skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania oryginalnego tortu urodzinowego.
Krok 2:
Wlej trzysta pięćdziesiąt gramów mąki, soli do smaku i jednej łyżeczki sody do głębokiej miski.
Krok 3:
Wlej dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski.
Krok 4:
Dodaj dwie łyżeczki cynamonu do wspólnej miski.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
Krok 6:
Rozbij trzy jaja kurze do dużej miski.
Krok 7:
Wlej dwieście gramów cukru do miski i dobrze wymieszaj z jajkami.
Krok 8:
Dodaj sto gramów stopionego masła do miski z mieszanką jajeczną.
Krok 9:
Wlej osiemdziesiąt gramów oleju roślinnego do miski.
Krok 10:
Wlej mąkę do miski i mieszając wszystkie składniki, zagniataj ciasto.
Krok 11:
Włóż czterysta gramów marchewki startej na drobnej tarce do miski z ciastem, sto pięćdziesiąt gramów posiekanego orzecha włoskiego i kontynuuj wyrabianie ciasta.
Krok 12:
Zagniataj ciasto na gładką masę.
Krok 13:
Połowę przygotowanego ciasta rozprowadzamy w odpowiedniej wielkości formie, której spód pokrywamy papierem do pieczenia i smarujemy od wewnątrz masłem.
Krok 14:
Rozprowadzamy ciasto w formie równomierną warstwą i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 15:
Po trzydziestu pięciu do czterdziestu minutach wyjmujemy ciasta z piekarnika i kroimy je na dwie części.
Krok 16:
Zaczynamy przygotowywać krem i wkładamy osiemset gramów schłodzonego twarogu do obszernej miski.
Krok 17:
Wlej trzysta mililitrów zimnej śmietany do miski.
Krok 18:
Wlej sto gramów cukru pudru do miski.
Krok 19:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 20:
Włóż przygotowany krem do torby cukierniczej.
Krok 21:
Do impregnacji nakładamy Solony Karmel w dość dużej ilości na ciasta równomierną warstwą.
Krok 22:
Obficie nałóż krem na karmel i równomiernie go rozprowadź.
Krok 23:
Rozłóż kolejne ciasto na śmietanie i namocz je w karmelu, a następnie nałóż krem i tak jedna warstwa po drugiej.
Krok 24:
Namocz karmel na końcowym cieście.
Krok 25:
Rozłóż końcowe ciasto na wierzchu.
Krok 26:
Nałóż krem na boki ciasta i wyrównaj je szpatułką.
Krok 27:
Nałóż krem na ciasto, wyrównaj go równomierną warstwą i włóż ciasto na godzinę do lodówki.
Krok 28:
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie losowo rozpuszczoną czekoladę.
Krok 29:
Udekoruj ciasto pokrojonymi truskawkami i podawaj na świątecznym stole.
Krok 30:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
ciasto marchewkowe z karmelem i orzechami na herbatę to opłacalny i racjonalny pomysł! Piękny i reprezentacyjny tort urodzinowy! Najsmaczniejszy, prosty przepis, bardzo aromatyczny, szalenie apetyczny! Dzięki temu przepisowi przygotujesz eleganckie ciasto dla urodzinowego chłopca i przyzwoicie zaoszczędzisz na usługach cukiernika. Jego ciasto przyjemnie rozpuści się w ustach, a nadzienie ze specjalnego kremu zachwyci Twoje kubki smakowe. Taki świąteczny deser z pewnością zachwyci wszystkich gości oryginalnością i oryginalnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g