skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to był mój debiut! Po raz pierwszy postanowiłem upiec ciasto wielkanocne i Wielkanoc na jasne Święta Wielkanocne! Wszystko się udało, byłam zadowolona z mojego debiutu i tego, że wpadłam na bardzo udany przepis. Więc chcę się nim z wami podzielić.
weź mleko, podgrzej je trochę i rozpuść w nim drożdże. Dodaj gram 500 mąki i dobrze wymieszaj. To będzie nasze ciasto. Powinien być umieszczony w ciepłym miejscu i przykryty ręcznikiem. Możesz umieścić w chłodzącym piekarniku lub w misce z ciepłą wodą. Ciasto powinno podwoić się, to nie więcej niż 30 minut.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka należy zmielić z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ubić ze szczyptą soli w pianę.
wyjmujemy nasze ciasto, dodajemy żółtka i mieszamy. Teraz musisz dodać zmiękczone masło i ponownie wymieszać. Następnie wysyłamy białka i mieszamy w ten sam sposób.
teraz dodajemy pozostałą przesianą mąkę. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Dobrze zagniatamy ciasto, nie powinno być strome i nie powinno przyklejać się do rąk.
ponownie umieść ciasto w ciepłym miejscu.
niech ciasto dobrze wyrośnie (zajmie to 50-60 minut).
najpierw musisz namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie spuść wodę. Dodaj rodzynki do ciasta, wymieszaj i ponownie umieść ciasto w ciepłym miejscu. Powinien dobrze rosnąć.
teraz bierzemy formy, ściany należy nasmarować olejem i włożyć do nich ciasto na 1/3 wysokości formy. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i pozwól ciastu wyrosnąć już w formie.
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i wyślij do niego ciasta na 10 minut. To jeszcze około 25 min.
aby sprawdzić gotowość ciasta, przebij je zapałką (lub wykałaczką), jeśli jest suche - ciasto jest gotowe.
teraz przygotuj lukier.
ubij białka szczyptą soli w pianę. Następnie dodaj cukier i ubij do stabilnych szczytów.
gorące ciasto posmaruj ciasto wielkanocne lukrem i udekoruj posypką cukierniczą.
z podanej liczby składników dostałem 15 ciasteczek-3 Po 5 różnych kształtów, jak widać na zdjęciu krok po kroku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g