ciasto kruche z dżemem i orzechami

pieczenie można zrobić z dowolnym dżemem w domu! Wspaniały przepis na szybkie ciasto z nadzieniem z ulubionego dżemu orzechowego, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 66 % 50 g
391 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne leniwe ciasto z nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż sto pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do miski, a następnie wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj śmietanę z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sto pięćdziesiąt gramów zmiękczonej margaryny do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbijamy jeden po drugim i dodajemy trzy jaja kurze do miski, a następnie mieszamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sześćset gramów przesianej mąki do głębokiej miski i dodaj do niej dziesięć gramów proszku do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jedną trzecią łyżeczki soli do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W porcjach wlej mąkę do miski z płynną bazą i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto dzielimy na pół i wkładamy jedną z części do zamrażarki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj jedną część ciasta na cienką tortillę o tym samym rozmiarze co Forma do pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nawiń ciasto na wałek do ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś tortillę na naczynie do pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Prostujemy ciasto w kształcie rękami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż wymaganą ilość dżemu na tortilli według własnych upodobań i rozprowadź go w jednolitej warstwie, lekko nie sięgając po brzegi tortilli.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż posiekany orzech na dżemie i rozprowadź go równomierną warstwą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wyjmujemy zamrożony kawałek ciasta z zamrażarki i wcieramy go w formę na grubej tarce.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozprowadzamy ciasto starte równomiernie na wierzchu orzechów i wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po trzydziestu do trzydziestu pięciu minutach wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika i kroimy na porcje.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

ciasto z dżemem w pośpiechu - jakie pyszne! Najbardziej pachnące i piękne! Ekonomiczne i przewiewne – leniwe ciasto z dżemem. Bez wysiłku i w zaledwie 20 minut! Deser-super jedzenie! Można to zrobić z dowolnym dżemem, który masz w domu. Ciasto jest szybko wyrabiane z najtańszych i najprostszych składników, a takie ciasto jest przygotowywane w ciągu kilku minut. Pozostaje miękki, delikatny i bujny nawet po tygodniu. Wszyscy go uwielbiają-zarówno dorośli, jak i dzieci, więc koniecznie upiecz ten wspaniały przysmak!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy