skład / składniki
gotowanie krok po kroku
robię to w ten sposób:
na początek rozmrażam ciasto zgodnie z instrukcją. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
w międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę. Lepiej jest wziąć mięso mielone schłodzone, a nie zamrożone. Tak więc w mielonym mięsie wkładam drobno posiekaną cebulę, wbijam 1 jajko, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszam. Mięso mielone powinno stać się miękkie i gładkie.
gdy ciasto się rozmrozi, pokrój je na kwadraty. Rozbijam drugie jajko, oddzielając białko od żółtka. Przygotowane kwadraty ciasta smaruję na brzegach białkiem jaja. Łyżką delikatnie rozprowadzam mięso mielone na środku kwadratów i przyklejam placki w kształcie trójkątów.
przykrywam blachę do pieczenia pergaminem i układam na niej placki. Posmaruj je żółtkiem na wierzchu, aby dobrze się zrumieniły. Piec w piekarniku na średnim poziomie przez 30-40 minut. Podaję ciasta francuskie z mięsem na stole, gdy są gorące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g