miód karmelowy

magiczny smak ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym. Miód pitny to jedno z ich najpopularniejszych ciast. Jego smak i kolor uzyskuje się miodowo-karmelowy, dzięki ciastu przygotowanemu w specjalny sposób, przez zaparzenie miodu z sodą. Spróbuj wierzby!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 61 % 33 g
295 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

aby zrobić karmelowy miód, weź przestronny, duży garnek. Pokrój w nią masło i dodaj miód. Podpal i zacznij się topić.
gdy masło prawie się rozpuści, dodaj cukier. Od czasu do czasu mieszając doprowadzić całą masę do wrzenia.
dodaj sodę do wrzącej masy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
po dodaniu sody natychmiast zareaguje z miodem. Cała masa natychmiast zacznie się pienić i zwiększać objętość. Po dokładnym wymieszaniu odstaw patelnię na bok i ostudź, aż będzie ciepła.
dodaj jajka do ciepłej masy.
stopniowo zacznij dodawać mąkę przesianą przez sito. W ten sposób zagnieść ciasto miodowe.
włóż gotowe ciasto do lodówki, owijając folią spożywczą. Pozwól mu leżeć przez co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto leży i będzie gotowe do użycia.
podziel schłodzone ciasto na części i rozwałkuj ciasta miodowe. Liczba ciast będzie zależeć od potrzebnej średnicy ciasta.
moje ciasto było niskie, ale szerokie.
rozwałkuj wszystkie ciasta bardzo cienko i wytnij okrąg o wymaganej średnicy. Piec każde ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut.
upiecz wszystkie ciasta i całkowicie je ostudź. Upiecz również wszystkie kawałki ciasta.
aby przygotować śmietanę, weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25%.
Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij wszystko razem w puszystą śmietanę.
posmaruj po kolei wszystkie ciasta gotowym kremem i złóż ciasto. Przykryj górę i boki kremem.
upieczone kawałki ciasta rozdrobnij na okruchy i posyp ciasto po bokach i na wierzchu tym okruchem.
gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze nasycone kremem. Najlepiej zostawić go na noc.
zaproś gości do stołu i poczęstuj się.
miłej herbaty!


do takiego ciasta między warstwami można dodać gotowane na parze suszone śliwki i orzechy włoskie. Będzie bardzo smacznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy