skład / składniki
metoda gotowania
wcześniej rozmrażamy rybę do tego pysznego dania. Robimy to poprawnie, po prostu przenosząc zamrożoną rybę na dolną półkę lodówki i pozostawiając na noc lub odwrotnie - na dzień. W ten sposób ryba będzie się powoli rozmrażać i nie straci doskonałego smaku, a także korzyści.
najlepiej wziąć filety bez pestek. Więc ryba jest rozmrożona. Umyj go, a następnie osusz nadmiar wilgoci ręcznikami kuchennymi.
umyj ziemniaki, obierz skórkę nożem, a następnie pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Obierz cebulę, pokrój ją w pierścienie lub półpierścienie - w razie potrzeby.
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek i podgrzej. Kiedy tak się stanie, włóż do niego plastry ziemniaków, smaż je lekko z obu stron, aż będą w połowie ugotowane. Nie do końca gotowy! Ponieważ ziemniaki będą nadal pieczone z rybą.
usuwamy plastry ziemniaków na talerz i rozprowadzamy posiekaną cebulę na tej samej patelni. Gotujemy go z ciągłym mieszaniem przez 5 minut-aż stanie się przezroczysty. Pokrywamy patelnię pokrywką, ale czasami mieszamy cebulę w tym procesie. Następnie dodaj dorsza pokrojonego na duże kawałki do cebuli. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Podczas podgrzewania przygotowujemy sos śmietanowy, do którego dodajemy kawałek masła do czystej patelni, topimy go i wlewamy mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Powoli wlewaj mleko z ciągłym mieszaniem. Następnie wlej również śmietanę. Pozostaje tylko dodać szczyptę gałki muszkatołowej, sól do smaku, czarny pieprz. SOS gotujemy do małej gęstości-nie powinien być zbyt gęsty, po prostu staje się trochę kremowy.
zdejmij sos z ognia, dodaj do niego plastry ziemniaków i cebulę z dorszem. Wszystko mieszamy i wkładamy do naczynia do pieczenia. Gotuj danie w piekarniku przez 20 minut. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal / 100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g