skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie można użyć zarówno ciasta drożdżowego, jak i ciasta francuskiego bez drożdży, ale przy użyciu ciasta drożdżowego koperty będą bardziej przewiewne.
Krok 2:
Rozmrozić ciasto i pokroić na 8 kwadratów. Pokrój szynkę w drobną kostkę, zetrzyj ser na grubej tarce. Rozwałkuj trochę każdy kwadrat ciasta wałkiem do ciasta, połóż nadzienie na środku kwadratu, najpierw szynkę, ser na wierzchu.
Krok 3:
Złóż brzegi ciasta kopertą i dobrze ściśnij. Oddziel białka od żółtek (w przepisie potrzebujemy tylko żółtek). Ubij żółtka widelcem i nałóż pędzlem do gotowania na koperty.
Krok 4:
Aby koperty uniosły się równomiernie, wykonaj kilka nakłuć widelcem. Posyp koperty sezamem na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż się zrumieni (przez 25-30 minut). Gotowe koperty francuskie są używane zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Krok 5:
Francuskie koperty z szynką i serem są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!
ciasto francuskie-ciasto używane do pieczenia ciast francuskich, bułek, samsy, innych produktów kulinarnych — ptysiów. Charakterystyczną cechą ciasta francuskiego jest to, że jego głównym składnikiem jest olej (zwierzęcy lub roślinny), który waży prawie tyle samo, co mąka. Ptysie w profesjonalnym języku kulinarnym można nazwać samym ciastem.Ciasto francuskie może być drożdżowe, sodowe lub przaśne. W każdym razie głównym składnikiem takiego ciasta, oprócz mąki, są różne rodzaje tłuszczów zwierzęcych i roślinnych (Zwykle masło, rzadziej margaryna na bazie oleju roślinnego). Dzięki zawartości poszczególnych warstw tłuszczu, który przestaje być płynny w temperaturze pokojowej 20 °C, uzyskuje się warstwowanie ciasta. Wypieki na cieście francuskim są pyszne i mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g