skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przewiewne bułeczki z nadzieniem i kruszonką, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów kefiru o temperaturze pokojowej do kubka pomiarowego i dodaj do niego dwadzieścia jeden gramów świeżych prasowanych drożdży.
Krok 3:
Wlej sto gramów cukru do kubka.
Krok 4:
Dodaj trzy łyżki mąki do kubka i wymieszaj.
Krok 5:
Umieść kubek z ciastem na dwadzieścia minut w ciepłej wodzie.
Krok 6:
Rozbij dwa jaja kurze do dużej miski.
Krok 7:
Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.
Krok 8:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 9:
Dodaj jedną trzecią łyżeczki soli do miski.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.
Krok 11:
Po dwudziestu minutach wlej dobrze wyrośnięte ciasto do miski z mieszanką jajeczno-olejową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 12:
Przesiać do miski częściami pięćset pięćdziesiąt gramów mąki.
Krok 13:
Zagnieść ciasto w misce za pomocą trzepaczki.
Krok 14:
Nadal wyrabiamy ciasto w misce rękami i formujemy je w grudkę.
Krok 15:
Przesiej niewielką ilość mąki na stół i rozłóż ciasto.
Krok 16:
Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez około siedem minut.
Krok 17:
Wlać i posmarować ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, po czym włożyć do miski i przykryć serwetką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 18:
Aby przygotować nadzienie, włóż sto pięćdziesiąt gramów mąki do miski.
Krok 19:
Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do miski.
Krok 20:
Włóż sto gramów zmiękczonego masła do miski.
Krok 21:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce do miękiszu i przykryj celofanową torbą, włóż do lodówki.
Krok 22:
Po godzinie rozłóż dobrze wyrośnięte ciasto z miski na stole.
Krok 23:
Bardzo dobrze zagniatamy ciasto i nadajemy mu kształt rodzaju kiełbasy.
Krok 24:
Podziel ciasto na dwanaście w przybliżeniu równych kawałków.
Krok 25:
Ugniatamy każdy kawałek ciasta i wykonując z nich rodzaj Kolobok, przykrywamy je serwetką.
Krok 26:
Ugotowane bułki z ciasta ugniatamy kolejno i zwijamy do ciasta o pożądanym kształcie i grubości.
Krok 27:
Rozłóż wymaganą ilość przygotowanego nadzienia na każdym cieście równomierną warstwą.
Krok 28:
Lekko naciskając ciasto, zwiń każdą tortillę z nadzieniem w rolkę.
Krok 29:
Dobrze łączymy krawędzie i końce każdej rolki.
Krok 30:
Naciskając, nadajemy rolkom płaski kształt i nie do samego końca przecinając wszystkie warstwy nożem, dzielimy je na dwie części.
Krok 31:
Zwijamy końce każdej rolki przeciętej na pół w spiralę.
Krok 32:
Przyklejamy końce każdej rolki, a następnie skręcamy je razem we wspólną spiralę.
Krok 33:
Zawiązujemy każdą spiralę w rodzaj węzła i tworzymy bułki.
Krok 34:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej uformowane bułki i przykryj serwetką, pozostaw na dwadzieścia minut.
Krok 35:
Po upływie czasu posmaruj bułki ubitym żółtkiem za pomocą pędzla.
Krok 36:
Obficie posyp ugotowaną kruszonkę na wierzchu każdej bułki.
Krok 37:
Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i pieczemy bułki przez dwadzieścia minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułki na kolejne pięć minut.
Krok 38:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
nieważki jak puch ulubiona słodka muffinka na herbatę! Idealnym przepisem na ciasto Brioche są zwiewne bułeczki z kruszonką. Nic piękniejszego, smaczniejszego i delikatniejszego niż te bujne bułeczki nie zostało jeszcze wymyślone! Rozpływają się w ustach jak chmura! Bułeczki wykonane według tego przepisu zawsze wyglądają luksusowo i bezbłędnie. To rumiana, najbardziej aromatyczna, posypana słodkim sekretnym okruchem babeczka, która raz na zawsze podbija doskonały smak. Takie wypieki zasługują na miano królowej deserów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g