skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć tortille serowe na kefirze na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, powinien mieć temperaturę pokojową. Każdy twardy lub półstały ser będzie działał. Proporcje sera Adyghe i twardego można dowolnie zmieniać. Weź mąkę najwyższej jakości, z której ciasto będzie bardziej miękkie. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do osobnego szerokiego pojemnika. To nasyci ją tlenem i sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.
Krok 3:
W stabilnym, głębokim naczyniu wymieszaj kefir z sodą. Pozostaw na 5-10 minut, aby soda zgasła. Na powierzchni kefiru pojawią się zauważalne bąbelki.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na średniej lub drobnej tarce.
Krok 5:
Do kefiru dodaj sól, cukier i połowę startego sera, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej większość przesianej mąki do mieszanki serowej, wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 7:
Ciasto jest bardzo lepkie, lepkie.
Krok 8:
Dodaj resztę mąki w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Teraz ugniataj ciasto rękami, kontrolując jego konsystencję. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 9:
Ciasto powinno być bardzo miękkie, delikatne, elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Jeśli ciasto mocno się klei, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie warto dodawać dużo mąki, aby ciasto nie było zbyt strome. W przeciwnym razie ciasta okażą się twarde. Przykryj ciasto, aby nie zwietrzało, odstaw na 30 minut.
Krok 10:
Zetrzyj ser Adyghe na średniej tarce lub pokrusz rękami.
Krok 11:
Drobno posiekaj umyty koperek. Możesz również wziąć pietruszkę, kolendrę lub bazylię. Zielenie nadają tortillom pikantny smak i aromat.
Krok 12:
W wygodnej misce połącz ser Adyghe, pozostały twardy ser, posiekany koperek. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Posyp stół mąką, podziel ciasto na równe części żądanej wielkości - według liczby przyszłych ciast.
Krok 14:
Z nadzienia rozwałkuj kulki według liczby kawałków ciasta. Masa serowa jest łatwa do rzeźbienia.
Krok 15:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę.
Krok 16:
Umieść kulkę nadzienia serowego na środku tortilli.
Krok 17:
Podnieś krawędzie tortilli, zbierając ciasto wokół nadzienia, dobrze ściśnij.
Krok 18:
Delikatnie zetrzyj powstałą kulkę dłonią i zwiń w ciasto.
Krok 19:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Smaż tortillę na średnim ogniu z jednej strony, aż się zarumieni.
Krok 20:
Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Podczas smażenia tortilli uformuj następną tortillę, pamiętając o śledzeniu procesu na patelni.
Krok 21:
Ułóż gotowe tortille serowe na talerzu ze zjeżdżalnią, aby dłużej były ciepłe. Mam 8 tortilli o średnicy około 10 cm.
Krok 22:
Tortille można podawać z herbatą lub mlekiem lub z pierwszym daniem jako alternatywą dla chleba. Smacznego!
tortille okazały się bardzo smaczne i satysfakcjonujące.
do nadzienia można używać tylko twardego sera, ale w przypadku sera Adyghe smak jest znacznie delikatniejszy. Adyghe można zastąpić dowolnym solanką lub świeżym serem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g