Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana

tylko dwa główne składniki, a ile witamin! Aby sałatka była jaśniejsza i bardziej elegancka, możesz wziąć wielokolorową paprykę, na przykład czerwoną i zieloną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyj bakłażany i pieprz, osusz, włóż do torby do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200C na 35 minut. Ostudzić.
2. Obierz pieprz z nasion, bakłażan ze skóry. Pokrój warzywa w średnią kostkę.
3. Drobno posiekaj warzywa.
4. Przełóż czosnek przez prasę.
5. W salaterce umieść pokrojone warzywa, sól, pieprz, dodaj zioła, sok z cytryny i cukier.
6. Dopraw sałatkę olejem roślinnym i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Podczas serwowania udekoruj natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy