maślane bułeczki z kruszonką

idealna muffinka posypana słodką kruszonką! Unikalny przepis na przygotowanie idealnego ciasta i zwiewnych bułeczek, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 73 % 49 g
315 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przewiewne bułeczki z nadzieniem i kruszonką, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów kefiru o temperaturze pokojowej do kubka pomiarowego i dodaj do niego dwadzieścia jeden gramów świeżych prasowanych drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto gramów cukru do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trzy łyżki mąki do kubka i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kubek z ciastem na dwadzieścia minut w ciepłej wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij dwa jaja kurze do dużej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jedną trzecią łyżeczki soli do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po dwudziestu minutach wlej dobrze wyrośnięte ciasto do miski z mieszanką jajeczno-olejową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przesiać do miski częściami pięćset pięćdziesiąt gramów mąki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagnieść ciasto w misce za pomocą trzepaczki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nadal wyrabiamy ciasto w misce rękami i formujemy je w grudkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przesiej niewielką ilość mąki na stół i rozłóż ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez około siedem minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlać i posmarować ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, po czym włożyć do miski i przykryć serwetką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby przygotować nadzienie, włóż sto pięćdziesiąt gramów mąki do miski.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż sto gramów zmiękczonego masła do miski.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce do miękiszu i przykryj celofanową torbą, włóż do lodówki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po godzinie rozłóż dobrze wyrośnięte ciasto z miski na stole.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Bardzo dobrze zagniatamy ciasto i nadajemy mu kształt rodzaju kiełbasy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Podziel ciasto na dwanaście w przybliżeniu równych kawałków.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ugniatamy każdy kawałek ciasta i wykonując z nich rodzaj Kolobok, przykrywamy je serwetką.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ugotowane bułki z ciasta ugniatamy kolejno i zwijamy do ciasta o pożądanym kształcie i grubości.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż wymaganą ilość przygotowanego nadzienia na każdym cieście równomierną warstwą.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Lekko naciskając ciasto, zwiń każdą tortillę z nadzieniem w rolkę.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dobrze łączymy krawędzie i końce każdej rolki.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Naciskając, nadajemy rolkom płaski kształt i nie do samego końca przecinając wszystkie warstwy nożem, dzielimy je na dwie części.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Zwijamy końce każdej rolki przeciętej na pół w spiralę.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Przyklejamy końce każdej rolki, a następnie skręcamy je razem we wspólną spiralę.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Zawiązujemy każdą spiralę w rodzaj węzła i tworzymy bułki.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej uformowane bułki i przykryj serwetką, pozostaw na dwadzieścia minut.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Po upływie czasu posmaruj bułki ubitym żółtkiem za pomocą pędzla.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Obficie posyp ugotowaną kruszonkę na wierzchu każdej bułki.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy bułki przez dwadzieścia minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułki na kolejne pięć minut.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

nieważki jak puch ulubiona słodka muffinka na herbatę! Idealnym przepisem na ciasto Brioche są zwiewne bułeczki z kruszonką. Nic piękniejszego, smaczniejszego i delikatniejszego niż te bujne bułeczki nie zostało jeszcze wymyślone! Rozpływają się w ustach jak chmura! Bułeczki wykonane według tego przepisu zawsze wyglądają luksusowo i bezbłędnie. To rumiana, najbardziej aromatyczna, posypana słodkim sekretnym okruchem babeczka, która raz na zawsze podbija doskonały smak. Takie wypieki zasługują na miano królowej deserów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy