drożdżowe bułeczki cynamonowe

fantastycznie pyszne bułeczki zrobi nawet dziecko! Każda herbata z tym ciastem jest przytulna w domu. Przyjemność i prawdziwa przyjemność przynosi nawet sam proces gotowania. Ciasto jest bardzo giętkie i przyjemne w pracy. A niezrównany wynik sprawia, że wracam do tego przepisu ponownie.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 73 % 49 g
307 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do miski, w której zagniatamy ciasto, wlej mleko podgrzane do ciepłego stanu, dodaj drożdże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 1 łyżkę cukru. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem. Pozostaw na 15 minut, aby drożdże zakwitły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na powierzchni mleka utworzyła się Piankowa Czapka. Możesz wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostały cukier i jajko do mieszanki mlecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 80 g roztopionego masła (nie powinno być gorące) i dodaj ćwierć łyżeczki soli. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do powstałej masy w częściach. Ilość mąki zależy od właściwości mąki, wielkości jajka i błędu urządzeń pomiarowych. Dodając mąkę, zagniataj ciasto, najpierw łyżką lub szpatułką, a następnie rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto należy dobrze zagnieść, jeśli trudno to zrobić w misce, przełożyć na stół i zagnieść na stole. Rezultatem powinno być miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zaokrąglamy ciasto i przenosimy do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Na wierzch ciasta smarujemy również niewielką ilością oleju roślinnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę folią spożywczą, zawiń ją ręcznikiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli w domu jest chłodno, miskę ciasta można umieścić w większym pojemniku z gorącą (aby ręka się nie poparzyła) wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość około 2 razy. Może to zająć 1-1, 5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugniatamy ciasto, przenosimy na stół. Rękami lub wałkiem do ciasta tworzymy duży prostokąt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkowane ciasto smarujemy resztkami masła(mamy 20 gramów masła). Wymieszaj 1 łyżkę cynamonu i 3 łyżki cukru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp powstałą mieszanką natłuszczone ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mocno zwiń ciasto w bułkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój rolkę ostrym nożem na 12 części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Powstałe ślimaki są przenoszone na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia w odległości od siebie (bułki znacznie zwiększą objętość podczas pieczenia). Chowamy spiralny ogon pod bułką, aby ciasto nie obracało się podczas pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Każda bułka na wierzchu musi być lekko spłaszczona ręką. Bułki przykryć ręcznikiem, pozostawić na 15 minut. Włącz piekarnik o 180 stopni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po 15 minutach posmaruj każdą bułkę ze wszystkich stron ubitym jajkiem. Blachę do pieczenia wysyłamy do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, tryb góra / dół.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Bułeczki powinny się dobrze zarumienić. Może to zająć od 20 do 30 minut, w zależności od specyfikacji piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przenosimy gorące bułki do naczyń wyłożonych ręcznikiem, owijamy ręcznikiem na wierzchu. W ten sposób bułki będą szczególnie miękkie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pozwól bułkom trochę ostygnąć i ciesz się herbatą w ciepłej domowej atmosferze.

maślana bułka w kształcie spirali, z aromatycznym nadzieniem z cukru cynamonowego, doprowadziła do szaleństwa żadne pokolenie smakoszy. W czasach radzieckich gospodynie domowe chętnie dzieliły się swoimi przepisami na muffiny, które płynnie migrowały ze starych notatników do Internetu.

ten sprawdzony przepis nigdy nie zawodzi. Nie tylko dorosłym, ale także dzieciom łatwo jest zagnieść ciasto i uformować piękne loki. Rezultatem są fantastycznie smaczne, aromatyczne i bardzo miękkie bułeczki ku uciesze wszystkich, którzy je przygotowują.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy