieszyć się wspaniałymi wypiekami. Ciasta kefirowe to najlepsza muffinka na idealny lunch!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy