skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki, aby zrobić Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. W przypadku kawałków czekolady musisz wziąć ciemną lub gorzką czekoladę i posiekać nożem. Olej wyjmujemy z wyprzedzeniem, ponieważ powinien stać się miękki. Włącz piekarnik do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
Włóż miękkie masło do głębokiej miski i dodaj cukier. Lepiej oczywiście wziąć brązowy cukier, da bardziej karmelowy smak. Ale ze zwykłym białym cukrem te ciasteczka nie są gorsze.
Krok 3:
Ubij masło z cukrem na jednorodną puszystą masę.
Krok 4:
Rozbij oba jajka i dodaj je do miski z bitym masłem. Ogólnie rzecz biorąc, nabierz nawyku łamania każdego jajka po kolei do osobnej miski, oddzielnie od siebie. Pomoże Ci to nie zepsuć wszystkiego, jeśli nagle natkniesz się na zepsute jajko. Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przesiej mąkę przez drobne sito i dodaj do miski z ubitym masłem z jajkami. Dodaj sól, proszek do pieczenia i wanilinę, szybko wymieszaj w miękkie, lepkie ciasto. Lepiej to zrobić za pomocą miksera lub łyżki, aby ciasto nie stopiło się z ciepła rąk. I nie ugniataj takiego ciasta przez długi czas, nie lubi tego.
Krok 6:
Dodaj chipsy czekoladowe do ciasta i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto rozkładamy łyżeczką w odległości około 2 centymetrów, ponieważ bardzo się rozprzestrzenia.
Krok 8:
Wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Nie prześwietlaj, w przeciwnym razie ciasteczka będą bardzo suche, ale nadal bardzo smaczne. Wyjmij blachę do pieczenia i ostudź ciasteczka.
Krok 9:
Nasze Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady są gotowe. Podajemy z mlekiem, herbatą lub kawą.
Krok 10:
Smacznego.
te ciasteczka w USA powstały w wyniku odrobiny improwizacji Ruth Wakefield, która zastąpiła brakujące kakao kawałkami czekolady. Tak bardzo wszystkim się podobało, że stało się ulubionym wśród Amerykanów.
nie ma potrzeby zastępowania masła zwykłą margaryną, ponieważ ciasteczka nie będą tak smaczne. Czekoladę można zastąpić czekoladowymi kroplami lub frytkami, ale lukier czekoladowy w ogóle nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g