skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: Twaróg, Mam 5% tłuszczu, w paczkach. Nie radzę brać zbyt tłustego. Jajka o łącznej wadze 100 g. Są to 2 małe jajka. Mleko i woda w temperaturze pokojowej. Masło. Zmiękczać. Kasza. Cukier można regulować samodzielnie. Nie jestem zbyt słodka. Sól, wanilina. Kandyzowane owoce-życzenie i dostępność. Możesz zastąpić rodzynki, suszone morele lub skórkę jednej pomarańczy. Albo nic nie wkładaj.
Krok 2:
Wodę, mleko, sól, wanilinę, kaszę mannę łączę i doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu przy ciągłym mieszaniu. Dodaję masło (jeszcze do gorącej owsianki) i dobrze mieszam. Przykrywam czymś, ponieważ owsianka ciepła lub gorąca lepiej łączy się z twarogiem i odkładam na bok.
Krok 3:
Twarożek lepiej przebić blenderem zanurzeniowym lub przetrzeć przez sito do uzyskania konsystencji pasty. Jest to ważny krok, który wpłynie na strukturę gotowej zapiekanki.
Krok 4:
Następnie dodaję cukier, jajka i dobrze mieszam. Następnie kasza manna. Jeśli są grudki, uderzam blenderem. Masa powinna być jednorodna, kremowa, czy coś...
Krok 5:
I na samym końcu kandyzowane owoce. Mieszać.
Krok 6:
Będę piec w takiej formie do ciasta. Rozmiar 12*21. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni przez 40-45 minut. Ale lepiej skupić się na piekarniku. Nie podnoś wysokiej temperatury, ponieważ zapiekanka znacznie wzrośnie, a następnie spadnie i będzie pomarszczona:) ale nie wpłynie to na smak.
Krok 7:
Lekko się zarumieni. Pozwól mi całkowicie ostygnąć. I dopiero potem wyjmuję go z formy...
Krok 8:
W razie potrzeby możesz ozdobić owocami lub jagodami... I takie piękno się okazuje! Delikatny, przewiewny, pachnący. Dobrze trzyma kształt, a struktura jest bardzo przyjemna.
Krok 9:
I możesz podawać z miodem, dżemem lub świeżą śmietaną. Kandyzowane pomarańcze zapewniają nie tylko piękny krój, ale także oryginalny smak!
Krok 10:
Smacznego! Miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g