skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę należy przesiać. Śmietana, mam 21% tłuszczu. Masło, mam 82%. Sól, wanilina. Woda. Cukier. Jajo. Wszystkie płynne składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Połącz mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj i odłóż na razie.
Krok 3:
Zmiękczone masło ubijam solą, wanilią i cukrem na biało.
Krok 4:
Następnie dodaję jajko o temperaturze pokojowej i ubijam,aż będzie gładkie, 1-1, 5 minuty. Następnie śmietanę i ponownie ubij, aż będzie gładka. Taka masa powietrza powinna się okazać.
Krok 5:
Następnie łącz suche składniki z mieszanką masła i śmietany. Mieszać. Ta konsystencja zostanie uzyskana.
Krok 6:
Następnie wodę. Należy go podgrzać do stanu gorącego. Dodaję, mieszam...
Krok 7:
Takie ciasto się okaże. Dość gęsty, lepki.
Krok 8:
Upiecz jedno duże ciasto, a następnie pokrój je na pół. Piec jeden wysoki, a następnie nie radzę go kroić. ciasta są kruche i kruszą się podczas krojenia. Rozmiar 36 * 22. Ostrożnie wyrównuję, aby warstwa była jednolita, bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą takiej łyżki:) I wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15-17 minut. Nie prześwietlaj ciasta, w przeciwnym razie będzie suche i luźne.
Krok 9:
Gotowe ciasto po naciśnięciu będzie sprężynować. Pozwól mi całkowicie ostygnąć.
Krok 10:
Następnie usuwam formę, folię i dzielę na 2 części. Podczas przygotowywania kremu lepiej owinąć ciasta w torebkę lub folię spożywczą, aby nie wyschły.
Krok 11:
Do kremu potrzebujesz: Śmietana, mam 21% tłuszczu. Cukier puder-do smaku. Wanilina. Żelatyna i woda do namoczenia.
Krok 12:
Łączę żelatynę z wodą i pozwalam jej pęcznieć.
Krok 13:
Ubijam śmietanę z cukrem pudrem i wanilią na biało. Zajęło mi to 7-8 minut. Ostrożnie nie przesadzaj. Masa zmieni kolor na biały i zostanie przeniknięta pęcherzykami powietrza. Spuchniętą żelatynę należy stopić i połączyć ze śmietaną. Natychmiast masa będzie płynna, ale wtedy krem zgęstnieje. Możesz włożyć do lodówki, ale najważniejsze jest, aby nie przegapić chwili:))) Podczas gdy przygotowywałem formę i ciasto, krem nawet w temperaturze pokojowej wyraźnie zgęstniał.
Krok 14:
Forma, w której będę zbierać dno, jest pokryta folią spożywczą. I zbieram ciasta ( ciasto): ciasto, cały krem, ciasto.
Krok 15:
Wkładam do lodówki, aby się ustabilizować.
Krok 16:
Pokryję wierzch lukrem, ale jest to opcjonalne. Dla niej będziesz potrzebować : Czekolada. Masło. Mleko. W razie potrzeby możesz dodać cukier. Łączę wszystko i topię w kuchence mikrofalowej krótkimi impulsami.
Krok 17:
Mieszam. Taki błyszczący lukier powinien się okazać.
Krok 18:
Przykrywam nim schłodzone przyszłe ciasta. I ponownie do lodówki, aby się ustabilizować.
Krok 19:
I dopiero gdy wszystko jest dobrze schłodzone i ustabilizowane, wyjmuję je z formy. Możesz zostawić ciasto lub możesz...
Krok 20:
Pokrój na porcje!!!
Krok 21:
A nasz deser jest gotowy!!!
Krok 22:
Bogate czekoladowe kruche ciasta biszkoptowe, delikatny suflet z kwaśną śmietaną i polewa czekoladowa.. Objadanie się!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g