chaczapuri po ajarsku na mleku i wodzie

fantastycznie pyszne! Ozdobi stół i rozweseli. Nie wszyscy decydują się na gotowanie chaczapuri, ponieważ uważają, że jest to długie i trudne. W rzeczywistości przepis jest prosty,a czas minie. A co najważniejsze, jest to niesamowity wynik, który doceni każdy, kto spróbuje twoich domowych chaczapuri.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 39 % 19 g
267 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mleko z wodą, podgrzej do ciepłego stanu. Dodaj cukier i drożdże. Mieszać. Przykryj miskę ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na powierzchni mieszanki utworzyła się Piankowa Czapka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i części 250 g przesianej mąki. Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodano część mąki, wymieszano. Dodali więcej, ponownie wymieszali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rezultatem powinno być lepkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny do ciasta, wymieszaj go z ciastem. Powstałe lepkie ciasto przenosimy na posypany mąką stół. Dobrze zagnieść ciasto na stole. W razie potrzeby dodaj mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rezultatem powinno być miękkie i lekko przylegające do dłoni ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaokrąglij ciasto, przenieś do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Pokrywamy wierzch folią spożywczą, wykonujemy w niej małe nacięcie, aby kondensacja się nie gromadziła. Owinąć ręcznikiem, umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość 2 razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie ugniatamy ciasto, przenosimy na stół, dzielimy na dwie części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaokrąglij każdy, przykryj ręcznikiem. Pozostaw na 5-7 minut w spokoju.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie. Dodaj mleko do startego sera na grubej tarce, wymieszaj. Jeśli ser nie jest słony, dodaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gingerbread Man stał się pulchny. Włącz piekarnik o 220 stopni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z każdej bułki ciasta tworzymy okrągłe ciasto o średnicy 25 cm, grubości 0,5 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż część nadzienia na tortilli w postaci dwóch półksiężyców, cofając się od krawędzi ciasta, aby można było owinąć ciasto do środka i ścisnąć, tworząc boki łodzi. Ser powinien znajdować się w każdym boku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ściśnij boki wzdłuż krawędzi, dostosuj kształt rękami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż łodzie na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Wypełnij środek każdej łodzi pozostałym serem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Boki łodzi smarujemy ubitym jajkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Blachę do pieczenia wysyłamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni, tryb góra / dół, 12-15 minut do złotego koloru.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Na środku nadzienia robimy mały otwór i wkładamy jajko do tego dołu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Część białka jest usuwana.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ponownie wysyłamy blachę do pieczenia do piekarnika na 2 minuty. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko powinno stać się białe, ale nie gęste.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyjmujemy gorące chaczapuri z piekarnika. Po obu stronach jajka kładziemy kawałek masła i smarujemy boki łodzi masłem. Podczas serwowania wymieszaj nadzienie serowe ze stopionym masłem i jajkiem.

chaczapuri to gruzińskie danie, taki duży placek nadziewany serem i jajkiem. Istnieje kilka rodzajów chaczapuri w zależności od regionu, w którym był historycznie przygotowywany. Ale zawsze-to pyszne ciasto i ser. Im więcej sera, tym smaczniejszy jest chaczapuri.

oszałamiające gorące chaczapuri w stylu adżarskim z ciasta drożdżowego z nadzieniem serowym, doprawionym masłem i jajkiem, jest ozdobą każdego stołu chlebowego. Nie tylko wyglądają spektakularnie, ale są również niezwykle smaczne. Odłamujesz bok łodzi, zanurzasz w nadzieniu serowym i nie ma końca przyjemności.

miękkie, puszyste łodzie z serem nie są trudne do zrobienia, najważniejsze jest, aby zrobić to z dobrym nastrojem i miłością. W rezultacie na pewno otrzymasz arcydzieło!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy