dorsz w sosie śmietanowym w piekarniku

niesamowicie pyszna ryba w delikatnym sosie. To coś! Dorsz w sosie śmietanowym w piekarniku to pyszne danie, które nadaje się zarówno na kolację z rodziną, jak i na ucztę dla gości. Gotowanie nie jest trudne, ale okazuje się, że jest restauracyjne - wykwintne, piękne, spektakularne.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 33 % 7 g
135 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wcześniej rozmrażamy rybę do tego pysznego dania. Robimy to poprawnie, po prostu przenosząc zamrożoną rybę na dolną półkę lodówki i pozostawiając na noc lub odwrotnie - na dzień. W ten sposób ryba będzie się powoli rozmrażać i nie straci doskonałego smaku, a także korzyści.

najlepiej wziąć filety bez pestek. Więc ryba jest rozmrożona. Umyj go, a następnie osusz nadmiar wilgoci ręcznikami kuchennymi.

umyj ziemniaki, obierz skórkę nożem, a następnie pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Obierz cebulę, pokrój ją w pierścienie lub półpierścienie - w razie potrzeby.

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek i podgrzej. Kiedy tak się stanie, włóż do niego plastry ziemniaków, smaż je lekko z obu stron, aż będą w połowie ugotowane. Nie do końca gotowy! Ponieważ ziemniaki będą nadal pieczone z rybą.

usuwamy plastry ziemniaków na talerz i rozprowadzamy posiekaną cebulę na tej samej patelni. Gotujemy go z ciągłym mieszaniem przez 5 minut-aż stanie się przezroczysty. Pokrywamy patelnię pokrywką, ale czasami mieszamy cebulę w tym procesie. Następnie dodaj dorsza pokrojonego na duże kawałki do cebuli. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Podczas podgrzewania przygotowujemy sos śmietanowy, do którego dodajemy kawałek masła do czystej patelni, topimy go i wlewamy mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Powoli wlewaj mleko z ciągłym mieszaniem. Następnie wlej również śmietanę. Pozostaje tylko dodać szczyptę gałki muszkatołowej, sól do smaku, czarny pieprz. SOS gotujemy do małej gęstości-nie powinien być zbyt gęsty, po prostu staje się trochę kremowy.

zdejmij sos z ognia, dodaj do niego plastry ziemniaków i cebulę z dorszem. Wszystko mieszamy i wkładamy do naczynia do pieczenia. Gotuj danie w piekarniku przez 20 minut. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal / 100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy