ciasto czekoladowe Sacher z dżemem morelowym

łatwe do zrobienia ciasto, które pasuje do każdego stołu! Przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe Sacher ! Sacher to ciasto czekoladowe, które jest wynalazkiem austriackiego cukiernika Franza Sachera.
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 60 % 37 g
350 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ciasto jest typowym deserem kuchni wiedeńskiej, a jednocześnie jednym z najpopularniejszych ciast na świecie.Ciasto Sacher to czekoladowe ciasto biszkoptowe z jedną lub dwiema warstwami konfitury morelowej, pokryte polewą czekoladową na wierzchu i bokach. Zwykle podaje się go z bitą śmietaną.
przepis na" oryginalne "ciasto Sacher jest utrzymywany w tajemnicy. Eksperci twierdzą, że głównym sekretem jest lukier czekoladowy, który jest wytwarzany z trzech rodzajów czekolady, które są produkowane wyłącznie do lukru ciasta Sacher.
a dziś proponuję zrobić to niesamowicie pyszne i bardzo słodkie ciasto !

1. Najpierw musisz oddzielić białka od żółtek.

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

3. W osobnym pojemniku ubij bardzo miękkie masło dwiema łyżkami cukru pudru (z całości) i wymieszaj wszystkie żółtka po jednym na raz.

gdy wszystkie żółtka interweniują, wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

4. W osobnej misce ubij białka szczyptą soli, stopniowo dodając resztę cukru pudru, ubij białko na szczyty.

5. Delikatnie mieszając białko, połącz obie masy.

następnie kawałek po kawałku wprowadź przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

6. Wlej ciasto do formy (mam 22 cm ) pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, sprawdź gotowość biszkoptu szpikulcem, na wyjściu powinien być suchy.

7. Gotowy biszkopt ostudzić, wyjąć z formy.

odetnij górę i pokrój biszkopt na dwa identyczne ciasta.

8. Obficie posmaruj ciasta dżemem, nałóż pozostały dżem na wierzch i boki ciasta.

9. Do gorącej śmietany ( u mnie 33 procent ) dodaj czekoladę i ubijaj do uzyskania gładkości blenderem. Wypełnij całe ciasto powstałym lukrem.

10. W razie potrzeby z resztek lukru można zrobić napis na zamrożonym torcie lub na kawałku.

smacznego! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy