skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne bułeczki drożdżowe w domu? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Drożdże szybko działają, te, które są dodawane natychmiast do mąki. Mam rafinowany olej słonecznikowy, ale możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem roślinnym do smaku.
Krok 2:
Przesiej 300 g mąki do miski.
Krok 3:
Dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszaj. A jeśli Twoje drożdże są inne? Jeśli masz prasowane lub suche drożdże, które należy aktywować ciepłą wodą, wymieszaj mąkę tylko z solą. W ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże i poczekaj, aż pojawi się puszysty kapelusz. W mące zrób również zagłębienie i wlej do niego mieszaninę drożdży i olej roślinny. I zagnieść ciasto. A potem wszystko według przepisu.
Krok 4:
Zrób wgłębienie w mące. Wlej ciepłą wodę (37-40°C) i olej słonecznikowy do zagłębienia. Ugniataj rękami elastyczne, miękkie, giętkie ciasto. Jeśli pozostanie trochę lepki po ugniataniu, pozwól. Nadal będzie można dodać do niego kolejne ok. 50 g mąki po wyrośnięciu.
Krok 5:
Posyp gotowe ciasto mąką na wierzchu, aby się nie zetarło i pozostaw na 1 godzinę w cieple pod ręcznikiem do wyrośnięcia.
Krok 6:
Wlej pozostałe 50 g mąki do dopasowanego ciasta i ponownie ugniataj. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Potrzebowałem mniej-około 20 g. można było dodać więcej, ale wtedy ciasto straciłoby swoją puszystość i elastyczność. Dlatego skup się nie tyle na liczbach w przepisie, ile na konsystencji ciasta.
Krok 7:
Zrób długą kiełbasę z ciasta i pokrój ją na 10-12 identycznych kawałków.
Krok 8:
Rozwałkuj każdą część rękami w małą kiełbasę i uformuj podpłomyki w kształt przypominający pączki z dziurą pośrodku. Możesz zrobić zwykły okrągły kształt ciasta, a następnie po prostu zwinąć okrągłe ciasta z kulek, które przypominają serniki.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż podpłomyki na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Krok 10:
Jeśli olej zacznie mocno strzelać, przykryj patelnię pokrywką. Przenieś gotowe podpłomyki na papierowe serwetki, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 11:
Delikatnie ostudzić podpłomyki i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g