zapiekanka z cukinii w sosie twarogowo-serowym

soczyste, delikatne i niskokaloryczne letnie danie w piekarniku! Bardzo prosty i szybki przepis na zapiekankę z cukinią, twarogiem, kwaśną śmietaną i serem z ziołami, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 19 % 3 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo łatwo i dość szybko przygotować soczystą zapiekankę w sosie twarogowo-serowym ze śmietaną, która spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy z ziołami do przygotowania niedrogiego letniego dania w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sos do sosu, weź głęboką miskę i włóż do niej dwieście pięćdziesiąt gramów twarogu, a następnie wlej do niej oregano, sól do smaku, a następnie włóż sto gramów kwaśnej śmietany do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż cztery ząbki chestoka, które przeszły przez prasę, do miski, a następnie rozbij i dodaj do niej dwa jaja kurze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą blendera zmiel wszystkie składniki w misce na gładką masę, a następnie dodaj do niej mieszankę czarnej i czerwonej papryki do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż połowę stu gramów drobno startego sera w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie, a sos będzie gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój trzy młode cukinie w dowolne, ale dość cienkie półpierścienie i rozłóż jedną z nich pierwszą równomierną warstwą w odpowiedniej formie natłuszczonej niewielką ilością oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż cztery łyżki przygotowanego sosu na cukinii i rozprowadź równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż dwie kolejne warstwy cukinii w podobny sposób, które naprzemiennie warstwami przygotowanego sosu dressingowego, a następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na trzydzieści pięć do czterdziestu minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pięć minut przed gotowaniem wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp zapiekankę na wierzchu drobno posiekanymi ziołami wymieszanymi z startym serem i włóż formę do piekarnika na kolejne pięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowaną zapiekankę z cukinii na porcje, a następnie rozłóż je na talerzach i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na zapiekankę z cukinii w sosie twarogowo-serowym! Letnia, soczysta, delikatna i pachnąca zapiekanka z cukinią korzystną dla organizmu jest przygotowywana z najprostszych i najtańszych składników. Niedrogie danie wykonane z niskokalorycznej cukinii wraz z twarogiem i dowolnym serem ze śmietaną, pieczone w domowym piekarniku, pozwoli każdemu jeść smacznie i prawidłowo! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy