Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj bakłażany i pieprz, osusz, włóż do torby do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200C na 35 minut. Ostudzić.
2. Obierz pieprz z nasion, bakłażan ze skóry. Pokrój warzywa w średnią kostkę.
3. Drobno posiekaj warzywa.
4. Przełóż czosnek przez prasę.
5. W salaterce umieść pokrojone warzywa, sól, pieprz, dodaj zioła, sok z cytryny i cukier.
6. Dopraw sałatkę olejem roślinnym i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Podczas serwowania udekoruj natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g