tort szkolny na maśle

tort szkolny Pasek z dżemem-bajka! Gotuj po prostu! Takie ciasta sprzedawano w szkolnych stołówkach, piekarniach i stoiskach z chlebem. I oczywiście w działach chlebowych sklepów. Pamiętaj, aby podawać je z herbatą, możesz bez cukru - od gorących ciast po prostu rozpływają się w ustach! A lato jest dobre z zimnym mlekiem!..
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 80 % 51 g
296 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Aby zrobić ciasto, wymieszaj śmietanę, jajka, cukier, wanilię, miękkie masło, sodę i sól. W razie potrzeby w tym momencie możesz dodać smaki (na przykład mandarynka jest dobra). Stopniowo dodając mąkę (lepiej przesiać), szybko zagnieść miękkie ciasto. Nie mieszaj, bo stanie się gumowy. Zawiń ciasto w folię (lub włóż do torby) i wyślij na zimno na 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blasze do pieczenia (rozmiar około 30 cm na 40 cm) ułóż ciasto i rozprowadź na równej warstwie. Lub rozwałkuj na stole I przenieś na blachę do pieczenia. Jeśli masz mniejszą blachę do pieczenia, podziel ją na dwa ciasta. Upiecz ciasto. Przybliżony czas pieczenia wynosi 25-30 minut.
3. Podziel ciasto na dwie równe części. Przytnij krawędzie. Posiekaj kawałki-będą ozdobą.
4. Posmaruj połowę ciasta dżemem. Przykryj drugą połową, dociśnij i pozostaw do namoczenia.
5. Aby przygotować lukier, przesiej cukier puder i stopniowo wyciskając do niego sok z cytryny i ubijając, doprowadź mieszaninę do gładkiej białej pasty.
6. Napełnij wierzch ciasta lukrem. Posyp okruchami ze skrawków i odstaw i lekko wysusz. Zamiast krówki możesz posmarować drugie ciasto dżemem, również bardzo smacznym.
7. Pokrój powstałe kruche ciasto na równe, piękne ciasta-i możesz pić herbatę.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy