skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Wbij jajko do miski, dodaj sodę, sól, cukier.
Krok 2:
Dodaj śmietanę i ubij wszystko trzepaczką.
Krok 3:
Zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach.
Krok 4:
Zagniatamy niezbyt twarde miękkie ciasto. Wlej olej roślinny i wymieszaj go z ciastem. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.
Krok 5:
Nasmaruj Stół i ręce olejem roślinnym. Ugniatamy ciasto rękami w ciasto.
Krok 6:
Do nadzienia zetrzyj oba rodzaje sera. Rozłóż nadzienie na środku ciasta.
Krok 7:
Zbieramy ciasto wokół nadzienia w kulkę i ściskamy.
Krok 8:
Kładziemy ciasto węzłem w dół i dociskamy, tworząc ciasto. Następnie rozwałkuj go cienko.
Krok 9:
Rozłóż ciasto na gorącej patelni nasmarowanej olejem roślinnym. Smażyć z obu stron. Gotowe chaczapuri z Imeretii smarujemy masłem, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!
uwielbiam robić pikantne wypieki w piekarniku i na patelni. Szczególnie uwielbiam wypieki z serem, dlatego znalazłem ten przepis i dowiedziałem się, jak usmażyć chaczapuri Imeretinsky. Okazało się, że są niesamowicie smaczne i satysfakcjonujące. Lubię produkty z ciasta na śmietanie, ponieważ są delikatne, miękkie i nie starzeją się przez długi czas. Ciasto ugniata się w dość prosty, klasyczny sposób, więc na pewno nie będziesz miał trudności z jego przygotowaniem. Oprócz sera możesz dodać posiekane warzywa do nadzienia. Często dodaję posiekany koperek, pietruszkę lub szczypiorek lub mieszam wszystko na raz. Niektórzy moi znajomi dodają więcej kolendry, ale nie podoba mi się jej smak, więc powstrzymuję się od tej opcji. Robisz według własnego uznania, aby wybrać najbardziej odpowiedni dla Ciebie rodzaj nadzienia. Zasadniczo możesz zostawić wszystko tak, jak jest i umieścić tylko ser. Takie chaczapuri można zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy, szkoły, szkoły itp .D. a także dobrze sobie radzą w naturze, gdy danie główne nie jest jeszcze gotowe i chcesz jeść!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g