skład / składniki
metoda gotowania
ciasto jest typowym deserem kuchni wiedeńskiej, a jednocześnie jednym z najpopularniejszych ciast na świecie.Ciasto Sacher to czekoladowe ciasto biszkoptowe z jedną lub dwiema warstwami konfitury morelowej, pokryte polewą czekoladową na wierzchu i bokach. Zwykle podaje się go z bitą śmietaną.
przepis na" oryginalne "ciasto Sacher jest utrzymywany w tajemnicy. Eksperci twierdzą, że głównym sekretem jest lukier czekoladowy, który jest wytwarzany z trzech rodzajów czekolady, które są produkowane wyłącznie do lukru ciasta Sacher.
a dziś proponuję zrobić to niesamowicie pyszne i bardzo słodkie ciasto !
1. Najpierw musisz oddzielić białka od żółtek.
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
3. W osobnym pojemniku ubij bardzo miękkie masło dwiema łyżkami cukru pudru (z całości) i wymieszaj wszystkie żółtka po jednym na raz.
gdy wszystkie żółtka interweniują, wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. W osobnej misce ubij białka szczyptą soli, stopniowo dodając resztę cukru pudru, ubij białko na szczyty.
5. Delikatnie mieszając białko, połącz obie masy.
następnie kawałek po kawałku wprowadź przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
6. Wlej ciasto do formy (mam 22 cm ) pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, sprawdź gotowość biszkoptu szpikulcem, na wyjściu powinien być suchy.
7. Gotowy biszkopt ostudzić, wyjąć z formy.
odetnij górę i pokrój biszkopt na dwa identyczne ciasta.
8. Obficie posmaruj ciasta dżemem, nałóż pozostały dżem na wierzch i boki ciasta.
9. Do gorącej śmietany ( u mnie 33 procent ) dodaj czekoladę i ubijaj do uzyskania gładkości blenderem. Wypełnij całe ciasto powstałym lukrem.
10. W razie potrzeby z resztek lukru można zrobić napis na zamrożonym torcie lub na kawałku.
smacznego! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g