bułeczki drożdżowe na mleku bez nadzienia

pyszne, miękkie i przewiewne bułeczki do herbaty! Czy jest lepszy sposób na niedzielny poranek niż zapach świeżo upieczonych wypieków roznoszący się po całym domu. Możesz łatwo zadowolić domowników, przygotowując rumiane i maślane pączki na śniadanie. Te przewiewne i pachnące pączki nie pozostawiają nikogo obojętnym. Istnieje wiele różnych przepisów na te wypieki, są one gotowane na drożdżach i bez ich dodawania, są pieczone i smażone. Wielu zna je od dzieciństwa, kiedy babcie robiły je na domowych produktach mlecznych i smażyły na "kamenku" w rosyjskim piecu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 69 % 40 g
272 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj bułeczki na drożdżach. Aby to zrobić, potrzebujemy następujących składników: mąka, jajka, mleko, masło, drożdże, cukier, sól. Używamy suchych drożdży, ale jeśli uda ci się kupić grudkowate, będzie jeszcze lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto przygotujemy w szybki sposób, ale na cieście. W misce z ciepłym mlekiem (podgrzewamy w kuchence mikrofalowej) rozpuszczamy suche drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i umieść miskę w ciepłym miejscu na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Pozwól mu ostygnąć do stanu ciepłego, aby gorące Nie" zabijały " drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z ciastem pojawiła się piana i bąbelki na powierzchni, co oznacza, że ciasto jest gotowe. Wlej ciepłe masło do ciasta, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do innej miski wbijamy jajko kurze i ubijamy solą widelcem, nie trzeba ubijać do piany, konieczne jest, aby jajko stało się jednorodną masą. Wlać mieszaninę jajek do ciasta, wymieszać. Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przesianą mąkę do miski. Wlać części, za każdym razem mieszając ciasto. Najpierw robimy to łyżką. Gdy ciasto stanie się ciasne, zaczynamy je ugniatać rękami. Powinien być elastyczny i przestać przyklejać się do krawędzi kubka. Przykryj kubek ciastem ręcznikiem i umieść go w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy go na dziesięć identycznych kawałków. Z każdego robimy piłkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ręcznie Spłaszcz kulki ciasta do ciasta. Jeśli ciasto nadal przykleja się do dłoni, dłonie można nasmarować olejem roślinnym. Rozłóż puste bułeczki na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym, jeśli planujemy upiec je w piekarniku. Jeśli podpłomyki są smażone na patelni, zostawiamy je na desce do wyrośnięcia na 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy podpłomyki nieznacznie wzrosną, pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor lub smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Przy pierwszej metodzie gotowania ciasta ciasta są mniej kaloryczne i mniej tłuste. Podpłomyki są miękkie z porowatym miękiszem i rumianą chrupiącą skórką. W razie potrzeby podawaj z dżemem, śmietaną lub miodem na herbatę lub kawę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy