ciasto jak puch na kefirze na paszteciki

Łatwe do zrobienia ciasto na ciasto. Z ciasta zgodnie z tym przepisem lepiej gotować nie smażone, ale dęte ciasta, ponieważ zawiera olej roślinny, a smażone ciasta wyjdą zbyt tłuste. Nadzienie można stosować zarówno słodkie, jak i słone - według własnego gustu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 63 % 40 g
321 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W głębokiej, czystej, suchej misce przesiej połowę przygotowanej mąki, dodaj drożdże i wszystko dobrze wymieszaj. Polecam użyć najpierw połowy mąki, a następnie dodać części, ponieważ mąka jest inna u wszystkich producentów z różnymi ilościami glutenu, więc o dokładnej jej ilości zdecydujemy już po drodze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kefir podgrzewamy do temperatury 30-35 stopni-nie przegrzewaj go, aby się nie zwijał. Wlej go do małego głębokiego pojemnika. Wlej rafinowany olej roślinny do kefiru, dodaj cukier i sól, wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mieszaninę kefiru do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy ugniatać silikonową szpatułką lub łyżką. Ciasto stopniowo zacznie gęstnieć. Następnie Dodaj części pozostałej mąki, którą również należy przesiać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zebrane w bryłę, które nadal powinno być wystarczająco lepkie, przenosimy na powierzchnię roboczą posypaną mąką-użyłem maty silikonowej, bardzo wygodnie jest wykonywać na niej wszelkie manipulacje ciastem. Nadal robimy ugniatanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Gdy tylko ciasto przestanie pozostawać w tyle za rękami, jest gotowe i nie dodajemy mąki dłużej. Możliwe, że mąka zostanie Ci. Zagniataj ciasto przez 8-10 minut. Powinien być miękki, elastyczny i giętki. Tworzymy Kolobok. Zważyłem ciasto, okazało się, że waży 800 gramów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto do głębokiej miski, którą szczelnie przykryjemy folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu bez przeciągów na 30 minut. Ugniatamy ciasto, dzielimy je na równe części i przygotowujemy ciasta. Z tej ilości ciasta otrzymałem 12 półfabrykatów o wadze 60-70 gramów. W związku z tym otrzymasz 12 średnich ciast.

połowę pasztecików upiekłam z niesłodzonym nadzieniem z puree ziemniaczanego i wątróbki drobiowej. Drugą połowę zrobiono ze słodkim nadzieniem-z jabłkami. Placki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Wynik podobał się w obu przypadkach. Takie ciasta można pić z mlekiem, sfermentowanym mlekiem, kompotem, czarną lub zieloną herbatą,kawą z mlekiem itp. Ciasto jest bardzo udane i nie jest kosztowne ani w czasie, ani w produktach. Naprawdę radzę wszystkim spróbować przygotować wypieki według tego przepisu na ciasto. Możesz również przygotować z niego zamknięte ciasta, które nie będą gorsze od ciast w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy