skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić podpłomyki, weź jedną szklankę solanki (mam ogórek), jedną szklankę cukru, dwa jajka (niekoniecznie), cztery łyżki bezwonnego oleju roślinnego (możesz wziąć więcej oleju do 1/2 szklanki, wtedy ciasto okaże się bardziej kruche, a podpłomyki zamienią się w ciasteczka na solance), sodę i mąkę.
i tak, zacznijmy!
1. Bierzemy głęboką miskę i wlewamy do niej szklankę solanki i oleju roślinnego.
2. Dodaj szklankę cukru i jedną łyżeczkę z małym szkiełkiem sody. Soda gasi się solanką. Jeśli wszystko syknęło, pokryte grubą pianą, a następnie mieszanina stała się szara, nie przejmuj się. Więc masz naprawdę dobrą solankę! Wszystko idzie tak, jak powinno!
3. Wbij jajka do ciasta i dobrze wymieszaj.
4. W kilku podejściach wmieszaj przesianą mąkę do ciasta. Cztery szklanki to przybliżona ilość, ponieważ mąka różnych producentów ma różną gęstość, jej ilość w przepisie może się różnić. Musisz spojrzeć na konsystencję ciasta.
5. Z ciasta robimy kulki. Każdą piłkę lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta. Nie trzeba go cienko zwijać, grubość powstałego okrągłego ciasta powinna wynosić 1-1, 5 centymetra. Nakłuwamy każdy widelcem w kilku miejscach, aby podpłomyki nie pękały podczas pieczenia.
6. Pieczemy podpłomyki w temperaturze 190-200 stopni przez około 20 minut (w zależności od piekarnika).
takie bułeczki na solance można opcjonalnie zrobić z nadzieniem. Uwielbiam z twarogiem. Uzyskuje się je jako soczewice radzieckie (soczewice) ze szkolnej stołówki.
do nadzienia wymieszaj twaróg z cukrem i wanilią. Rozwałkuj ciasto na solance nieco cieńsze niż w przypadku zwykłych bułek. Rozłóż trochę nadzienia twarogowego na połowie okrągłego ciasta i przykryj drugą połową.
smacznego i kulinarnego sukcesu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g