skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować te ciasteczka, bierzemy produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Krok 3:
Wlej 100 gramów cukru pudru do żółtek.
Krok 4:
Ubij mikserem, aż powstanie przewiewna biała masa.
Krok 5:
Następnie ubij białka mikserem do lekkiej, przewiewnej piany.
Krok 6:
Po dodaniu resztek cukru pudru jest to kolejne 100 gramów i nadal ubijamy masę do stabilnych kształtów szczytów-to ważne!
Krok 7:
W ubitych żółtkach ostrożnie Wprowadzamy białka w dwóch lub trzech seriach i za każdym razem delikatnie i powoli mieszamy silikonową szpatułką w kierunku od dołu do góry i w kółko. Następnie dodaj przesianą mąkę, a także delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką od dołu do góry i w kółko-nie bądź gorliwy, w przeciwnym razie białka opadną i ciasto spłynie.
Krok 8:
To ciasto o delikatnej konsystencji, które powinniśmy mieć.
Krok 9:
Następnie zobacz, jak upiec herbatniki Savoyardi. Ciasto rozprowadzamy w torbie cukierniczej i sadzimy paski o długości 10 centymetrów na naoliwionym pergaminie lub które są potrzebne. Ciasto nie powinno się rozprowadzać - powinno zachować swój kształt! Posyp puste miejsca cukrem pudrem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C – 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 10:
Gotowość ciasteczek można rozpoznać po ich złotym kolorze. Jest również lekko popękany. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika, schładzamy na ruszcie i podajemy do stołu.
palce damskie lub "Savoyardi" oznacza "Savoy" - ta nazwa jest związana z historią pojawienia się pierwszego przepisu na te ciasteczka. Kiedy król Francji odwiedził księcia Amadeo z Sabaudii, podano mu jako ucztę niezwykle smaczne ciasteczka-pachnące, miękkie, rozpływające się w ustach. Królowi tak bardzo się podobało, że poprosił o jego przepis i na znak łaski i wdzięczności nazwał ciasteczka na cześć prowincji Sabaudii, aby uwiecznić ten deser we francuskiej sztuce kulinarnej. Niedługo potem ciasteczka Sabaudii stały się oficjalną słodyczą Księstwa Sabaudii i dumą wszystkich Francuzów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g