tortille serowe na kefirze na patelni

bardzo smaczne, bardzo łatwe, bardzo proste, na każdy dzień! Ciasta serowe na kefirze na patelni są łatwe do zrobienia. Ciasto okazuje się bardzo delikatne, przewiewne, a nadzienie - soczyste, miękkie, apetyczne. Świetny dodatek do herbaty, kawy, spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 44 % 21 g
269 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć tortille serowe na kefirze na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, powinien mieć temperaturę pokojową. Każdy twardy lub półstały ser będzie działał. Proporcje sera Adyghe i twardego można dowolnie zmieniać. Weź mąkę najwyższej jakości, z której ciasto będzie bardziej miękkie. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do osobnego szerokiego pojemnika. To nasyci ją tlenem i sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W stabilnym, głębokim naczyniu wymieszaj kefir z sodą. Pozostaw na 5-10 minut, aby soda zgasła. Na powierzchni kefiru pojawią się zauważalne bąbelki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na średniej lub drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do kefiru dodaj sól, cukier i połowę startego sera, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej większość przesianej mąki do mieszanki serowej, wymieszaj ciasto łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest bardzo lepkie, lepkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj resztę mąki w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Teraz ugniataj ciasto rękami, kontrolując jego konsystencję. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być bardzo miękkie, delikatne, elastyczne, lekko przylegające do dłoni. Jeśli ciasto mocno się klei, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie warto dodawać dużo mąki, aby ciasto nie było zbyt strome. W przeciwnym razie ciasta okażą się twarde. Przykryj ciasto, aby nie zwietrzało, odstaw na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser Adyghe na średniej tarce lub pokrusz rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekaj umyty koperek. Możesz również wziąć pietruszkę, kolendrę lub bazylię. Zielenie nadają tortillom pikantny smak i aromat.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W wygodnej misce połącz ser Adyghe, pozostały twardy ser, posiekany koperek. Wszystko dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp stół mąką, podziel ciasto na równe części żądanej wielkości - według liczby przyszłych ciast.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z nadzienia rozwałkuj kulki według liczby kawałków ciasta. Masa serowa jest łatwa do rzeźbienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść kulkę nadzienia serowego na środku tortilli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podnieś krawędzie tortilli, zbierając ciasto wokół nadzienia, dobrze ściśnij.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie zetrzyj powstałą kulkę dłonią i zwiń w ciasto.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Smaż tortillę na średnim ogniu z jednej strony, aż się zarumieni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Podczas smażenia tortilli uformuj następną tortillę, pamiętając o śledzeniu procesu na patelni.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż gotowe tortille serowe na talerzu ze zjeżdżalnią, aby dłużej były ciepłe. Mam 8 tortilli o średnicy około 10 cm.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Tortille można podawać z herbatą lub mlekiem lub z pierwszym daniem jako alternatywą dla chleba. Smacznego!

tortille okazały się bardzo smaczne i satysfakcjonujące.

do nadzienia można używać tylko twardego sera, ale w przypadku sera Adyghe smak jest znacznie delikatniejszy. Adyghe można zastąpić dowolnym solanką lub świeżym serem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy