ptysie na drożdżach

miękkie, przewiewne, delikatne, apetyczne, święto każdego dnia! Pączki drożdżowe w tym przepisie wyglądają jak pączki, ale mają bardziej miękką konsystencję, inny smak i są smażone w mniejszej ilości oleju. Szczególnie dzieci bardzo je uwielbiają, jedzą je ze skondensowanym mlekiem, dżemem, słodkimi sosami lub po prostu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 45 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne bułeczki drożdżowe w domu? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Drożdże szybko działają, te, które są dodawane natychmiast do mąki. Mam rafinowany olej słonecznikowy, ale możesz go zastąpić oliwą lub innym olejem roślinnym do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej 300 g mąki do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszaj. A jeśli Twoje drożdże są inne? Jeśli masz prasowane lub suche drożdże, które należy aktywować ciepłą wodą, wymieszaj mąkę tylko z solą. W ciepłej wodzie rozpuść cukier i drożdże i poczekaj, aż pojawi się puszysty kapelusz. W mące zrób również zagłębienie i wlej do niego mieszaninę drożdży i olej roślinny. I zagnieść ciasto. A potem wszystko według przepisu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób wgłębienie w mące. Wlej ciepłą wodę (37-40°C) i olej słonecznikowy do zagłębienia. Ugniataj rękami elastyczne, miękkie, giętkie ciasto. Jeśli pozostanie trochę lepki po ugniataniu, pozwól. Nadal będzie można dodać do niego kolejne ok. 50 g mąki po wyrośnięciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp gotowe ciasto mąką na wierzchu, aby się nie zetarło i pozostaw na 1 godzinę w cieple pod ręcznikiem do wyrośnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe 50 g mąki do dopasowanego ciasta i ponownie ugniataj. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Potrzebowałem mniej-około 20 g. można było dodać więcej, ale wtedy ciasto straciłoby swoją puszystość i elastyczność. Dlatego skup się nie tyle na liczbach w przepisie, ile na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób długą kiełbasę z ciasta i pokrój ją na 10-12 identycznych kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdą część rękami w małą kiełbasę i uformuj podpłomyki w kształt przypominający pączki z dziurą pośrodku. Możesz zrobić zwykły okrągły kształt ciasta, a następnie po prostu zwinąć okrągłe ciasta z kulek, które przypominają serniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż podpłomyki na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli olej zacznie mocno strzelać, przykryj patelnię pokrywką. Przenieś gotowe podpłomyki na papierowe serwetki, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie ostudzić podpłomyki i w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy