zapiekanka z twarogu o Smaku kaszy manny i waniliny

Zapiekanka, którą zawsze będziesz mieć! Domowa, smaczna zapiekanka z twarogu. Delikatny, zwiewny, umiarkowanie słodki. A kandyzowane pomarańcze nadają jej wyjątkowego charakteru!!! Kawałek takiego pysznego zapewnia wspaniałe śniadanie i klucz do dobrego dnia!!! Dołącz do nas!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 46 % 16 g
184 kcal
IG: 6 / 25 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: Twaróg, Mam 5% tłuszczu, w paczkach. Nie radzę brać zbyt tłustego. Jajka o łącznej wadze 100 g. Są to 2 małe jajka. Mleko i woda w temperaturze pokojowej. Masło. Zmiękczać. Kasza. Cukier można regulować samodzielnie. Nie jestem zbyt słodka. Sól, wanilina. Kandyzowane owoce-życzenie i dostępność. Możesz zastąpić rodzynki, suszone morele lub skórkę jednej pomarańczy. Albo nic nie wkładaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wodę, mleko, sól, wanilinę, kaszę mannę łączę i doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu przy ciągłym mieszaniu. Dodaję masło (jeszcze do gorącej owsianki) i dobrze mieszam. Przykrywam czymś, ponieważ owsianka ciepła lub gorąca lepiej łączy się z twarogiem i odkładam na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twarożek lepiej przebić blenderem zanurzeniowym lub przetrzeć przez sito do uzyskania konsystencji pasty. Jest to ważny krok, który wpłynie na strukturę gotowej zapiekanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaję cukier, jajka i dobrze mieszam. Następnie kasza manna. Jeśli są grudki, uderzam blenderem. Masa powinna być jednorodna, kremowa, czy coś...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I na samym końcu kandyzowane owoce. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Będę piec w takiej formie do ciasta. Rozmiar 12*21. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni przez 40-45 minut. Ale lepiej skupić się na piekarniku. Nie podnoś wysokiej temperatury, ponieważ zapiekanka znacznie wzrośnie, a następnie spadnie i będzie pomarszczona:) ale nie wpłynie to na smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko się zarumieni. Pozwól mi całkowicie ostygnąć. I dopiero potem wyjmuję go z formy...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby możesz ozdobić owocami lub jagodami... I takie piękno się okazuje! Delikatny, przewiewny, pachnący. Dobrze trzyma kształt, a struktura jest bardzo przyjemna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I możesz podawać z miodem, dżemem lub świeżą śmietaną. Kandyzowane pomarańcze zapewniają nie tylko piękny krój, ale także oryginalny smak!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego! Miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy