paszteciki z kapustą, ziemniakami i kiełbaskami

przydatne i ekonomiczne, podbije wszystkich smakoszy! Wspaniały przepis na ciasta drożdżowe z pożywnym nadzieniem, które z pewnością przypadną do gustu każdemu bez wyjątku i mile zaskoczą swoim niepowtarzalnym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 58 % 22 g
193 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i nadzienie do pieczenia niesamowicie pysznych ciast.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować bazę drożdżową, wlej sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody i sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwie łyżki cukru do miski, wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką i odstaw na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do miski z jajkiem i olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbijając nici białkowe, dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj aktywowane drożdże do miski z mieszanką jajeczną i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiej Części do miski z płynną podstawą sześćset gramów mąki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj mąkę z płynną bazą za pomocą trzepaczki, a następnie zbierz ciasto w grudkę rękami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przesiej trochę mąki na stół i rozłóż ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dokładnie ugniataj i zagniataj ciasto rękami przez co najmniej siedem minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj ciasto odrobiną oleju roślinnego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij ciasto na godzinę do miski i przykryj serwetką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z wyprzedzeniem przygotowujemy niezbędne nadzienie, które składa się z kapusty duszonej z warzywami, tłuczonych ziemniaków i kiełbasek mlecznych dla dzieci.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu rozprowadzamy dobrze wyrośnięte ciasto na stole.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto dobrze ugniatamy, aby usunąć z niego nadmiar dwutlenku węgla i wzbogacić tlenem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zagniatamy i formujemy ciasto w formie kiełbasy, a następnie dzielimy na w przybliżeniu równe kawałki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z kawałków ciasta zbieramy dwanaście Kolobok i kładziemy je na stole.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubij jedno jajko kurze w filiżance i dodaj je do talerza z duszoną kapustą, aby nadzienie dobrze trzymało się w pasztecikach.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dobrze wymieszaj duszoną kapustę z ubitym jajkiem kurzym.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ugniataj każdą bułkę do ciasta o grubości pół centymetra.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Na każdą tortillę rozprowadzamy wymaganą ilość tłuczonych ziemniaków.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż wymaganą ilość kapusty na każdym cieście.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj jedną dziecięcą kiełbasę mleczną do każdego ciasta.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dobrze łączymy końce każdego ciasta ze sobą i tworzymy ciasta.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Rozłóż uformowane placki na blasze do pieczenia i pozostaw na dwadzieścia pięć minut.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Po upływie czasu smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym i wkładamy blachę do pieczenia na dwadzieścia pięć minut do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Po dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, pozwalamy ugotowanym ciastom nieco ostygnąć i układamy je na talerzu.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

przepis na paszteciki-zdrowe wypieki! Smaczniejsza niż pizza! Przygotuj paszteciki wypełnione złożonym dodatkiem w postaci tłuczonych ziemniaków, kiełbasek i kapusty, które podbiły wszystkich smakoszy! Smaczne, zdrowe i ekonomiczne! Ten przepis będzie prawdziwym ratownikiem dla każdej gospodyni domowej! Z nim przygotujesz niesamowite placki z chrupiącą skórką i bogatym pożywnym nadzieniem, które każdy lubi bez wyjątku. Można je podawać dzieciom do szkoły, zabrać na piknik, na wycieczkę, aby cieszyć się świeżymi domowymi wypiekami. Spróbuj, jest pyszne! Przyjrzyjmy się uważnie, jak możesz ugotować pyszne ciasta w piekarniku - przepis na nadzienie Cię podbije!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy