biszkoptowe ciasteczka bez masła

pyszna uczta i elegancka baza do tiramisu. Biszkoptowe ciasteczka powietrzne damskie palce bez oleju są tak nazywane ze względu na długi i wydłużony kształt. Doskonale wchłania kremy i syropy, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę do ciast, ciast i innych deserów.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 82 % 54 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować te ciasteczka, bierzemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka dzielimy na białka i żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 gramów cukru pudru do żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem, aż powstanie przewiewna biała masa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ubij białka mikserem do lekkiej, przewiewnej piany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu resztek cukru pudru jest to kolejne 100 gramów i nadal ubijamy masę do stabilnych kształtów szczytów-to ważne!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W ubitych żółtkach ostrożnie Wprowadzamy białka w dwóch lub trzech seriach i za każdym razem delikatnie i powoli mieszamy silikonową szpatułką w kierunku od dołu do góry i w kółko. Następnie dodaj przesianą mąkę, a także delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką od dołu do góry i w kółko-nie bądź gorliwy, w przeciwnym razie białka opadną i ciasto spłynie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To ciasto o delikatnej konsystencji, które powinniśmy mieć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zobacz, jak upiec herbatniki Savoyardi. Ciasto rozprowadzamy w torbie cukierniczej i sadzimy paski o długości 10 centymetrów na naoliwionym pergaminie lub które są potrzebne. Ciasto nie powinno się rozprowadzać - powinno zachować swój kształt! Posyp puste miejsca cukrem pudrem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C – 10-15 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowość ciasteczek można rozpoznać po ich złotym kolorze. Jest również lekko popękany. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika, schładzamy na ruszcie i podajemy do stołu.

palce damskie lub "Savoyardi" oznacza "Savoy" - ta nazwa jest związana z historią pojawienia się pierwszego przepisu na te ciasteczka. Kiedy król Francji odwiedził księcia Amadeo z Sabaudii, podano mu jako ucztę niezwykle smaczne ciasteczka-pachnące, miękkie, rozpływające się w ustach. Królowi tak bardzo się podobało, że poprosił o jego przepis i na znak łaski i wdzięczności nazwał ciasteczka na cześć prowincji Sabaudii, aby uwiecznić ten deser we francuskiej sztuce kulinarnej. Niedługo potem ciasteczka Sabaudii stały się oficjalną słodyczą Księstwa Sabaudii i dumą wszystkich Francuzów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy