podpłomyki na solance w piekarniku

podpłomyki są bardzo przewiewne, nie starzeją się przez długi czas. Najbardziej budżetowy i jednocześnie łatwy do przygotowania przepis na pieczenie. Jak mówią, tanie i gniewne! W smaku podpłomyki na solance przypominają trochę piernika. Jeśli usuniesz jajka z kompozycji, możesz jeść pączki na czczo. Są świetne i bez jajek, próbowałem. Ale z jajkami ciasto jest bardziej miękkie. Najważniejszym składnikiem podpłomyków jest solanka! Każda solanka z solonych lub marynowanych warzyw wystarczy. Najsmaczniejszą opcją jest solanka z pomidorów.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 51 g
297 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić podpłomyki, weź jedną szklankę solanki (mam ogórek), jedną szklankę cukru, dwa jajka (niekoniecznie), cztery łyżki bezwonnego oleju roślinnego (możesz wziąć więcej oleju do 1/2 szklanki, wtedy ciasto okaże się bardziej kruche, a podpłomyki zamienią się w ciasteczka na solance), sodę i mąkę.

i tak, zacznijmy!

1. Bierzemy głęboką miskę i wlewamy do niej szklankę solanki i oleju roślinnego.

2. Dodaj szklankę cukru i jedną łyżeczkę z małym szkiełkiem sody. Soda gasi się solanką. Jeśli wszystko syknęło, pokryte grubą pianą, a następnie mieszanina stała się szara, nie przejmuj się. Więc masz naprawdę dobrą solankę! Wszystko idzie tak, jak powinno!

3. Wbij jajka do ciasta i dobrze wymieszaj.

4. W kilku podejściach wmieszaj przesianą mąkę do ciasta. Cztery szklanki to przybliżona ilość, ponieważ mąka różnych producentów ma różną gęstość, jej ilość w przepisie może się różnić. Musisz spojrzeć na konsystencję ciasta.

5. Z ciasta robimy kulki. Każdą piłkę lekko rozwałkuj wałkiem do ciasta. Nie trzeba go cienko zwijać, grubość powstałego okrągłego ciasta powinna wynosić 1-1, 5 centymetra. Nakłuwamy każdy widelcem w kilku miejscach, aby podpłomyki nie pękały podczas pieczenia.

6. Pieczemy podpłomyki w temperaturze 190-200 stopni przez około 20 minut (w zależności od piekarnika).

takie bułeczki na solance można opcjonalnie zrobić z nadzieniem. Uwielbiam z twarogiem. Uzyskuje się je jako soczewice radzieckie (soczewice) ze szkolnej stołówki.

do nadzienia wymieszaj twaróg z cukrem i wanilią. Rozwałkuj ciasto na solance nieco cieńsze niż w przypadku zwykłych bułek. Rozłóż trochę nadzienia twarogowego na połowie okrągłego ciasta i przykryj drugą połową.


smacznego i kulinarnego sukcesu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy