skład / składniki
gotowanie krok po kroku
masło do ciast i śmietany powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.
robienie ciasta na ciasta:
utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę, masło, wymieszaj. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
ciasto jest miękkie i delikatne. Zagnieść i podzielić na 6 równych części.
na pergaminie narysuj koła d = 26 cm i rozwałkuj na nich ciasto. Zrobiłem to za pomocą DNA z dzielonej formy.
piecz ciasta w t=190-200 * 10 minut, aż się zarumienią. Trochę się podnoszą.
schłodzić ciasta i namoczyć w koniaku.
krem:
zmiel orzechy w kombajnie . Suszone śliwki moczyć we wrzącej wodzie przez 30 minut, wysuszyć i również zmielić w kombajnie.
Zacznij ubijać śmietanę z cukrem mikserem. Dodaj masło i dalej ubijaj. Tylko 5-8 minut. Powinieneś uzyskać bujną masę o dużej objętości.
dodaj orzechy, suszone śliwki i dokładnie wymieszaj.
kremu okazuje się dużo! Dlatego weź większy pojemnik, aby wygodnie było mieszać.
na każdym cieście ułóż i rozprowadź krem (warstwa kremu ~ 1 cm). Złożyć ciasto. Wyślij na zimno przez 3 godziny. Udekoruj według uznania .
pokryłam wszystko kremem i udekorowałam kruszonką orzechową. Wierzch posypano kruszonką orzechową i odrobiną kakao.
ciasto jest gotowe, smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g