makaron na włoskiej bezie

Szybki i łatwy deser z dostępnych produktów! Dość prosty przepis na ciasteczka z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów z kremem czekoladowym i świeżą śmietaną po francusku, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 65 % 49 g
397 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko zrobić francuskie ciasteczka Macaron z mielonych migdałów, białek jaj i cukru z kremem czekoladowo-maślanym, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania popularnego wyrobu cukierniczego po francusku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto migdałowe, weź miskę objętościową i wlej do niej sto dwadzieścia pięć gramów mąki migdałowej, a następnie weź drobne sito i przesiej sto dwadzieścia pięć gramów cukru pudru do miski, a następnie dobrze wymieszaj suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czterdzieści pięć gramów białka jaja do wspólnej miski, z jednego dużego jaja kurzego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto migdałowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować syrop cukrowy, weź rondel i wlej do niego sto dwadzieścia pięć gramów cukru, a następnie dodaj do niego czterdzieści mililitrów wody, szczyptę kwasu cytrynowego i umieść go na kuchence, a następnie ustaw go na średnią temperaturę i ugotuj syrop cukrowy, którego temperatura wrzenia powinna osiągnąć sto dwadzieścia stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź głęboką miskę i wlej do niej czterdzieści pięć gramów białka jaja, a następnie ubij białka na niskich obrotach miksera i wlej przygotowany syrop cukrowy do miski cienkim strumieniem, najlepiej na ścianę miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cały syrop zostanie wlany do rondla, zwiększ prędkość miksera i ubij bezę, aż ostygnie i ugotuje się, gdy będzie gładka i bardzo błyszcząca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną łyżkę barwnika do miski z gotowaną włoską bezą i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż bezę przygotowaną z barwnikiem w trzech krokach w misce z ciastem migdałowym i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż przygotowane ciasto w torbie cukierniczej i uformuj puste miejsca na ciasteczka, wyciskając wymaganą ilość ciasta na blachę do pieczenia, którą wcześniej przykryłeś pergaminem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Blachę do pieczenia z półfabrykatami należy kilkakrotnie podnieść i lekko uderzyć o stół, aby nadmiar powietrza wydostał się z półfabrykatów, a następnie pozostawić blachę do pieczenia na czterdzieści do czterdziestu pięciu minut na stole.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu włóż blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do stu czterdziestu stopni i piecz ciasteczka przez dwanaście do piętnastu minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po piętnastu minutach połóż pergamin z gotowanymi ciasteczkami na stole i pozwól wypiekom ostygnąć przez chwilę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby zrobić czekoladowy ganache, weź patelnię i wlej do niej pięćdziesiąt mililitrów śmietany, którą następnie podgrzej na kuchence, a następnie włóż sto osiemdziesiąt gramów białej czekolady na kawałki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż dwadzieścia gramów zmiękczonego masła na patelni i dobrze wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce, aż uzyskasz gładką kremową czekoladę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj jedną miarkę barwnika do rondla z kremem czekoladowym i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie weź głęboką miskę i wlej do niej zabarwiony krem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Napełnij worek do szprycowania gotowanym kremem i wyciśnij odpowiednią ilość kremu na ciasteczka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj ciasteczka kremem kolejnymi ciasteczkami, a francuskie ciasto Macaron jest gotowe do spożycia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

zwracamy uwagę na przepis na dość szybkie przygotowanie wspaniałych makaroników Macaron-Macaron z kremem czekoladowym i świeżą śmietaną po francusku. Jeśli chcesz spróbować deseru godnego królowej, koniecznie przygotuj luksusowe, nienagannie smaczne i zaskakująco delikatne ciasteczka na mące migdałowej z białkami jaj i cukrem pudrem z włoską bezą i kremem czekoladowym! Proponowany przepis pomoże nawet początkującym kucharzom łatwo i szybko przygotować wyjątkowy, wyrafinowany deser dla prawdziwych smakoszy-wspaniałe ciasteczka makaronowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy