skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania ciasta na bułki na suchych drożdżach. Będziesz potrzebował dobrej mąki pszennej, wysokiej jakości suchych drożdży, naturalnego mleka i masła, cukru granulowanego, odrobiny drobnej soli i cukru waniliowego.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj cukier, drobną sól, cukier waniliowy. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
Krok 3:
Mleko należy podgrzać do 36-37 stopni, dodać suche drożdże do ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut. Drożdże powinny wyraźnie & quot; ożywić & quot;, mleko lekko spienić. Ta reakcja pozwala na użycie mleka z drożdżami do dalszego przygotowania ciasta. W przeciwnym razie mleko będzie musiało zostać wylane, ponieważ oznacza to, że drożdże są nieaktywne, a ciasto po prostu się nie podniesie, co oznacza, że bułki nie będą działać.
Krok 4:
Wlej mleko z drożdżami do przygotowanej wcześniej mieszanki mąki, wymieszaj. Masło należy stopić, schłodzić do temperatury pokojowej i wlać do ciasta. Ugniataj ciasto przez co najmniej 10 minut, aby nasycić je tlenem. Ciasto okaże się miękkie, ale wystarczająco przylegające do dłoni.
Krok 5:
Przez 2 godziny powstałe ciasto na bułki na suchych drożdżach należy pozostawić w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2,5 razy, więc weź to pod uwagę przy wyborze naczyń do podniesienia. Najlepiej będzie wziąć duży garnek o pojemności 5-6 litrów. Zbliżające się ciasto jest paradoksalne, ale na 4-8 godzin należy przechowywać w lodówce, nie przeszkadzając mu. Wystarczy zagnieść gotowe ciasto, odkurzyć mąką i zacząć formować bułki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g