tortille na wodzie bez drożdży

bardzo proste i łatwe, ze zwykłych produktów, na każdy dzień! Tortille na wodzie bez drożdży i bez jajek mogą być dobrym substytutem chleba. Można je podawać do dowolnych potraw i przekąsek. Ponadto są smażone na patelni, co upraszcza gotowanie, zwłaszcza gdy w pobliżu nie ma piekarnika - na przykład w kraju.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille na wodzie bez drożdży? Bardzo proste. Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz użyć oleju roślinnego z oliwek lub słonecznika. Pamiętaj jednak, że wybrany olej nieznacznie wpłynie na smak tortilli. Wolę aromatyczny olej słonecznikowy nierafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę i lekko ostudź. W gorącej wodzie rozpuść sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski przez sito. Pamiętaj, że mąka może w końcu zająć ci więcej lub mniej niż ja. Łyżkę lub dwie można odłożyć na bok, aby dodać je w razie potrzeby podczas procesu ugniatania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób zagłębienie w mące i wlej do niej gorącą słoną wodę i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto najpierw łyżką, gdy jest gorące, a następnie, gdy lekko ostygnie, rękami. Na początku ciasto przylgnie do rąk, ale po ugniataniu przestanie się kleić. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i posłuszne, ale jednocześnie lekko elastyczne. Nie skupiaj się na objętości mąki, ale na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto owinąć w torebkę lub przykryć folią spożywczą, aby się nie zacierało i odstawić na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 8 równych części. Mam kawałki 73-75 G. z każdej części zwiń okrągłe kulki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie przykryj kulki ciasta folią i odstaw na 5 minut. Podczas pracy z jednym kawałkiem ciasta reszta powinna pozostać pod folią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stół dobrze posyp mąką, aby ciasto nie przywierało podczas wałkowania. Każdą kulkę rozwałkuj na równe, cienkie, okrągłe ciasto o średnicy około 16-18 cm, idealnie średnica ciast nie powinna przekraczać średnicy dna patelni, na której będą pieczone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż tortillę do suchej patelni rozgrzanej na średnim ogniu i smaż, aż pojawią się brązowe podpalacze. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż również do przypalenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe tortille jeden na drugim i natychmiast podawaj. Aby zapobiec wysychaniu tortilli,przechowuj je w hermetycznie zamkniętej torbie przez kolejne 2 dni. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy