koperty drożdżowego ciasta francuskiego z prostym nadzieniem

szybkie w przygotowaniu pachnące koperty Francuskie. Proponuję przygotować przewiewne Francuskie koperty z szynką i serem. Taka uczta spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bardzo wygodnie jest zabrać ze sobą w podróż, na piknik itp.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 43 % 23 g
węglowodany 37 % 20 g
328 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie można użyć zarówno ciasta drożdżowego, jak i ciasta francuskiego bez drożdży, ale przy użyciu ciasta drożdżowego koperty będą bardziej przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić ciasto i pokroić na 8 kwadratów. Pokrój szynkę w drobną kostkę, zetrzyj ser na grubej tarce. Rozwałkuj trochę każdy kwadrat ciasta wałkiem do ciasta, połóż nadzienie na środku kwadratu, najpierw szynkę, ser na wierzchu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż brzegi ciasta kopertą i dobrze ściśnij. Oddziel białka od żółtek (w przepisie potrzebujemy tylko żółtek). Ubij żółtka widelcem i nałóż pędzlem do gotowania na koperty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby koperty uniosły się równomiernie, wykonaj kilka nakłuć widelcem. Posyp koperty sezamem na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż się zrumieni (przez 25-30 minut). Gotowe koperty francuskie są używane zarówno na gorąco, jak i na zimno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Francuskie koperty z szynką i serem są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!

ciasto francuskie-ciasto używane do pieczenia ciast francuskich, bułek, samsy, innych produktów kulinarnych — ptysiów. Charakterystyczną cechą ciasta francuskiego jest to, że jego głównym składnikiem jest olej (zwierzęcy lub roślinny), który waży prawie tyle samo, co mąka. Ptysie w profesjonalnym języku kulinarnym można nazwać samym ciastem.Ciasto francuskie może być drożdżowe, sodowe lub przaśne. W każdym razie głównym składnikiem takiego ciasta, oprócz mąki, są różne rodzaje tłuszczów zwierzęcych i roślinnych (Zwykle masło, rzadziej margaryna na bazie oleju roślinnego). Dzięki zawartości poszczególnych warstw tłuszczu, który przestaje być płynny w temperaturze pokojowej 20 °C, uzyskuje się warstwowanie ciasta. Wypieki na cieście francuskim są pyszne i mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy