pieczony pikantny bakłażan bez masła z serem

niesamowicie pyszna przekąska z serem i pomidorami! Jestem pasją jak uwielbiam bakłażany. Latem uprawiam je w kraju, w pozostałych porach roku na pewno kupuję je w sklepach i supermarketach. Znam wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie tego jedzenia, a teraz chciałbym podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów, a mianowicie tym, który nazywa się po prostu bakłażanem pieczonym w piekarniku.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy od tego, że myjemy bakłażany, uwalniamy z łodygi

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I pokrój je w kółka o grubości około centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dobrze posolić warzywo i pozostawić na 30 minut, aby były dobrze solone i nie gorzkie. Po tym czasie dobrze myjemy bakłażany. Teraz myjemy pomidory i kroimy je w cienkie plasterki. Drobno posiekaj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Teraz umieść przygotowane bakłażany na blasze do pieczenia, połóż na nich trochę czosnku. Nie smaruję blachy do pieczenia olejem. Jeśli masz wątpliwości, czy bakłażan się przypali, możesz użyć maty silikonowej. Bez niego nic się nie pali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na kubku pomidora

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I tarty ser, sól, pieprz do smaku. Następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas serwowania nie zapomnij udekorować naczynia ziołami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy