skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. W razie potrzeby zmiel twaróg.
Krok 2:
Wymieszaj jajka z cukrem i ubij, aż cukier się rozpuści. Masa powinna wzrosnąć 2-3 razy i stać się bardzo bujna.
Krok 3:
Dodaj twaróg i ubij na puszystą masę.
Krok 4:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia.
Krok 6:
Rozłóż plasterki jabłka na wierzchu, lekko topiąc je w cieście. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 7:
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy Charlotte do pieczenia do miękkości przez 35-40 minut.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na talerzu, pozwól mu trochę ostygnąć lub ciesz się gorącym słodkim, kwaśnym jabłkiem, twarogiem Charlotte! Bardzo dobrze komponuje się z takim ciastem z herbatą! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g