skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania niezwykłego brownie z truskawkami o nazwie"łóżko z marchewką".
Krok 2:
Gorzka czekolada jest łamana na małe kawałki, masło jest również krojone w małe kostki. Przenieś przygotowane produkty do kadzi i gotuj na małym ogniu.
Krok 3:
Zdejmij kadzi z ognia, dodaj cukier i wymieszaj. Ponownie podpalamy chochlę i ciągle mieszając gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól masie trochę ostygnąć.
Krok 4:
Po tym, jak masa trochę ostygnie, dodaj jaja kurze i żółtko, wymieszaj.
Krok 5:
Następnie dodaj mąkę pszenną i kakao przesiane przez sito, wymieszaj masę czekoladową szpatułką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Przykryj formę papierem do pieczenia, rozłóż ciasto i piecz brownie w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
Krok 7:
Gotowe brownie smarujemy dżemem. Lepiej jest używać porzeczek lub jagód, ponieważ kolory tych dżemów są ciemne, co da dużą imitację "ziemi". Dżemy w jasnych kolorach zrujnują ten efekt. Użyj noża, aby ostrożnie odciąć brzegi brownie, aby deser wyglądał bardziej schludnie.
Krok 8:
Ciemne ciasteczka, takie jak Oreo, oddzielamy, usuwamy kremowe nadzienie nożem i siekamy. Pokruszone ciasteczka posyp brownie.
Krok 9:
W łaźni parowej topimy białą czekoladę. Dodaj barwnik, wymieszaj i wlej czekoladę do wąskiej szklanki. Umyte i wysuszone truskawki natrafiamy na drewniany szpikulec i zanurzamy w szklance z rozpuszczoną czekoladą. Odcedź nadmiar czekolady i rozłóż jagody na pergaminie. Niech czekolada stwardnieje w temperaturze pokojowej.
Krok 10:
Ostrożnie zainstaluj "marchewkę" w "ziemi". Podawaj ciasto na herbatę, krojąc je porcjami na małe kawałki ziemi z marchewką.
takie ciasto najlepiej zjeść natychmiast po ugotowaniu, ale dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni, zanim jagody zaczną mięknąć.
pomysł takiego łóżka można zrealizować nieco inaczej. Na przykład upiec czekoladowe babeczki, posypać kawałkami czekolady na wierzchu i ułożyć truskawkową "marchewkę"na wierzchu. W ten sposób deser zamieni się w porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g