ciasto na maśle na żółtkach ze śliwkami i orzechami

pyszne ciasto z niesamowicie delikatną śmietaną. Bardzo smaczne ciasto, nie trudne do przygotowania, do impregnacji ciast wystarczy 2-3 godziny i można je podawać!!! Chcę podzielić się przepisem na bosko pyszne ciasto, które upiekłam mężowi na urodziny!!! Najdelikatniejsze nadzienie z orzechami i suszonymi śliwkami, śmietaną i ciastami powietrznymi skusi nawet tych, którzy są obojętni na słodycze!!! Wszyscy będą prosić o przepis na to ciasto!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 59 % 39 g
378 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

masło do ciast i śmietany powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.

robienie ciasta na ciasta:
utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę, masło, wymieszaj. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

ciasto jest miękkie i delikatne. Zagnieść i podzielić na 6 równych części.
na pergaminie narysuj koła d = 26 cm i rozwałkuj na nich ciasto. Zrobiłem to za pomocą DNA z dzielonej formy.

piecz ciasta w t=190-200 * 10 minut, aż się zarumienią. Trochę się podnoszą.

schłodzić ciasta i namoczyć w koniaku.

krem:
zmiel orzechy w kombajnie . Suszone śliwki moczyć we wrzącej wodzie przez 30 minut, wysuszyć i również zmielić w kombajnie.
Zacznij ubijać śmietanę z cukrem mikserem. Dodaj masło i dalej ubijaj. Tylko 5-8 minut. Powinieneś uzyskać bujną masę o dużej objętości.
dodaj orzechy, suszone śliwki i dokładnie wymieszaj.

kremu okazuje się dużo! Dlatego weź większy pojemnik, aby wygodnie było mieszać.

na każdym cieście ułóż i rozprowadź krem (warstwa kremu ~ 1 cm). Złożyć ciasto. Wyślij na zimno przez 3 godziny. Udekoruj według uznania .
pokryłam wszystko kremem i udekorowałam kruszonką orzechową. Wierzch posypano kruszonką orzechową i odrobiną kakao.
ciasto jest gotowe, smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy