Zaparzacz do ciasta z dżemem wiśniowym

pyszne i proste ciasto, które wymaga minimum produktów. Ciasto z dżemem wiśniowym jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znam ten przepis od dzieciństwa, odpowiedni dla tych, którzy oszczędzają, ponieważ używa się niewielu produktów.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 85 % 52 g
270 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy. Do przepisu potrzebujemy gorącej herbaty, więc możesz zrobić herbatę i przecedzić do szklanki. Lub osobno zaparz jedną torebkę herbaty specjalnie do przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko do miski i dodaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze ubij trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie partiami wlewamy gorący napar, ciągle mieszając, aby jajko się nie zsiadło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dowolny dżem, mam wiśnię. Kolor gotowego ciasta będzie zależał od dżemu. Na przykład z dżemem morelowym gotowe ciasto będzie lżejsze niż z wiśnią. Jeśli dodasz dżem porzeczkowy, ciasto nabierze zielonkawego odcienia z powodu interakcji z sodą, ale nie bój się, gotowe ciasto będzie brązowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny, wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ponownie dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę olejem słonecznikowym, wlej ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni (chociaż sam reguluj czas pieczenia, każdy jest inny). Gotowość określa się, wbijając zapałkę, wykałaczkę lub nóż do ciasta - powinny być suche.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto jest gotowe!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

teraz wiesz, jak upiec ciasto z dżemem wiśniowym, ale oto kolejna wskazówka: zamiast herbaty możesz użyć kawy rozpuszczalnej (tylko że będzie to już ciasto kawowe). To ciasto to mój "ratunek". Uciekam się do tego przepisu, gdy nie ma wystarczająco dużo czasu na gotowanie lub w lodówce nie ma innych produktów, ale naprawdę chcę piec. Ta metoda gotowania pomogła mi więcej niż raz, jeśli przygotowując nowe ciasto, biszkopt nie wyrósł wystarczająco dobrze (i potrzebujesz wysokiego ciasta), to szybko zagniatałem ciasto herbaciane (korzyści z produktów nie są potrzebne), wziąłem tylko syrop dżemowy bez jagód i to wszystko! Kolejna Podłoga na ciasto jest gotowa!. Ty też możesz w razie potrzeby skorzystać z mojej rady, będę tylko szczęśliwy. Polecam do gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy