ciasto na bułki na suchych drożdżach

Łatwe do zrobienia ciasto na bułki na suchych drożdżach! Ciasto na bułki na suchych drożdżach przygotowuje się przy użyciu mleka, dlatego dla lepszego wzrostu ilość drożdży należy nieco zwiększyć niż na przykład w przypadku ciasta na wodzie. Może to nadać lekko drożdżowy posmak gotowym bułkom, który niektórzy mogą wyczuć. W procesie wyrabiania ciasta niepożądane jest dodawanie mąki, ponieważ nasycony tlenem będzie przyklejał się do dłoni znacznie mniej, a gotowe ciasto będzie lżejsze, puszyste i sprężyste.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 72 % 41 g
278 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania ciasta na bułki na suchych drożdżach. Będziesz potrzebował dobrej mąki pszennej, wysokiej jakości suchych drożdży, naturalnego mleka i masła, cukru granulowanego, odrobiny drobnej soli i cukru waniliowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj cukier, drobną sól, cukier waniliowy. Wymieszaj i odstaw na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mleko należy podgrzać do 36-37 stopni, dodać suche drożdże do ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut. Drożdże powinny wyraźnie & quot; ożywić & quot;, mleko lekko spienić. Ta reakcja pozwala na użycie mleka z drożdżami do dalszego przygotowania ciasta. W przeciwnym razie mleko będzie musiało zostać wylane, ponieważ oznacza to, że drożdże są nieaktywne, a ciasto po prostu się nie podniesie, co oznacza, że bułki nie będą działać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko z drożdżami do przygotowanej wcześniej mieszanki mąki, wymieszaj. Masło należy stopić, schłodzić do temperatury pokojowej i wlać do ciasta. Ugniataj ciasto przez co najmniej 10 minut, aby nasycić je tlenem. Ciasto okaże się miękkie, ale wystarczająco przylegające do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przez 2 godziny powstałe ciasto na bułki na suchych drożdżach należy pozostawić w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2,5 razy, więc weź to pod uwagę przy wyborze naczyń do podniesienia. Najlepiej będzie wziąć duży garnek o pojemności 5-6 litrów. Zbliżające się ciasto jest paradoksalne, ale na 4-8 godzin należy przechowywać w lodówce, nie przeszkadzając mu. Wystarczy zagnieść gotowe ciasto, odkurzyć mąką i zacząć formować bułki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy