skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zrobienia bułek kukurydzianych. Mąka kukurydziana lepiej szukać najdrobniejszego mielenia. Z takiej mąki bułki będą bardziej przewiewne. Mąka pszenna jest najwyższej klasy, jajko kurze-C0. Mleko i masło pasują do każdej zawartości tłuszczu. Z podanej ilości mąki kukurydzianej zrzuć niepełną łyżkę stołową do posypania bułek.
Krok 2:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, wygodnie jest mieszać suche i mokre składniki. Wlej do niego mąkę kukurydzianą i sól. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sól była równomiernie rozłożona na mące.
Krok 3:
Oddziel jedną czwartą od całego kawałka masła i na razie odłóż na bok. Będzie to potrzebne później. Rozpuść pozostały kawałek masła. Aby to zrobić, pokrój masło na kilka kawałków (mam 8). Umieść go na patelni lub patelni i aby olej się nie przypalił, umieść go na małym ogniu. Poczekaj, aż wszystkie kawałki się stopią i zdejmij z ognia. Wymieszaj powstałą kremową mieszankę szpatułką i powoli włóż do osolonej mąki kukurydzianej.
Krok 4:
Przed użyciem drożdży przeczytaj ich instrukcje. Istnieją różne rodzaje drożdży-niektóre należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w wodzie temploy lub mleku, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Te, które musimy aktywować, będą dla nas odpowiednie. Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz kontynuować gotowanie.
Krok 5:
Podgrzej odpowiednią ilość mleka w rondlu na średnim ogniu, aby było gorące, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przełóż do miski z mąką.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Schłodzić do temperatury pokojowej. Jeśli ciasto nie zostanie schłodzone, po dodaniu do niego drożdży mogą umrzeć. Jeśli drożdże umrą, ciasto nie wzrośnie.
Krok 7:
Wlej rozpuszczone drożdże do miski ze schłodzonym ciastem i wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Przesiej połowę wymaganej ilości mąki pszennej, aby dodać mąkę tlenową, a ciasto było bardziej przewiewne. W porcjach dodaj mąkę do miski z ciastem i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Umyj surowe jajko kurze mydłem i osusz ręcznikiem. Rozbij go na ciasto i dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Zostaw około 2 łyżki mąki. Resztę przesiej. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów, mogą się różnić. Dlatego dodaj mąkę do ciasta w częściach.
Krok 11:
Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być bardzo miękki, delikatny i nie rozprzestrzeniać się. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki i odwrotnie, nie zgłaszaj trochę, aby ciasto nie było ciasne.
Krok 12:
Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami olejem roślinnym. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła.
Krok 13:
Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. W tym czasie wymieszaj ciasto kilka razy. Ma to na celu uwolnienie nagromadzonego dwutlenku węgla i nasycenie mieszaniny tlenem, aby drożdże mogły "oddychać" i dalej podnosić ciasto. Dzięki temu ciasto będzie porowate i przewiewne. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 14:
Gdy ciasto wyrośnie, przenieś je na poziomą powierzchnię roboczą posypaną mąką. Pokrój nożem posypanym mąką na 12 identycznych kawałków. Na blasze do pieczenia o wymiarach około 40 x 40 cm wyłóż papier do pieczenia. Suchymi posypanymi mąką rękami uformuj okrągłe bułeczki, połóż je na papierze i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Włącz piekarnik do 180°C.
Krok 15:
Rozpuść pozostały kawałek masła. Pokrój podniesione bułki na górze Krzyżem. Aby bułki podczas pieczenia były pięknie zrumienione, posmaruj je roztopionym masłem. Przed pieczeniem posyp mąką kukurydzianą. Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez 15-20 minut. Czas pieczenia bułek będzie zależał od mocy piekarnika. Gotowe bułeczki po delikatnym naciśnięciu ręką nie powinny & quot;chodzić & quot; i przypominać galaretki.
gotowe bułki natychmiast wyjmij z blachy do pieczenia i przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły.
bułeczki są równie dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale mogą zastąpić chleb. Bułeczki z mąki kukurydzianej świetnie komponują się z barszczem. A także możesz zrobić z nich oryginalne kanapki.
dzieci uwielbiają takie bułeczki z dżemem lub skondensowanym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal / 100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami niezwitaminizowany - 364 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g