ciasto z dżemem na kefirze
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Jajka mieszamy z cukrem do uzyskania gładkości, nie ma potrzeby ubijania
Krok 3:
Dodaj kefir, wymieszaj
Krok 4:
Dodaj dżem-mam puree wiśniowe, ale absolutnie każdy dżem nadaje się do tego ciasta: próbowałem z truskawkami, porzeczkami, malinami, jabłkami - w rezultacie zawsze jest świetne ciasto!
Krok 5:
Dobrze wymieszaj
Krok 6:
Wymieszaj mąkę z sodą
Krok 7:
Połącz suche i płynne składniki
Krok 8:
Dobrze wymieszaj szpatułką-ciasto natychmiast zaczyna mocno bulgotać
Krok 9:
Wlej ciasto do przygotowanej formy wysmarowanej olejem roślinnym
Krok 10:
Pieczemy nasze ciasto przez 40-50 minut w 180 stopniach, gotowość określamy drewnianą wykałaczką
Krok 11:
Wyjmij ciasto z formy i ostudź
Krok 12:
W razie potrzeby posyp cukrem pudrem
Krok 13:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g