bułki z kiełbasą z ciasta drożdżowego

oprócz kiełbasy do bułek można dodać plasterki sera. Cienkie paski ciasta drożdżowego i plastry kiełbasy można bardzo łatwo przekształcić w fantazyjne bułeczki, które po upieczeniu stają się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 46 % 24 g
277 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opara.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku (38-40°C) rozpuść cukier i suche drożdże. Pozostaw ciasto na ciepło na około 20 minut, aż pojawi się bujna Czapka drożdżowa. Jeśli czapka z pianki nie pojawiła się, drożdże są niskiej jakości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto. Wlej ciasto do głębokiej miski. Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj większość mąki i soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj większość mąki i soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto, stopniowo wlewając resztę mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach dodaj miękkie masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rzuć kulkę z ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw w cieple na 1,5 godziny, od czasu do czasu ugniatając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy 400 g gotowanej kiełbasy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój gotowaną kiełbasę w okrągłe plastry o grubości nie większej niż 5 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na 2-3 części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń z każdej warstwy o grubości około 5 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z ciasta wyciąć kółka o średnicy nieco większej niż średnica kiełbasy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformuj bułki. Połóż okrąg kiełbasy na kole ciasta. Powtórz warstwy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kiełbasę przykryć kółkiem ciasta. W ten sposób powinno być 5 warstw ciasta i kiełbasy. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nożem wykonaj głębokie nacięcia na bułce, nie docierając do końca bułki: 3 po jednej stronie i 2 między nimi po drugiej stronie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lekko obróć paski ciasta nadzieniem na zewnątrz. Przymocuj krawędzie bułek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś bułki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia posypaną mąką i odstaw na 20 minut. Posmaruj bułeczki jajkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piec bułki przez około 50 minut w 180°C aż wierzch bułek się zarumieni. Smacznego!

przepyszne chrupiące bułeczki z kiełbasą będą prawdziwym znaleziskiem na drodze, wspaniale wpasują się w obozową atmosferę pikniku i ozdobią uroczysty stół. Dzieci będą szczególnie zadowolone z takich bułek.
moje dziecko ciągle prosi o kupienie mu kiełbasek w cieście. Czasami udaje mi się zrobić je w domu. Jednak ostatnio poprosił o upieczenie takich kiełbasek, a w domu była tylko kiełbasa mleczna. Dlatego postanowiono ugotować takie piękne bułeczki zamiast zwykłych kiełbas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy