skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne domowe bułeczki po turecku, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej dwieście mililitrów ciepłego mleka do miarki, a następnie dodaj do niej dwie łyżki cukru.
Krok 3:
Dodaj dwadzieścia gramów żywych drożdży do kubka.
Krok 4:
Wlej jedną pełną łyżkę mąki do kubka.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odłóż na bok na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.
Krok 6:
Rozbij jedno jajko kurze do głębokiej miski.
Krok 7:
Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski z jajkiem.
Krok 8:
Wymieszaj jajko kurze z solą.
Krok 9:
Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 11:
Wlej ciasto z kubka do wspólnej miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 12:
Rozłóż czterysta pięćdziesiąt gramów wcześniej przesianej mąki w misce.
Krok 13:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 14:
Ciasto w misce zbieramy rękami w bryłę, a następnie rozprowadzamy na natłuszczonej powierzchni roboczej stołu.
Krok 15:
Bardzo dokładnie zagnieść ciasto rękami.
Krok 16:
Wyjmujemy ciasto do miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 17:
Po godzinie rozłóż ciasto na natłuszczonej powierzchni roboczej stołu.
Krok 18:
Dobrze zagniataj ciasto i uformuj je w kiełbasę.
Krok 19:
Podziel ciasto na dziesięć identycznych części.
Krok 20:
Z każdej części ciasta tworzymy koloboki.
Krok 21:
Ugniataj każdą bułkę do cienkiego owalnego ciasta.
Krok 22:
Nałóż zmiękczone masło na pierwsze trzy ciasta cienką, równomierną warstwą.
Krok 23:
Mocno zwiń tortille w bułki.
Krok 24:
Lekko rozciągnij rolki i przekręć je w rodzaj spirali.
Krok 25:
Nadajemy rolkom kształt pierścienia i łączymy ich końce, po czym kładziemy je na blasze do pieczenia, którą wcześniej pokrywamy papierem do pieczenia.
Krok 26:
Na kolejnych trzech tortillach rozprowadzamy równomierną warstwę trochę twardego sera startego na drobnej tarce.
Krok 27:
Mocno zwijamy ciasta w bułki, które skręcamy i łączymy podobnie jak pierwsze bułki, a następnie układamy je na blasze do pieczenia.
Krok 28:
W taki sam sposób, jak reszta, robimy bułki z ziołami, po czym kładziemy je na blasze do pieczenia i wkładamy na dwadzieścia minut.
Krok 29:
Po dwudziestu minutach posmaruj bułki ubitym jajkiem kurzym.
Krok 30:
Posyp bułeczki do smaku sezamem i wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.
Krok 31:
Gotowane bułki wyjmujemy z piekarnika, dajemy im czas na ostygnięcie i kładziemy na talerzu.
Krok 32:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
maślane bułeczki prosty przepis! Apetyczne Tureckie bułeczki 3 rodzaje-niesłodzone wypieki na herbatę w pośpiechu! Niezrównana bujność, subtelny aromat i pyszny smak-prosty przepis na pieczenie z sezamem, ziołami i serem! Wszyscy je kochają bez wyjątku! Piękna i niesamowicie pyszna niesłodzona muffinka, bardzo łatwa do zrobienia! Za tymi tureckimi bułeczkami rosyjscy turyści są gotowi stać w ogromnej kolejce przez wiele godzin, a Ty możesz zrobić je w domu w zaledwie 20 minut. Sekret ich popularności tkwi w kuszącym smaku, najdelikatniejszym cieście i bardzo smacznym nadzieniu. Po wypróbowaniu tylko raz będziesz ich chciał przez cały czas!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g