skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby zrobić ciasto, wymieszaj śmietanę, jajka, cukier, wanilię, miękkie masło, sodę i sól. W razie potrzeby w tym momencie możesz dodać smaki (na przykład mandarynka jest dobra). Stopniowo dodając mąkę (lepiej przesiać), szybko zagnieść miękkie ciasto. Nie mieszaj, bo stanie się gumowy. Zawiń ciasto w folię (lub włóż do torby) i wyślij na zimno na 30 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blasze do pieczenia (rozmiar około 30 cm na 40 cm) ułóż ciasto i rozprowadź na równej warstwie. Lub rozwałkuj na stole I przenieś na blachę do pieczenia. Jeśli masz mniejszą blachę do pieczenia, podziel ją na dwa ciasta. Upiecz ciasto. Przybliżony czas pieczenia wynosi 25-30 minut.
3. Podziel ciasto na dwie równe części. Przytnij krawędzie. Posiekaj kawałki-będą ozdobą.
4. Posmaruj połowę ciasta dżemem. Przykryj drugą połową, dociśnij i pozostaw do namoczenia.
5. Aby przygotować lukier, przesiej cukier puder i stopniowo wyciskając do niego sok z cytryny i ubijając, doprowadź mieszaninę do gładkiej białej pasty.
6. Napełnij wierzch ciasta lukrem. Posyp okruchami ze skrawków i odstaw i lekko wysusz. Zamiast krówki możesz posmarować drugie ciasto dżemem, również bardzo smacznym.
7. Pokrój powstałe kruche ciasto na równe, piękne ciasta-i możesz pić herbatę.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g