ciasto marchewkowe Klasyczne

przepis na idealne klasyczne angielskie ciasto! Bardzo smaczne!
OlgaHiiriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 61 % 33 g
289 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Jeśli jest bardzo soczysty, wyciśnij go trochę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj orzechy (orzechy mogą być inne, pekan lub orzechy włoskie są idealne)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, musisz je dokładnie wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem w osobnej misce przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny do masy jajeczno-cukrowej i ponownie trochę ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie stopniowo mieszaj suche składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki i orzechy do ciasta i wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż będą gładkie. Ciasto powinno być grube.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj naczynie do pieczenia, w tym celu posmaruj je kawałkiem masła, wrzuć trochę mąki i dobrze wstrząśnij formą. Wytrząśnij nadmiar mąki. W ten sposób nasze ciasto bardzo dobrze wyjdzie z formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do formy. Mój kształt jest szeroki, więc pieczę całe ciasto za jednym razem. Jeśli twój kształt jest mały lub chcesz uzyskać wysokie ciasto, możesz podzielić ciasto na 2-3 części i piec ciasta osobno. Duże ciasto piecze się przez około 40-50 minut w temperaturze 180 gramów. Jeśli pieczesz małe ciasta, Czas pieczenia jest skrócony. W każdym razie gotowość testu jest sprawdzana za pomocą zapałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem. Ubij śmietanę, cukier i miód przez 5 minut i wstaw do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój ciasto na 2 części (jeśli upiekłeś ciasta osobno, nie musisz niczego ciąć) i posmaruj kremem. Ciasto w razie potrzeby można ozdobić czymś. Ciasta według tego przepisu są bardzo porowate, więc szybko nasączone kremem. Zwykle moje ciasto moczy się nie dłużej niż kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy