maślane bułeczki z ziołami i serem po turecku

niesłodzone, niezrównane wypieki na herbatę w pośpiechu! Wspaniały przepis na robienie bujnych tureckich bułek z sezamem, ziołami i serem, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno wielu się spodoba!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 56 % 34 g
317 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne domowe bułeczki po turecku, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście mililitrów ciepłego mleka do miarki, a następnie dodaj do niej dwie łyżki cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwadzieścia gramów żywych drożdży do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jedną pełną łyżkę mąki do kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odłóż na bok na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski z jajkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj jajko kurze z solą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ciasto z kubka do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż czterysta pięćdziesiąt gramów wcześniej przesianej mąki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto w misce zbieramy rękami w bryłę, a następnie rozprowadzamy na natłuszczonej powierzchni roboczej stołu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bardzo dokładnie zagnieść ciasto rękami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmujemy ciasto do miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym na godzinę w ciepłym miejscu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po godzinie rozłóż ciasto na natłuszczonej powierzchni roboczej stołu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze zagniataj ciasto i uformuj je w kiełbasę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podziel ciasto na dziesięć identycznych części.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z każdej części ciasta tworzymy koloboki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ugniataj każdą bułkę do cienkiego owalnego ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Nałóż zmiękczone masło na pierwsze trzy ciasta cienką, równomierną warstwą.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Mocno zwiń tortille w bułki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Lekko rozciągnij rolki i przekręć je w rodzaj spirali.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Nadajemy rolkom kształt pierścienia i łączymy ich końce, po czym kładziemy je na blasze do pieczenia, którą wcześniej pokrywamy papierem do pieczenia.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Na kolejnych trzech tortillach rozprowadzamy równomierną warstwę trochę twardego sera startego na drobnej tarce.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Mocno zwijamy ciasta w bułki, które skręcamy i łączymy podobnie jak pierwsze bułki, a następnie układamy je na blasze do pieczenia.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    W taki sam sposób, jak reszta, robimy bułki z ziołami, po czym kładziemy je na blasze do pieczenia i wkładamy na dwadzieścia minut.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Po dwudziestu minutach posmaruj bułki ubitym jajkiem kurzym.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Posyp bułeczki do smaku sezamem i wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Gotowane bułki wyjmujemy z piekarnika, dajemy im czas na ostygnięcie i kładziemy na talerzu.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

maślane bułeczki prosty przepis! Apetyczne Tureckie bułeczki 3 rodzaje-niesłodzone wypieki na herbatę w pośpiechu! Niezrównana bujność, subtelny aromat i pyszny smak-prosty przepis na pieczenie z sezamem, ziołami i serem! Wszyscy je kochają bez wyjątku! Piękna i niesamowicie pyszna niesłodzona muffinka, bardzo łatwa do zrobienia! Za tymi tureckimi bułeczkami rosyjscy turyści są gotowi stać w ogromnej kolejce przez wiele godzin, a Ty możesz zrobić je w domu w zaledwie 20 minut. Sekret ich popularności tkwi w kuszącym smaku, najdelikatniejszym cieście i bardzo smacznym nadzieniu. Po wypróbowaniu tylko raz będziesz ich chciał przez cały czas!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy