skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do głębokiej miski. Lepiej przesiać nawet dwa razy, aby maksymalnie nasycić ciasto powietrzem. Jest to potrzebne do dobrego podniesienia ciasta.
Krok 2:
Dodaj suche, szybko działające drożdże i sól, aby wzmocnić smak wypieków. Ponieważ jest to przepis na szybkie ciasto, wydajność drożdży nie jest tutaj testowana, ale początkowo sugerowana. Drożdże dodajemy natychmiast do ciasta. Jeśli masz najmniejsze wątpliwości co do świeżości drożdży, lepiej będzie przygotować ciasto do reasekuracji.
Krok 3:
Ostatnim suchym składnikiem jest cukier granulowany. Pomimo pozornie dużej ilości cukru ciasto nie będzie słodkie. Dlatego nadaje się również do słodkich wypieków.
Krok 4:
Dodaj oliwę z oliwek. Nada ciastu gładkość. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym innym płynnym olejem roślinnym.
Krok 5:
Ostatnim krokiem przed ugniataniem ciasta jest dodanie ciepłej, przefiltrowanej wody do suchych składników. Temperatura wody powinna wynosić 37-40 stopni. To miłe w dotyku-ciepła, ale nie gorąca woda!
Krok 6:
Zagnieść ciasto i złożyć je w kulkę. Na początku będzie mocno przylegał do dłoni, ale w procesie ugniatania stanie się gładki i elastyczny. Jeśli ugniatasz rękami, zajmie to około 20 minut aktywnej pracy. Elektryczni pomocnicy kuchenni poradzą sobie z ugniataniem znacznie szybciej. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na godzinę. Zostawiam w kuchence mikrofalowej, w której minutę temu podgrzałem pół szklanki zwykłej wody.
Krok 7:
Po prostu nie bądź taki jak ja - wcześniej sprawdź dopasowanie rozmiaru naczyń i wysokości kuchenki mikrofalowej! Jest dużo ciasta i dobrze się sprawdzi. Mój nawet wyszedł poza miskę i część przykleiła się do górnej ściany :)
Krok 8:
Zasadniczo możesz już rozpocząć dalszą pracę z ciastem, ale jeśli masz jeszcze dwadzieścia minut w rezerwie, zmiażdż ciasto ręką i pozostaw na ten czas w ciepłym miejscu.
Krok 9:
Po tym zwykle zaczynam formować wybrane produkty, proofing i pieczenie.
to ciasto o neutralnym smaku jest idealne zarówno do słodkich, jak i pikantnych wypieków. Ładnie się podniesie :) i się rozwinie.
i można go również pakować w torby i zamrażać na przyszłość. Po rozmrożeniu ciasto zachowa swoje właściwości, a bonus zaoszczędzi dużo czasu!
powodzenia!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g