ciasto marchewkowe z karmelem, orzechami włoskimi i śmietaną

pyszny prezentacyjny deser urodzinowy! Idealny przepis na szykowne i oryginalne ciasto dla urodzinowego chłopca, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 42 % 20 g
węglowodany 48 % 23 g
283 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania oryginalnego tortu urodzinowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trzysta pięćdziesiąt gramów mąki, soli do smaku i jednej łyżeczki sody do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dziesięć gramów proszku do pieczenia do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwie łyżeczki cynamonu do wspólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij trzy jaja kurze do dużej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwieście gramów cukru do miski i dobrze wymieszaj z jajkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sto gramów stopionego masła do miski z mieszanką jajeczną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej osiemdziesiąt gramów oleju roślinnego do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mąkę do miski i mieszając wszystkie składniki, zagniataj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż czterysta gramów marchewki startej na drobnej tarce do miski z ciastem, sto pięćdziesiąt gramów posiekanego orzecha włoskiego i kontynuuj wyrabianie ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniataj ciasto na gładką masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połowę przygotowanego ciasta rozprowadzamy w odpowiedniej wielkości formie, której spód pokrywamy papierem do pieczenia i smarujemy od wewnątrz masłem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozprowadzamy ciasto w formie równomierną warstwą i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po trzydziestu pięciu do czterdziestu minutach wyjmujemy ciasta z piekarnika i kroimy je na dwie części.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zaczynamy przygotowywać krem i wkładamy osiemset gramów schłodzonego twarogu do obszernej miski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej trzysta mililitrów zimnej śmietany do miski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej sto gramów cukru pudru do miski.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż przygotowany krem do torby cukierniczej.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Do impregnacji nakładamy Solony Karmel w dość dużej ilości na ciasta równomierną warstwą.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Obficie nałóż krem na karmel i równomiernie go rozprowadź.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż kolejne ciasto na śmietanie i namocz je w karmelu, a następnie nałóż krem i tak jedna warstwa po drugiej.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Namocz karmel na końcowym cieście.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż końcowe ciasto na wierzchu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Nałóż krem na boki ciasta i wyrównaj je szpatułką.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Nałóż krem na ciasto, wyrównaj go równomierną warstwą i włóż ciasto na godzinę do lodówki.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie losowo rozpuszczoną czekoladę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Udekoruj ciasto pokrojonymi truskawkami i podawaj na świątecznym stole.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

ciasto marchewkowe z karmelem i orzechami na herbatę to opłacalny i racjonalny pomysł! Piękny i reprezentacyjny tort urodzinowy! Najsmaczniejszy, prosty przepis, bardzo aromatyczny, szalenie apetyczny! Dzięki temu przepisowi przygotujesz eleganckie ciasto dla urodzinowego chłopca i przyzwoicie zaoszczędzisz na usługach cukiernika. Jego ciasto przyjemnie rozpuści się w ustach, a nadzienie ze specjalnego kremu zachwyci Twoje kubki smakowe. Taki świąteczny deser z pewnością zachwyci wszystkich gości oryginalnością i oryginalnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy