skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne leniwe ciasto z nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Włóż sto pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany do miski, a następnie wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj śmietanę z cukrem.
Krok 4:
Dodaj sto pięćdziesiąt gramów zmiękczonej margaryny do miski.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 6:
Rozbijamy jeden po drugim i dodajemy trzy jaja kurze do miski, a następnie mieszamy.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 8:
Wlej sześćset gramów przesianej mąki do głębokiej miski i dodaj do niej dziesięć gramów proszku do pieczenia.
Krok 9:
Wlej jedną trzecią łyżeczki soli do miski.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 11:
W porcjach wlej mąkę do miski z płynną bazą i wymieszaj.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 13:
Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami.
Krok 14:
Ciasto dzielimy na pół i wkładamy jedną z części do zamrażarki.
Krok 15:
Rozwałkuj jedną część ciasta na cienką tortillę o tym samym rozmiarze co Forma do pieczenia.
Krok 16:
Nawiń ciasto na wałek do ciasta.
Krok 17:
Przenieś tortillę na naczynie do pieczenia.
Krok 18:
Prostujemy ciasto w kształcie rękami.
Krok 19:
Rozłóż wymaganą ilość dżemu na tortilli według własnych upodobań i rozprowadź go w jednolitej warstwie, lekko nie sięgając po brzegi tortilli.
Krok 20:
Rozłóż posiekany orzech na dżemie i rozprowadź go równomierną warstwą.
Krok 21:
Wyjmujemy zamrożony kawałek ciasta z zamrażarki i wcieramy go w formę na grubej tarce.
Krok 22:
Rozprowadzamy ciasto starte równomiernie na wierzchu orzechów i wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 23:
Po trzydziestu do trzydziestu pięciu minutach wyjmujemy przygotowane ciasto z piekarnika i kroimy na porcje.
Krok 24:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
ciasto z dżemem w pośpiechu - jakie pyszne! Najbardziej pachnące i piękne! Ekonomiczne i przewiewne – leniwe ciasto z dżemem. Bez wysiłku i w zaledwie 20 minut! Deser-super jedzenie! Można to zrobić z dowolnym dżemem, który masz w domu. Ciasto jest szybko wyrabiane z najtańszych i najprostszych składników, a takie ciasto jest przygotowywane w ciągu kilku minut. Pozostaje miękki, delikatny i bujny nawet po tygodniu. Wszyscy go uwielbiają-zarówno dorośli, jak i dzieci, więc koniecznie upiecz ten wspaniały przysmak!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g