skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mak moczyć we wrzącej wodzie przez dwadzieścia minut. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Spuścić wodę przez sito pokryte gazą, w przeciwnym razie mak wraz z wodą przejdzie przez otwory.
Krok 2:
Podgrzej mleko do czterdziestu stopni. Powinno być ciepłe, a nie gorące. Dodaj drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj ciasto i pozostaw na dziesięć minut w ciepłym miejscu.
Krok 3:
Tak wygląda moje ciasto. Wygląda jak Piankowa Czapka z wyraźnym zapachem drożdży. Oznacza to, że drożdże są wysokiej jakości i można z nimi dalej pracować.
Krok 4:
Wymieszaj powstałą piankową czapkę, aby uzyskać jednorodną piankę powietrzną.
Krok 5:
W misce dodaj sól i pozostały cukier do drożdży. Przesiej mąkę. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Umyj jajka. Wbij dwa całe jajka i jedno białko do miski. Pozostanie jedno żółtko do smarowania wybranego rodzaju muffinek.
Krok 7:
Mak powinien już mieć czas na wyschnięcie. Dodaj go do ciasta. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 8:
Dodaj miękkie masło.
Krok 9:
Ugniataj ciasto rękami tak długo, jak to możliwe, aż się zmęczysz. To bardzo przyjemny proces, długo nie mogłem przestać! Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu. Po pół godzinie zagnieść ciasto i pozostawić na kolejne pół godziny.
Krok 10:
Tak wygląda moje ciasto po godzinie fermentacji. W tej formie ciasto jest gotowe do dalszej pracy z nim. Uformowałam małe bułeczki, powiedziałam żółtko, odstawiłam na 10 minut i wstawiłam do piekarnika na 180C na około 15-25 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
A oto moje bułeczki zaraz po upieczeniu. W sumie dostałem dwanaście bułek maślanych.
babeczki w końcu pokryłem błyszczącą polewą czekoladową. Na śniadanie z gorącą kawą polecieli z hukiem.
ponadto do bułek można na przykład umieścić słodkie nadzienie z dżemu. Lub po prostu udekoruj je lukrem cukrowym. Lub rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, posmaruj dżemem, zwiń i pokrój na porcje. Otrzymasz małe bułki maślane z makiem. W każdym razie to ciasto nie zawiedzie.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g