klasyczne ciasto wielkanocne

nie tylko pyszna, ale także piękna babeczka na świąteczną ucztę! Ugniatanie ciasta wcale nie jest trudne. Powstałe ciasta wielkanocne nie zostały zaczernione po 6 dniach. A po 7 skończyły się) ogólnie rzecz biorąc, w końcu okazało się, że ciasto jest nieczerwone!!! :) Ciasto z rodzynkami lub ciasto wielkanocne okazuje się smaczne, lekkie, umiarkowanie słodkie.
lovegoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 48 g
289 kcal
IG: 2 / 13 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże

  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opara

  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobaili żółtka

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj olej

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj białka

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodano pozostałą mąkę i zagnieść ciasto

  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto pasuje, dodajemy rodzynki

  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij 1/3 formy

to był mój debiut! Po raz pierwszy postanowiłem upiec ciasto wielkanocne i Wielkanoc na jasne Święta Wielkanocne! Wszystko się udało, byłam zadowolona z mojego debiutu i tego, że wpadłam na bardzo udany przepis. Więc chcę się nim z wami podzielić.

weź mleko, podgrzej je trochę i rozpuść w nim drożdże. Dodaj gram 500 mąki i dobrze wymieszaj. To będzie nasze ciasto. Powinien być umieszczony w ciepłym miejscu i przykryty ręcznikiem. Możesz umieścić w chłodzącym piekarniku lub w misce z ciepłą wodą. Ciasto powinno podwoić się, to nie więcej niż 30 minut.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka należy zmielić z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ubić ze szczyptą soli w pianę.

wyjmujemy nasze ciasto, dodajemy żółtka i mieszamy. Teraz musisz dodać zmiękczone masło i ponownie wymieszać. Następnie wysyłamy białka i mieszamy w ten sam sposób.

teraz dodajemy pozostałą przesianą mąkę. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Dobrze zagniatamy ciasto, nie powinno być strome i nie powinno przyklejać się do rąk.
ponownie umieść ciasto w ciepłym miejscu.
niech ciasto dobrze wyrośnie (zajmie to 50-60 minut).

najpierw musisz namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie spuść wodę. Dodaj rodzynki do ciasta, wymieszaj i ponownie umieść ciasto w ciepłym miejscu. Powinien dobrze rosnąć.

teraz bierzemy formy, ściany należy nasmarować olejem i włożyć do nich ciasto na 1/3 wysokości formy. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i pozwól ciastu wyrosnąć już w formie.

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i wyślij do niego ciasta na 10 minut. To jeszcze około 25 min.
aby sprawdzić gotowość ciasta, przebij je zapałką (lub wykałaczką), jeśli jest suche - ciasto jest gotowe.

teraz przygotuj lukier.
ubij białka szczyptą soli w pianę. Następnie dodaj cukier i ubij do stabilnych szczytów.

gorące ciasto posmaruj ciasto wielkanocne lukrem i udekoruj posypką cukierniczą.

z podanej liczby składników dostałem 15 ciasteczek-3 Po 5 różnych kształtów, jak widać na zdjęciu krok po kroku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy