skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Wymieszaj mleko z wodą, podgrzej do ciepłego stanu. Dodaj cukier i drożdże. Mieszać. Przykryj miskę ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 2:

Na powierzchni mieszanki utworzyła się Piankowa Czapka.
Krok 3:

Dodaj sól i części 250 g przesianej mąki. Zagnieść ciasto.
Krok 4:

Dodano część mąki, wymieszano. Dodali więcej, ponownie wymieszali.
Krok 5:

Rezultatem powinno być lepkie ciasto.
Krok 6:

Dodaj olej roślinny do ciasta, wymieszaj go z ciastem. Powstałe lepkie ciasto przenosimy na posypany mąką stół. Dobrze zagnieść ciasto na stole. W razie potrzeby dodaj mąkę.
Krok 7:

Rezultatem powinno być miękkie i lekko przylegające do dłoni ciasto.
Krok 8:

Zaokrąglij ciasto, przenieś do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Pokrywamy wierzch folią spożywczą, wykonujemy w niej małe nacięcie, aby kondensacja się nie gromadziła. Owinąć ręcznikiem, umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 9:

Ciasto powinno zwiększyć objętość 2 razy.
Krok 10:

Po godzinie ugniatamy ciasto, przenosimy na stół, dzielimy na dwie części.
Krok 11:

Zaokrąglij każdy, przykryj ręcznikiem. Pozostaw na 5-7 minut w spokoju.
Krok 12:

Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. Dodaj mleko do startego sera na grubej tarce, wymieszaj. Jeśli ser nie jest słony, dodaj.
Krok 13:

Gingerbread Man stał się pulchny. Włącz piekarnik o 220 stopni.
Krok 14:

Z każdej bułki ciasta tworzymy okrągłe ciasto o średnicy 25 cm, grubości 0,5 cm.
Krok 15:

Rozłóż część nadzienia na tortilli w postaci dwóch półksiężyców, cofając się od krawędzi ciasta, aby można było owinąć ciasto do środka i ścisnąć, tworząc boki łodzi. Ser powinien znajdować się w każdym boku.
Krok 16:

Ściśnij boki wzdłuż krawędzi, dostosuj kształt rękami.
Krok 17:

Połóż łodzie na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Wypełnij środek każdej łodzi pozostałym serem.
Krok 18:

Boki łodzi smarujemy ubitym jajkiem.
Krok 19:

Blachę do pieczenia wysyłamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni, tryb góra / dół, 12-15 minut do złotego koloru.
Krok 20:

Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika.
Krok 21:

Na środku nadzienia robimy mały otwór i wkładamy jajko do tego dołu.
Krok 22:

Część białka jest usuwana.
Krok 23:

Ponownie wysyłamy blachę do pieczenia do piekarnika na 2 minuty. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko powinno stać się białe, ale nie gęste.
Krok 24:

Wyjmujemy gorące chaczapuri z piekarnika. Po obu stronach jajka kładziemy kawałek masła i smarujemy boki łodzi masłem. Podczas serwowania wymieszaj nadzienie serowe ze stopionym masłem i jajkiem.
chaczapuri to gruzińskie danie, taki duży placek nadziewany serem i jajkiem. Istnieje kilka rodzajów chaczapuri w zależności od regionu, w którym był historycznie przygotowywany. Ale zawsze-to pyszne ciasto i ser. Im więcej sera, tym smaczniejszy jest chaczapuri.
oszałamiające gorące chaczapuri w stylu adżarskim z ciasta drożdżowego z nadzieniem serowym, doprawionym masłem i jajkiem, jest ozdobą każdego stołu chlebowego. Nie tylko wyglądają spektakularnie, ale są również niezwykle smaczne. Odłamujesz bok łodzi, zanurzasz w nadzieniu serowym i nie ma końca przyjemności.
miękkie, puszyste łodzie z serem nie są trudne do zrobienia, najważniejsze jest, aby zrobić to z dobrym nastrojem i miłością. W rezultacie na pewno otrzymasz arcydzieło!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


