bułeczki cynamonowo-twarogowe

delikatne i aromatyczne bułeczki! Bułeczki spiralne z cynamonem i twarogiem to pyszne domowe wypieki. Ciasto ugniata się na bazie suchych drożdży. Nadzienie przygotowuje się z twarogu, wskazane jest użycie produktu, który nie jest zbyt mokry. Wypełnienie impregnuje gorące bułeczki i uzyskuje się najdelikatniejsze loki w smaku. Takie wypieki można podawać nie tylko z herbatą, ale także z lemoniadą, sokiem jabłkowym, napojem jagodowym, kakao.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 62 % 33 g
261 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche drożdże i cukier do ciepłego mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp mąkę i wymieszaj. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z cukrem i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę i miękkie masło, mieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ciasto do ciasta, wymieszaj. Radzę dodać mielony cynamon do ciasta, aby bułki były bardziej aromatyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ciasto w cieple na 1 godzinę. Powinien wypełnić wszystkie naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj twaróg z jajkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier, wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 5 mm i przykryj nadzieniem twarogowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwinąć rolkę i pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż papier na blasze do pieczenia i posmaruj olejem. Rozłóż produkty. Włącz piekarnik, rozgrzej do temperatury 190 stopni. Umieść loki i piecz na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj śmietanę z cukrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż loki na talerzu lub desce, wlej śmietanę na wierzch. Do stołu można podawać z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy