Charlotte twarożek na pięciu jajkach z jabłkami

pyszne ciasto twarogowo-jabłkowe. Proste i szybkie! Próbować)
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 66 % 27 g
191 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. W razie potrzeby zmiel twaróg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajka z cukrem i ubij, aż cukier się rozpuści. Masa powinna wzrosnąć 2-3 razy i stać się bardzo bujna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg i ubij na puszystą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż plasterki jabłka na wierzchu, lekko topiąc je w cieście. Odstawiamy na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy Charlotte do pieczenia do miękkości przez 35-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na talerzu, pozwól mu trochę ostygnąć lub ciesz się gorącym słodkim, kwaśnym jabłkiem, twarogiem Charlotte! Bardzo dobrze komponuje się z takim ciastem z herbatą! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy