pączki lub pączki to smażone w dużej ilości masła okrągłe placki z otworem pośrodku. Zwykle przed podaniem posypuje się je cukrem pudrem. Smaczniejsze są te pączki, które jeszcze nie miały czasu na ochłodzenie - takie są często sprzedawane na ulicznych tacach wielu rosyjskich miast.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na podpłomyki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
soda spożywcza | 0 | 0 | 0 | 0 |
najtrudniejszą rzeczą w robieniu podpłomyków jest znalezienie dla nich najbardziej udanego ciasta. Zasadniczo odpowiednie są wszelkie drożdże. Ale jeśli chcesz trochę mniej kalorii, możesz zatrzymać się na kefirze bez drożdży.
ciasto puszyste powinno być idealnie gładkie, elastyczne, łatwe do utrzymania kształtu, ale w żadnym wypadku nie strome. W przeciwnym razie pieczenie okaże się szorstkie i niezbyt smaczne. Zwija się go wałkiem do ciasta w warstwę o grubości 1 cm lub mniejszej. Następnie za pomocą dwóch szklanek, dużych i mniejszych, wycina się kubki z otworami. Smażyć we wrzącym oleju, aby pączek całkowicie się w nim zanurzył. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. I podawane z gorącą herbatą lub kawą.
dlaczego gorące? Faktem jest, że po ostygnięciu pączki są lekko zdeformowane. Ciasto jest jak & bdquo;przysiady & rdquo;. Chociaż w każdym razie możesz je jeść w tej formie.
pięć najszybszych przepisów na podpłomyki:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ptysie jak babcia na patelni | 25 min | 382 | +39 |
podpłomyki na śmietanie | 30 min | 298 | +280 |
paluszki kefirowe smażone na patelni | 30 min | 294 | +109 |
naleśniki twarogowe na wódce | 30 min | 239 | +43 |
pierożki z twarogu w piekarniku z twarogu | 35 min | 227 | +83 |
najprostszy zestaw produktów do ciasta puszystego to: mąka, jajka, cukier, sól, olej roślinny, woda i drożdże. W różnych przepisach może się różnić i uzupełniać. Ze względu na fakt, że pączki pozostają daniem wysokokalorycznym, lepiej spożywać je z dużą ostrożnością.
istnieją odmiany pączków, w których mają inny kształt: kulisty lub w postaci różnych figurek (do tego służą foremki do ciastek).