skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opara.
Krok 2:
W ciepłym mleku (38-40°C) rozpuść cukier i suche drożdże. Pozostaw ciasto na ciepło na około 20 minut, aż pojawi się bujna Czapka drożdżowa. Jeśli czapka z pianki nie pojawiła się, drożdże są niskiej jakości.
Krok 3:
Ciasto. Wlej ciasto do głębokiej miski. Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj większość mąki i soli.
Krok 4:
Dodaj większość mąki i soli.
Krok 5:
Zagnieść ciasto, stopniowo wlewając resztę mąki.
Krok 6:
W częściach dodaj miękkie masło.
Krok 7:
Rzuć kulkę z ciasta.
Krok 8:
Pozostaw w cieple na 1,5 godziny, od czasu do czasu ugniatając.
Krok 9:
Farsz. Do nadzienia potrzebujemy 400 g gotowanej kiełbasy.
Krok 10:
Pokrój gotowaną kiełbasę w okrągłe plastry o grubości nie większej niż 5 mm.
Krok 11:
Podziel ciasto na 2-3 części.
Krok 12:
Zwiń z każdej warstwy o grubości około 5 mm.
Krok 13:
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy nieco większej niż średnica kiełbasy.
Krok 14:
Uformuj bułki. Połóż okrąg kiełbasy na kole ciasta. Powtórz warstwy.
Krok 15:
Kiełbasę przykryć kółkiem ciasta. W ten sposób powinno być 5 warstw ciasta i kiełbasy. Ostrożnie ściśnij krawędzie ciasta.
Krok 16:
Nożem wykonaj głębokie nacięcia na bułce, nie docierając do końca bułki: 3 po jednej stronie i 2 między nimi po drugiej stronie.
Krok 17:
Lekko obróć paski ciasta nadzieniem na zewnątrz. Przymocuj krawędzie bułek.
Krok 18:
Przenieś bułki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia posypaną mąką i odstaw na 20 minut. Posmaruj bułeczki jajkiem.
Krok 19:
Piec bułki przez około 50 minut w 180°C aż wierzch bułek się zarumieni. Smacznego!
przepyszne chrupiące bułeczki z kiełbasą będą prawdziwym znaleziskiem na drodze, wspaniale wpasują się w obozową atmosferę pikniku i ozdobią uroczysty stół. Dzieci będą szczególnie zadowolone z takich bułek.
moje dziecko ciągle prosi o kupienie mu kiełbasek w cieście. Czasami udaje mi się zrobić je w domu. Jednak ostatnio poprosił o upieczenie takich kiełbasek, a w domu była tylko kiełbasa mleczna. Dlatego postanowiono ugotować takie piękne bułeczki zamiast zwykłych kiełbas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g