skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy. Do przepisu potrzebujemy gorącej herbaty, więc możesz zrobić herbatę i przecedzić do szklanki. Lub osobno zaparz jedną torebkę herbaty specjalnie do przygotowania ciasta.
Krok 2:
Wbij jajko do miski i dodaj cukier.
Krok 3:
Wszystko dobrze ubij trzepaczką.
Krok 4:
Następnie partiami wlewamy gorący napar, ciągle mieszając, aby jajko się nie zsiadło.
Krok 5:
Dodaj dowolny dżem, mam wiśnię. Kolor gotowego ciasta będzie zależał od dżemu. Na przykład z dżemem morelowym gotowe ciasto będzie lżejsze niż z wiśnią. Jeśli dodasz dżem porzeczkowy, ciasto nabierze zielonkawego odcienia z powodu interakcji z sodą, ale nie bój się, gotowe ciasto będzie brązowe.
Krok 6:
Wlej olej roślinny, wymieszaj
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj sodę.
Krok 9:
I ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Nasmaruj formę olejem słonecznikowym, wlej ciasto.
Krok 11:
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni (chociaż sam reguluj czas pieczenia, każdy jest inny). Gotowość określa się, wbijając zapałkę, wykałaczkę lub nóż do ciasta - powinny być suche.
Krok 12:
Ciasto jest gotowe!
Krok 13:
Miłej herbaty!
teraz wiesz, jak upiec ciasto z dżemem wiśniowym, ale oto kolejna wskazówka: zamiast herbaty możesz użyć kawy rozpuszczalnej (tylko że będzie to już ciasto kawowe). To ciasto to mój "ratunek". Uciekam się do tego przepisu, gdy nie ma wystarczająco dużo czasu na gotowanie lub w lodówce nie ma innych produktów, ale naprawdę chcę piec. Ta metoda gotowania pomogła mi więcej niż raz, jeśli przygotowując nowe ciasto, biszkopt nie wyrósł wystarczająco dobrze (i potrzebujesz wysokiego ciasta), to szybko zagniatałem ciasto herbaciane (korzyści z produktów nie są potrzebne), wziąłem tylko syrop dżemowy bez jagód i to wszystko! Kolejna Podłoga na ciasto jest gotowa!. Ty też możesz w razie potrzeby skorzystać z mojej rady, będę tylko szczęśliwy. Polecam do gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g