skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić karmelowy miód, weź przestronny, duży garnek. Pokrój w nią masło i dodaj miód. Podpal i zacznij się topić.
gdy masło prawie się rozpuści, dodaj cukier. Od czasu do czasu mieszając doprowadzić całą masę do wrzenia.
dodaj sodę do wrzącej masy, wymieszaj i zdejmij z ognia.
po dodaniu sody natychmiast zareaguje z miodem. Cała masa natychmiast zacznie się pienić i zwiększać objętość. Po dokładnym wymieszaniu odstaw patelnię na bok i ostudź, aż będzie ciepła.
dodaj jajka do ciepłej masy.
stopniowo zacznij dodawać mąkę przesianą przez sito. W ten sposób zagnieść ciasto miodowe.
włóż gotowe ciasto do lodówki, owijając folią spożywczą. Pozwól mu leżeć przez co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto leży i będzie gotowe do użycia.
podziel schłodzone ciasto na części i rozwałkuj ciasta miodowe. Liczba ciast będzie zależeć od potrzebnej średnicy ciasta.
moje ciasto było niskie, ale szerokie.
rozwałkuj wszystkie ciasta bardzo cienko i wytnij okrąg o wymaganej średnicy. Piec każde ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut.
upiecz wszystkie ciasta i całkowicie je ostudź. Upiecz również wszystkie kawałki ciasta.
aby przygotować śmietanę, weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25%.
Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij wszystko razem w puszystą śmietanę.
posmaruj po kolei wszystkie ciasta gotowym kremem i złóż ciasto. Przykryj górę i boki kremem.
upieczone kawałki ciasta rozdrobnij na okruchy i posyp ciasto po bokach i na wierzchu tym okruchem.
gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze nasycone kremem. Najlepiej zostawić go na noc.
zaproś gości do stołu i poczęstuj się.
miłej herbaty!
do takiego ciasta między warstwami można dodać gotowane na parze suszone śliwki i orzechy włoskie. Będzie bardzo smacznie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g