kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

pyszne, słodkie ciasteczka z czekoladą w środku i na wierzchu. Te kruche ciasteczka z kawałkami czekolady powstają w bardzo krótkim czasie i z najprostszych potraw. Okazuje się, że jest cienki i chrupiący. Oczywiście bardzo słodki, ale możesz nieco zmniejszyć ilość cukru.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 71 % 57 g
407 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, aby zrobić Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. W przypadku kawałków czekolady musisz wziąć ciemną lub gorzką czekoladę i posiekać nożem. Olej wyjmujemy z wyprzedzeniem, ponieważ powinien stać się miękki. Włącz piekarnik do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż miękkie masło do głębokiej miski i dodaj cukier. Lepiej oczywiście wziąć brązowy cukier, da bardziej karmelowy smak. Ale ze zwykłym białym cukrem te ciasteczka nie są gorsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło z cukrem na jednorodną puszystą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij oba jajka i dodaj je do miski z bitym masłem. Ogólnie rzecz biorąc, nabierz nawyku łamania każdego jajka po kolei do osobnej miski, oddzielnie od siebie. Pomoże Ci to nie zepsuć wszystkiego, jeśli nagle natkniesz się na zepsute jajko. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę przez drobne sito i dodaj do miski z ubitym masłem z jajkami. Dodaj sól, proszek do pieczenia i wanilinę, szybko wymieszaj w miękkie, lepkie ciasto. Lepiej to zrobić za pomocą miksera lub łyżki, aby ciasto nie stopiło się z ciepła rąk. I nie ugniataj takiego ciasta przez długi czas, nie lubi tego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj chipsy czekoladowe do ciasta i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto rozkładamy łyżeczką w odległości około 2 centymetrów, ponieważ bardzo się rozprzestrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Nie prześwietlaj, w przeciwnym razie ciasteczka będą bardzo suche, ale nadal bardzo smaczne. Wyjmij blachę do pieczenia i ostudź ciasteczka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasze Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady są gotowe. Podajemy z mlekiem, herbatą lub kawą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

te ciasteczka w USA powstały w wyniku odrobiny improwizacji Ruth Wakefield, która zastąpiła brakujące kakao kawałkami czekolady. Tak bardzo wszystkim się podobało, że stało się ulubionym wśród Amerykanów.
nie ma potrzeby zastępowania masła zwykłą margaryną, ponieważ ciasteczka nie będą tak smaczne. Czekoladę można zastąpić czekoladowymi kroplami lub frytkami, ale lukier czekoladowy w ogóle nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy