skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Jeśli jest bardzo soczysty, wyciśnij go trochę.
Krok 2:
Posiekaj orzechy (orzechy mogą być inne, pekan lub orzechy włoskie są idealne)
Krok 3:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, musisz je dokładnie wymieszać.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem w osobnej misce przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny do masy jajeczno-cukrowej i ponownie trochę ubij.
Krok 6:
Następnie stopniowo mieszaj suche składniki.
Krok 7:
Dodaj marchewki i orzechy do ciasta i wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż będą gładkie. Ciasto powinno być grube.
Krok 8:
Przygotuj naczynie do pieczenia, w tym celu posmaruj je kawałkiem masła, wrzuć trochę mąki i dobrze wstrząśnij formą. Wytrząśnij nadmiar mąki. W ten sposób nasze ciasto bardzo dobrze wyjdzie z formy.
Krok 9:
Przenieś ciasto do formy. Mój kształt jest szeroki, więc pieczę całe ciasto za jednym razem. Jeśli twój kształt jest mały lub chcesz uzyskać wysokie ciasto, możesz podzielić ciasto na 2-3 części i piec ciasta osobno. Duże ciasto piecze się przez około 40-50 minut w temperaturze 180 gramów. Jeśli pieczesz małe ciasta, Czas pieczenia jest skrócony. W każdym razie gotowość testu jest sprawdzana za pomocą zapałki.
Krok 10:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem. Ubij śmietanę, cukier i miód przez 5 minut i wstaw do lodówki.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 12:
Pokrój ciasto na 2 części (jeśli upiekłeś ciasta osobno, nie musisz niczego ciąć) i posmaruj kremem. Ciasto w razie potrzeby można ozdobić czymś. Ciasta według tego przepisu są bardzo porowate, więc szybko nasączone kremem. Zwykle moje ciasto moczy się nie dłużej niż kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g