skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W głębokiej, czystej, suchej misce przesiej połowę przygotowanej mąki, dodaj drożdże i wszystko dobrze wymieszaj. Polecam użyć najpierw połowy mąki, a następnie dodać części, ponieważ mąka jest inna u wszystkich producentów z różnymi ilościami glutenu, więc o dokładnej jej ilości zdecydujemy już po drodze.
Krok 2:
Kefir podgrzewamy do temperatury 30-35 stopni-nie przegrzewaj go, aby się nie zwijał. Wlej go do małego głębokiego pojemnika. Wlej rafinowany olej roślinny do kefiru, dodaj cukier i sól, wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Krok 3:
Wlej mieszaninę kefiru do mąki.
Krok 4:
Zaczynamy ugniatać silikonową szpatułką lub łyżką. Ciasto stopniowo zacznie gęstnieć. Następnie Dodaj części pozostałej mąki, którą również należy przesiać.
Krok 5:
Ciasto zebrane w bryłę, które nadal powinno być wystarczająco lepkie, przenosimy na powierzchnię roboczą posypaną mąką-użyłem maty silikonowej, bardzo wygodnie jest wykonywać na niej wszelkie manipulacje ciastem. Nadal robimy ugniatanie.
Krok 6:
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Gdy tylko ciasto przestanie pozostawać w tyle za rękami, jest gotowe i nie dodajemy mąki dłużej. Możliwe, że mąka zostanie Ci. Zagniataj ciasto przez 8-10 minut. Powinien być miękki, elastyczny i giętki. Tworzymy Kolobok. Zważyłem ciasto, okazało się, że waży 800 gramów.
Krok 7:
Przenieś ciasto do głębokiej miski, którą szczelnie przykryjemy folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu bez przeciągów na 30 minut. Ugniatamy ciasto, dzielimy je na równe części i przygotowujemy ciasta. Z tej ilości ciasta otrzymałem 12 półfabrykatów o wadze 60-70 gramów. W związku z tym otrzymasz 12 średnich ciast.
połowę pasztecików upiekłam z niesłodzonym nadzieniem z puree ziemniaczanego i wątróbki drobiowej. Drugą połowę zrobiono ze słodkim nadzieniem-z jabłkami. Placki są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Wynik podobał się w obu przypadkach. Takie ciasta można pić z mlekiem, sfermentowanym mlekiem, kompotem, czarną lub zieloną herbatą,kawą z mlekiem itp. Ciasto jest bardzo udane i nie jest kosztowne ani w czasie, ani w produktach. Naprawdę radzę wszystkim spróbować przygotować wypieki według tego przepisu na ciasto. Możesz również przygotować z niego zamknięte ciasta, które nie będą gorsze od ciast w smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g