rogaliki francuskie z dżemem morelowym

niesamowicie pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku! Pokochasz to kruche ciasto drożdżowe na rogaliki, ponieważ jest łatwe do zrobienia. Podoba mi się, że w tym przepisie nie trzeba wielokrotnie wysyłać ciasta francuskiego do lodówki. Rezultatem są apetyczne ptysie z chrupiącą skórką.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 63 % 39 g
321 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Masło zostawiamy w ciepłym miejscu, aby było bardziej miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw robimy ciasto. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy cukier. Ciasto wzrośnie w ciągu 15-20 minut w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę porcji mąki do innego talerza, dodaj sól, jajka, olej roślinny i wymieszaj. Następnie wlej ciasto, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto lekko przylega do dłoni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ciasto celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie ciasto potroiło się. Zwilż ręce wodą i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto dzieli się na 8 części. I zaczynamy robić Puff.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odkurz stół mąką. Rozwałkuj 1 część ciasta i odłóż na bok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj tę warstwę zmiękczonym masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozwałkuj 2. część ciasta i przykryj 1. część. Posmaruj również masłem. I tak dalej, rozwałkuj 6 części, nie smaruj ostatniej warstwy olejem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powstały stos 8 warstw, rozwałkuj wałkiem do ciasta tak cienko, jak to możliwe. Rozwałkowałem ciasto o grubości 3 mm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz pokrój ciasto na Trójkąty zwykłym nożem lub kręconym nożem. Dół trójkąta wynosi około 11 cm, wysokość trójkąta 14 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż dżem, gotowane mleko skondensowane, dżem lub dżem na podstawie trójkąta. Wybierz gęsty dżem. Użyłem moreli i wybrałem kliny moreli z dżemu, ponieważ płynna część będzie się rozprzestrzeniać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obracamy Trójkąty rolką, próbując rozciągnąć końce trójkąta na boki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż rogaliki. Przykryj celofanem i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie pieczemy rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut-zależy to od piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Układamy gotowe rogaliki. Robimy słodką wodę-2 łyżki. l Woda i 2 łyżeczki. cukier, wymieszaj i posmaruj powierzchnię rogalika pędzlem. Posypałem cukrem na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto takie ptysie. Rozwałkowałem ciasto o grubości 3 mm, aw gotowym pieczeniu grubość warstwy 1 cm.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A oto takie zwiewne rogaliki w przekroju. Mam 28 sztuk.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wezwij wszystkich do picia herbaty. Smacznego!

układając rogaliki na blasze do pieczenia, obróć je tak, aby końcówka ciasta znajdowała się u podstawy blachy do pieczenia. Ponieważ w piekarniku ciasto może się rozwinąć podczas podnoszenia, a końcówka gotowego ciasta będzie wystająca.
możesz zrobić dowolne wypełnienie. Ponieważ samo ciasto jest niesłodzone, nadzienie można zrobić z szynki i sera lub solonego twarogu z ziołami. Następnie przed pieczeniem posmaruj ciasto ubitym jajkiem, możesz posypać sezamem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy