skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Masło zostawiamy w ciepłym miejscu, aby było bardziej miękkie.
Krok 2:
Najpierw robimy ciasto. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy cukier. Ciasto wzrośnie w ciągu 15-20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 3:
Wlej połowę porcji mąki do innego talerza, dodaj sól, jajka, olej roślinny i wymieszaj. Następnie wlej ciasto, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj ciasto. Ciasto lekko przylega do dłoni.
Krok 5:
Przykryj ciasto celofanem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 6:
W tym czasie ciasto potroiło się. Zwilż ręce wodą i zagniataj ciasto.
Krok 7:
Gotowe ciasto dzieli się na 8 części. I zaczynamy robić Puff.
Krok 8:
Odkurz stół mąką. Rozwałkuj 1 część ciasta i odłóż na bok.
Krok 9:
Posmaruj tę warstwę zmiękczonym masłem.
Krok 10:
Następnie rozwałkuj 2. część ciasta i przykryj 1. część. Posmaruj również masłem. I tak dalej, rozwałkuj 6 części, nie smaruj ostatniej warstwy olejem.
Krok 11:
Powstały stos 8 warstw, rozwałkuj wałkiem do ciasta tak cienko, jak to możliwe. Rozwałkowałem ciasto o grubości 3 mm.
Krok 12:
Teraz pokrój ciasto na Trójkąty zwykłym nożem lub kręconym nożem. Dół trójkąta wynosi około 11 cm, wysokość trójkąta 14 cm.
Krok 13:
Rozłóż dżem, gotowane mleko skondensowane, dżem lub dżem na podstawie trójkąta. Wybierz gęsty dżem. Użyłem moreli i wybrałem kliny moreli z dżemu, ponieważ płynna część będzie się rozprzestrzeniać.
Krok 14:
Obracamy Trójkąty rolką, próbując rozciągnąć końce trójkąta na boki.
Krok 15:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż rogaliki. Przykryj celofanem i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie pieczemy rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut-zależy to od piekarnika.
Krok 16:
Układamy gotowe rogaliki. Robimy słodką wodę-2 łyżki. l Woda i 2 łyżeczki. cukier, wymieszaj i posmaruj powierzchnię rogalika pędzlem. Posypałem cukrem na wierzchu.
Krok 17:
Oto takie ptysie. Rozwałkowałem ciasto o grubości 3 mm, aw gotowym pieczeniu grubość warstwy 1 cm.
Krok 18:
A oto takie zwiewne rogaliki w przekroju. Mam 28 sztuk.
Krok 19:
Wezwij wszystkich do picia herbaty. Smacznego!
układając rogaliki na blasze do pieczenia, obróć je tak, aby końcówka ciasta znajdowała się u podstawy blachy do pieczenia. Ponieważ w piekarniku ciasto może się rozwinąć podczas podnoszenia, a końcówka gotowego ciasta będzie wystająca.
możesz zrobić dowolne wypełnienie. Ponieważ samo ciasto jest niesłodzone, nadzienie można zrobić z szynki i sera lub solonego twarogu z ziołami. Następnie przed pieczeniem posmaruj ciasto ubitym jajkiem, możesz posypać sezamem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g