ciasto drożdżowe z makiem

ciasto jest antystresowe, chcesz je ugniatać bez końca! Praca z tym testem to przyjemność! Jest gładki, bujny i nie przykleja się do dłoni. Maki zamieniają go w prawdziwy szlam-gumę do rąk, aby złagodzić stres. A muffin okazuje się przewiewny i smaczny.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 63 % 40 g
323 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mak moczyć we wrzącej wodzie przez dwadzieścia minut. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło. Spuścić wodę przez sito pokryte gazą, w przeciwnym razie mak wraz z wodą przejdzie przez otwory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do czterdziestu stopni. Powinno być ciepłe, a nie gorące. Dodaj drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj ciasto i pozostaw na dziesięć minut w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak wygląda moje ciasto. Wygląda jak Piankowa Czapka z wyraźnym zapachem drożdży. Oznacza to, że drożdże są wysokiej jakości i można z nimi dalej pracować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj powstałą piankową czapkę, aby uzyskać jednorodną piankę powietrzną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce dodaj sól i pozostały cukier do drożdży. Przesiej mąkę. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajka. Wbij dwa całe jajka i jedno białko do miski. Pozostanie jedno żółtko do smarowania wybranego rodzaju muffinek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mak powinien już mieć czas na wyschnięcie. Dodaj go do ciasta. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj miękkie masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniataj ciasto rękami tak długo, jak to możliwe, aż się zmęczysz. To bardzo przyjemny proces, długo nie mogłem przestać! Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu. Po pół godzinie zagnieść ciasto i pozostawić na kolejne pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wygląda moje ciasto po godzinie fermentacji. W tej formie ciasto jest gotowe do dalszej pracy z nim. Uformowałam małe bułeczki, powiedziałam żółtko, odstawiłam na 10 minut i wstawiłam do piekarnika na 180C na około 15-25 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A oto moje bułeczki zaraz po upieczeniu. W sumie dostałem dwanaście bułek maślanych.

babeczki w końcu pokryłem błyszczącą polewą czekoladową. Na śniadanie z gorącą kawą polecieli z hukiem.
ponadto do bułek można na przykład umieścić słodkie nadzienie z dżemu. Lub po prostu udekoruj je lukrem cukrowym. Lub rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, posmaruj dżemem, zwiń i pokrój na porcje. Otrzymasz małe bułki maślane z makiem. W każdym razie to ciasto nie zawiedzie.
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy