chaczapuri na kwaśnej śmietanie bez drożdży z suluguni

Klasyczne chaczapuri zachwycą wszystkich! Bardzo smaczne chaczapuri na kwaśnej śmietanie bez drożdży z suluguni. Spodoba się wszystkim miłośnikom pikantnych wypieków. Pachnące, rumiane, z nadzieniem serowym - można jeść na śniadanie lub lunch, popijając ulubionym napojem.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 45 % 24 g
294 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Wbij jajko do miski, dodaj sodę, sól, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę i ubij wszystko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniatamy niezbyt twarde miękkie ciasto. Wlej olej roślinny i wymieszaj go z ciastem. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj Stół i ręce olejem roślinnym. Ugniatamy ciasto rękami w ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia zetrzyj oba rodzaje sera. Rozłóż nadzienie na środku ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbieramy ciasto wokół nadzienia w kulkę i ściskamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy ciasto węzłem w dół i dociskamy, tworząc ciasto. Następnie rozwałkuj go cienko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na gorącej patelni nasmarowanej olejem roślinnym. Smażyć z obu stron. Gotowe chaczapuri z Imeretii smarujemy masłem, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!

uwielbiam robić pikantne wypieki w piekarniku i na patelni. Szczególnie uwielbiam wypieki z serem, dlatego znalazłem ten przepis i dowiedziałem się, jak usmażyć chaczapuri Imeretinsky. Okazało się, że są niesamowicie smaczne i satysfakcjonujące. Lubię produkty z ciasta na śmietanie, ponieważ są delikatne, miękkie i nie starzeją się przez długi czas. Ciasto ugniata się w dość prosty, klasyczny sposób, więc na pewno nie będziesz miał trudności z jego przygotowaniem. Oprócz sera możesz dodać posiekane warzywa do nadzienia. Często dodaję posiekany koperek, pietruszkę lub szczypiorek lub mieszam wszystko na raz. Niektórzy moi znajomi dodają więcej kolendry, ale nie podoba mi się jej smak, więc powstrzymuję się od tej opcji. Robisz według własnego uznania, aby wybrać najbardziej odpowiedni dla Ciebie rodzaj nadzienia. Zasadniczo możesz zostawić wszystko tak, jak jest i umieścić tylko ser. Takie chaczapuri można zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy, szkoły, szkoły itp .D. a także dobrze sobie radzą w naturze, gdy danie główne nie jest jeszcze gotowe i chcesz jeść!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy