skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić tortille na wodzie bez drożdży? Bardzo proste. Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Możesz użyć oleju roślinnego z oliwek lub słonecznika. Pamiętaj jednak, że wybrany olej nieznacznie wpłynie na smak tortilli. Wolę aromatyczny olej słonecznikowy nierafinowany.
Krok 2:

Zagotuj wodę i lekko ostudź. W gorącej wodzie rozpuść sól.
Krok 3:

Przesiej mąkę do miski przez sito. Pamiętaj, że mąka może w końcu zająć ci więcej lub mniej niż ja. Łyżkę lub dwie można odłożyć na bok, aby dodać je w razie potrzeby podczas procesu ugniatania.
Krok 4:

Zrób zagłębienie w mące i wlej do niej gorącą słoną wodę i olej roślinny.
Krok 5:

Zagnieść ciasto najpierw łyżką, gdy jest gorące, a następnie, gdy lekko ostygnie, rękami. Na początku ciasto przylgnie do rąk, ale po ugniataniu przestanie się kleić. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i posłuszne, ale jednocześnie lekko elastyczne. Nie skupiaj się na objętości mąki, ale na konsystencji ciasta.
Krok 6:

Ciasto owinąć w torebkę lub przykryć folią spożywczą, aby się nie zacierało i odstawić na 20 minut.
Krok 7:

Podziel ciasto na 8 równych części. Mam kawałki 73-75 G. z każdej części zwiń okrągłe kulki.
Krok 8:

Ponownie przykryj kulki ciasta folią i odstaw na 5 minut. Podczas pracy z jednym kawałkiem ciasta reszta powinna pozostać pod folią.
Krok 9:

Stół dobrze posyp mąką, aby ciasto nie przywierało podczas wałkowania. Każdą kulkę rozwałkuj na równe, cienkie, okrągłe ciasto o średnicy około 16-18 cm, idealnie średnica ciast nie powinna przekraczać średnicy dna patelni, na której będą pieczone.
Krok 10:

Włóż tortillę do suchej patelni rozgrzanej na średnim ogniu i smaż, aż pojawią się brązowe podpalacze. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż również do przypalenia.
Krok 11:

Ułóż gotowe tortille jeden na drugim i natychmiast podawaj. Aby zapobiec wysychaniu tortilli,przechowuj je w hermetycznie zamkniętej torbie przez kolejne 2 dni. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g




