bułki kukurydziane

gorące bułeczki kukurydziane - z miłością i dla duszy! Takie bułeczki mają bardzo piękny żółty miękisz. Są miękkie i przewiewne, ale jednocześnie ziarna mąki kukurydzianej nadają im lekkie chrupanie.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 68 % 39 g
282 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do zrobienia bułek kukurydzianych. Mąka kukurydziana lepiej szukać najdrobniejszego mielenia. Z takiej mąki bułki będą bardziej przewiewne. Mąka pszenna jest najwyższej klasy, jajko kurze-C0. Mleko i masło pasują do każdej zawartości tłuszczu. Z podanej ilości mąki kukurydzianej zrzuć niepełną łyżkę stołową do posypania bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, wygodnie jest mieszać suche i mokre składniki. Wlej do niego mąkę kukurydzianą i sól. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sól była równomiernie rozłożona na mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel jedną czwartą od całego kawałka masła i na razie odłóż na bok. Będzie to potrzebne później. Rozpuść pozostały kawałek masła. Aby to zrobić, pokrój masło na kilka kawałków (mam 8). Umieść go na patelni lub patelni i aby olej się nie przypalił, umieść go na małym ogniu. Poczekaj, aż wszystkie kawałki się stopią i zdejmij z ognia. Wymieszaj powstałą kremową mieszankę szpatułką i powoli włóż do osolonej mąki kukurydzianej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed użyciem drożdży przeczytaj ich instrukcje. Istnieją różne rodzaje drożdży-niektóre należy aktywować, rozpuszczając je wcześniej w wodzie temploy lub mleku, a niektóre można natychmiast dodać do mąki. Te, które musimy aktywować, będą dla nas odpowiednie. Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj i odstaw na 10 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się bujna Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz kontynuować gotowanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej odpowiednią ilość mleka w rondlu na średnim ogniu, aby było gorące, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przełóż do miski z mąką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Schłodzić do temperatury pokojowej. Jeśli ciasto nie zostanie schłodzone, po dodaniu do niego drożdży mogą umrzeć. Jeśli drożdże umrą, ciasto nie wzrośnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej rozpuszczone drożdże do miski ze schłodzonym ciastem i wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej połowę wymaganej ilości mąki pszennej, aby dodać mąkę tlenową, a ciasto było bardziej przewiewne. W porcjach dodaj mąkę do miski z ciastem i mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj surowe jajko kurze mydłem i osusz ręcznikiem. Rozbij go na ciasto i dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zostaw około 2 łyżki mąki. Resztę przesiej. Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów, mogą się różnić. Dlatego dodaj mąkę do ciasta w częściach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być bardzo miękki, delikatny i nie rozprzestrzeniać się. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki i odwrotnie, nie zgłaszaj trochę, aby ciasto nie było ciasne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami olejem roślinnym. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. W tym czasie wymieszaj ciasto kilka razy. Ma to na celu uwolnienie nagromadzonego dwutlenku węgla i nasycenie mieszaniny tlenem, aby drożdże mogły "oddychać" i dalej podnosić ciasto. Dzięki temu ciasto będzie porowate i przewiewne. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto wyrośnie, przenieś je na poziomą powierzchnię roboczą posypaną mąką. Pokrój nożem posypanym mąką na 12 identycznych kawałków. Na blasze do pieczenia o wymiarach około 40 x 40 cm wyłóż papier do pieczenia. Suchymi posypanymi mąką rękami uformuj okrągłe bułeczki, połóż je na papierze i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Włącz piekarnik do 180°C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozpuść pozostały kawałek masła. Pokrój podniesione bułki na górze Krzyżem. Aby bułki podczas pieczenia były pięknie zrumienione, posmaruj je roztopionym masłem. Przed pieczeniem posyp mąką kukurydzianą. Piec w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez 15-20 minut. Czas pieczenia bułek będzie zależał od mocy piekarnika. Gotowe bułeczki po delikatnym naciśnięciu ręką nie powinny & quot;chodzić & quot; i przypominać galaretki.

gotowe bułki natychmiast wyjmij z blachy do pieczenia i przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły.
bułeczki są równie dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale mogą zastąpić chleb. Bułeczki z mąki kukurydzianej świetnie komponują się z barszczem. A także możesz zrobić z nich oryginalne kanapki.
dzieci uwielbiają takie bułeczki z dżemem lub skondensowanym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal / 100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami niezwitaminizowany - 364   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy